GZA reppelve tanít fizikát New Yorkban

2012.11.19. 12:04, recordernews

gzafizika.jpg

Björk után újabb zenei nagyágyú tette le voksát a természettudományok mellett, a zene nyelvén: a Wu-Tang Clan legidősebb és egyik legjobbjának tartott mikrofonistája, GZA formálódó új albumának nem csak szimplán a Dark Matter (sötét anyag) nevet adta, de azt ténylegesen is olyan témák inspirálták, mint az asztronómia és a kvantumfizika - ehhez még a Harvard és a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósaival is leült beszélgetni kicsit az életről, a világmindenségről, meg mindenről. Itt azonban nem áll meg a történet.

A CSAPATTÁRS, RZA PEDIG SAJÁT KUNG-FU FILMBEN VÁLTOTTA VALÓRA ÁLMAIT.

A 46 éves rapper ugyanis egy professzorral, Cristopher Emdinnel együtt megpróbálja eredeti módon népszerűsíteni a fizikát New York-i iskolákban. Ők ketten először egy rádióműsorban találkoztak még a nyáron, ahol arról volt szó, hogy ezek a tudományágak vajon miért nem tudják annyira megragadni az afro-amerikai és latin származású diákok figyelmét (mindössze 4 százalékuk ért el jó eredményeket a kapcsolódó tantárgyakban, szemben a fehér diákok 27 százalékával), holott a helyi középiskolások több mint kétharmadát ők alkotják.

emdin.jpg

Végül arra jutottak: miért is ne lehetne a hip hop segítségével felkelteni az érdeklődésüket? Megvalósulni látszik tehát a Veszélyes Kölykök című film agyafúrt tanítói stratégiája, ebben az esetben úgy, hogy a diákok a két mesterrel közösen rímfüzérekben sajátítják el az egyes tudományos tételeket.

A Columbia Egyetemen oktató Emdin (lásd a New York Times előbbi fotóján) szerint ez egy tökéletes pedagógia eszköz, hiszen a tananyagról folyó diskurzusban nem csak mindenki egyenlő arányban vesz részt - egy sort mond, azaz reppel el valaki, azt a következő folytatja, és így tovább -, de amikor valaki egy bombasztikus rímmel rukkol elő, "a többiek egy huuu-val jutalmazzák, ami pozitív megerősítés."

Címkék: wu tang clan gza
https://recorder.blog.hu/2012/11/19/gza_reppelve_tanit_fizikat
GZA reppelve tanít fizikát New Yorkban
süti beállítások módosítása