Elhunyt Terry Callier (1945-2012)

2012.10.29. 10:07, rerecorder

callier terry 0159.jpg

Hosszú betegség után 2012. október 28-án, 67 éves korában elhunyt Terry Callier amerikai gitáros-dalszerző-énekes, a soul-jazz-folk egyik kiemelkedő alakja. Videókkal emlékezünk rá és kiváló dalaira.

Callier már a hatvanas évek elején feltűnt chicagói klubok és a Chess-kiadó környékén, de csak nagyon lassan indult be karrierje. Első lemezét négy év késéssel jelentették meg, a hetvenes évek eleji elsőosztályú soul-jazz-folk albumai nem kapták meg a kellő elismerést, de még kommerszebb törekvéseit sem övezte sikert, így a nyolcvanas évek elején visszavonult és számítógépes szakemberként dolgozott. A kilencvenes évek elején újra felfedezték, szórványosan koncertezni kezdett és az évtized végére lemezen is visszatért, onnantól már az őt megillető módon méltatták és betegsége súlyosbodásáig aktív maradt.

Terry Callier az 1964-ben felvett, de csak 1968-ban kiadott The New Folk Sound Of Terry Callier című debütáló lemezen a címnek megfelelően egy döntően valóban folkos akusztikus világgal mutatkozott be, de már itt is bőven szerepeltek jazz-es és soulos elemek. Később e három műfaj keresztezésével szerzett nevet magának. A Cotton Eyed Joe erről az első lemezről:

Callier a hetvenes évek elején jutott el rendes lemezszerződésig, igazi karrierje is ekkor indult be a Cadet Recordsnál gyors egymásutánban megjelentetett három, döntően soulos albummal, melyekről az Ordinary Joe az igazi gyöngyszem:

Az elismerés azonban nem a várt ütemben érkezett. A hetvenes évek végén még az Elektránál is kiadott két albumot, majd némi szünet után ezzel az 1983-as I Don’t Want To See Myself (Without You) című kislemezzel búcsúzott a zenebiznisztől és lett számítógépes szakember:

A kilencvenes évek elején a brit Acid Jazz kiadó fedezte fel újra, Beth Orton Best Bit című 1997-es EP-jén tért vissze, melyen két duettet adott elő Ortonnal, az egyik a Lean On Me című korai szerzeményének ez a gyönyörű változata:

1998-ban, húsz év szünet után, új albummal is előállt, a timePeace hetvenes évek eleji csúcsformájában mutatta. Traitor To The Race:

Onnantól viszonylagos rendszerességgel dolgozott, utolsó nagylemeze 2009-ben jelent meg Hidden Conversation címmel, rajta ezzel a Massive Attackkel közös Live With Me című dallal:

Címkék: gyász terry callier
https://recorder.blog.hu/2012/10/29/elhunyt_terry_callier_1945
Elhunyt Terry Callier (1945-2012)
süti beállítások módosítása