Tour de Közép-Európa – Nyár végi fesztiválok külföldön

2012.07.31. 15:30, rerecorder

TGGardenFestivalBoatParty-1024x685.jpgAugusztusban is érdemes összekötni a nyaralást egy-egy fesztivál meglátogatásával, íme hat példa arra, hogy mivel lehet még emlékezetesebbé tenni egy külföldi utazást. A fesztiválszezon még augusztusban is javában tart, összeszedtük a környező európai országok fesztiváljai közül a legizgalmasabbakat. Aki siet még könnyedén el is juthat az elsőként említett lengyelországi Katowicében, tőlünk mindössze hatórás autóútra lévő OFF fesztiválra, mely pénteken (ha a nulladik nap éjszakája is érdekel minket, akkor csütörtökön) kezdődik, és a Mazzy Star, a House Of Love vagy a Shabazz Palaces mellett még az év egyik legjobb lemezének anyagával érkező Chromatics élő produkcióját is megtekinthetjük.

OFF
Katowice, Lengyelország; augusztus 2-5.

Jegyár: háromnapos jegy elővételben 200 złoty (kb. 13.600 Ft), kempinggel együtt 240 złoty (kb. 16.500 Ft)

chromatics.jpgMég mindig kihagyhatatlan egy ilyen összeállításból, még úgy is, hogy csak a tényleg legizgalmasabb fesztiválokat választottuk ki, sőt, még úgy is, hogy talán egy hajszállal gyengébb a felhozatal, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. De illethető-e nyugodt szívű kritikával az a fesztivál, amelynek csak az pénteki napján olyan izgalmas, kurrens előadókat kapunk, mint a képünkön is látható ChromaticsKurt VileCharles Bradley, Josh T. Pearson, a Metronomy, a Death In Vegas vagy a Shabazz Palaces, a legendák közül pedig hallhatjuk a Mazzy Start vagy a Bardo Pondot? Kötve hisszük!. És a másnapi House Of Love-ról és Wedding Presentről még nem is szóltunk! Sőt még a Sonic Youth egykori frontember-házaspárja, Kim Gordon és Thurston Moore is ott lesz külön-külön produkciókkal!


FM4 Frequency

St. Pölten, Ausztria; augusztus 15-18.

Jegyár: 134,5 euró (kb. 39.000 Ft)

wilco_001.pngTovábbra is a Frequency az osztrákok legerősebb fesztiválja, amelyen néhány igazi közönségkedvenc nagyágyú mellett (The Killers, Placebo, Korn, The Cure) az indie és alternatív mezőny jó néhány fontos együttese is megjelenik (Maximo Park, Bloc Party, The Cribs, The Dandy Warhols stb. vagy épp a képünkön látható Wilco), kiegészülve olyan igazán aktuális fellépőkkel, mint a Cloud Nothings, a Friends vagy a Dry The River. De persze nem csak férfiak lesznek gitárokkal, hiszen például fellépnek szeretni való, szemüveges angolok szintikkel (Hot Chip), lesz kedves táncos popzene ugyanonnan (Saint Etienne), éjszakába nyúló buli Paul Kalkbrennerrel, közvetlen előtte pedig még egy kis együtt éneklés is valószínűsíthető Lykke Livel. És akkor a Black Keyst és Noel Gallaghert még nem is...


Zürich Openair

Zürich, Svájc; augusztus 23-26.

Jegyár: 220 svájci frank (kb. 53.000 Ft)

first aid.jpgA svájciaknak valószínű nem okoz gondot összedobni egy olyan fesztivált, ahol egyszerre szolgálják ki a legpopulárisabb előadókra (Skrillex, The Prodigy, The Killers) vágyakozó fiatalok, a különböző elektronikus zene (The Chemical Brothers, Orbital, SBTRKT, Magnetic Man) szerelmeseinek és az alternatív pop-rock (The Whitest Boy Alive, Tindersticks, The Shins, vagy épp a képünkön látható First Aid Kit) hallgatóinak igényeit, ráadásul hozzánk legközelebb itt lesz látható a hat év után visszatérő – és a Recordernek óriásinterjút adó – Grandaddy. Teszik mindezt úgy a szervezők, hogy a 'kevesebb több' elve mentén megelégszenek a napi néhány fellépővel.


Tauron

Katowice, Lengyelország; augusztus 23-26.

Jegyár: kétnapos jegy 140 złoty (kb. 9500 Ft), háromnapos jegy 170 złoty (kb. 11.500 Ft)

beach_house_07.jpgIgazi first world problem, hogy Közép-Európa talán két legjobb fesztiválja pont ugyanarra a hétvégére esik, bár a célközönség azért nem teljesen megegyező. A Katowicében megrendezett Tauron ugyanis, a svájci Openairhez képest valamivel nagyobb hangsúlyt fektet az elektronikus zenékre. The Field, John Talabot, Rustie, Sepalcure, Chris Clark, Jimmy Edgar, Mouse On Mars, Madlib és egy nem mindennapi bulinak ígérkező Caribou & Four Tet back2back szett. Ha ehhez még megemlítjük a környéken máshol nem koncertező Beach House-t (lásd képünket!), Hot Chipet, a Gang Gang Dance-t és Speech Debelle-t, akkor fájdítjuk csak meg igazán a szívét annak, aki ezt valamiért kihagyja.


Dimensions

Pula, Horvátország; szeptember 6-9.

Jegyár: bérlet 145 euró (kb. 42.000 Ft), kombinált bérlet az Outlook fesztivállal 285 euró (kb. 82.000 Ft)

Four-Tet-28-March.jpgAz angliai szervezésű horvát bulifesztiválok sorozata még nyár végén sem áll meg. A Resident Advisor által szimplán „a bolygó legjobb basszus-orientált fesztiváljának" nevezett Outlook társrendezvénye az idén debütáló Dimensions. A különbség pedig leginkább utóbbi változatosabb mivoltában keresendő, míg az Outlookon tényleg három napig dübörögnek a mélyek, addig itt lehet közben szusszanni, elmenni Little Dragon koncertre, egy adag zajért belehallgatni a Motor City Drum Ensemble fellépésébe, vagy egy kicsit máshogy, másképp bulizni a képünkön látható Four Tet vagy a legendás Carl Craig szettjeire.


Berlin Festival

Berlin, Németország; szeptember 7-8.

Jegyár: fesztiválbérlet elővételben 81,4 euró (kb. 23.500 Ft), az esti klubpartikkal együtt 97.9 euró (kb. 28.000 Ft)

djangodjangolive3600.jpgMasszív pontja a kontinens fesztiválfelhozatalának ez a pár nap, amely a helyszín ismeretében nem meglepő módon főként elektronikus zenei alapokon nyugszik, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne helye olyan előadóknak, mint a képünkön is látható Django Django, a Friendly Fires, Michael Kiwanuka, Kate Nash vagy a Sigur Rós. Nicholas Jaar és SBTRKT pedig élő koncerttel készül, ami közel sem mindennapi produkció. A minden nap reggelig tartó buli pedig csak hab a tortán.

összeállította: Csada Gergely



ha másért nem, hát minden idők egyik legjobb popzenekara kedvéért érdemes elutazni az OFF-ra – a négy év után újra koncertező House Of Love-től itt egy 1988-as kalsszikus, a Christine:


Címkék: fesztivál grandaddy
https://recorder.blog.hu/2012/07/31/tour_de_kozep_europa_nyar_vegi_fesztivalok_kulfoldon
Tour de Közép-Európa – Nyár végi fesztiválok külföldön
süti beállítások módosítása