Joe Strummer tér, Granada, Andalúzia

2013.01.16. 10:00, recordernews

joestrummer.jpg

A festői dél-spanyolországi Granada városában átneveznek egy teret a legendás The Clash frontembere után. Ez volt az a város, ahová 1984-ben repült kiszellőztetni az agyát, miután a zenekar elkezdett széthullani.

A mediterrán város döntéshozói kedden erősítették meg, hogy igen, lesz egy Plaza Joe Strummer a településen, miután kaptak egy nagyon "népszerű" petíciót, aminek ez volt a célja. És hogy miért pont itt? Azért, mert Strummer ide menekült el a fejére zúduló bajok elől azt követően, hogy a Clash elindult lefelé a lejtőn: Combat Rock című lemezük után a dobos Topper Headontől annak egyre rizikósabb heroinfüggősége miatt meg kellett válniuk, majd jött a nagyobb fordulópont, amikor Strummer Mick Jonest tette ki a zenekarból, arra hivatkozva, hogy nagyon eltávolodott az együttes egykori céljaitól, és egy elpuhult rocksztárrá vált. Egy ilyet pedig nem könnyű meglépni, főleg ha az ember az utolsó érkező tagok között van (Strummert akkor környékezte meg Bernie Rhodes menedzser, amikor lényegében már csak énekesre volt szüksége a Sex Pistols riválisaként felállított zenekarnak).

A JOE STRUMMERRŐL SZÓLÓ MÁSODIK ÉLETRAJZI FILMET MÉG MINDIG VÁRJUK.

A brit Guardian szerint egyébként Strummer kötődése Spanyolországhoz jóval korábbra datálható: a Clash még nem is létezett, amikor egy londoni foglaltházban lakott barátnőjével, a spanyol Paloma Romeróval, az ő húgával, és akkori zenekarának, a 101ersnek a dobosával. Nick Hall, egy Barcelonában tevékeny filmes, aki szintén éppen forgat a messzire utazott Strummerről, úgy nyilatkozott: "egy csomót beszéltek itt politikáról, Franco diktatúrájáról, valamint a spanyol költőről, Frederico García Lorcáról. Innen az ő érdeklődése."

Strummernek egyébként annyira bejött az átmeneti izolálódás Granadában, hogy még a helyi 091 nevű zenekarnak is segített felvenni egy lemezt, néha még a stúdióidőért is ő fizetett. Hall szerint a híres, stadionokat megtöltő punkzenekar és a kis spanyol banda közötti kontraszt tetszhetett neki, utóbbiban talán épp a korai Clash-t vélte felfedezni, ami próbált kitörni, felmutatni valamit. És bár azt nem tudjuk, pontosan merre lesz a Plaza Joe Strummer, egy virtuális sétát azért tehetünk a városban, hogy lássuk, miért is nem esett a zenész nehezére itt energiát gyűjtögetni: 

https://recorder.blog.hu/2013/01/16/joe_strummer_ter
Joe Strummer tér, Granada, Andalúzia
süti beállítások módosítása