Olimpikonpop – Jakabos Zsuzsanna és Geszti Péter

2012.07.28. 12:21, rerecorder

olimpia_london.pngElindult az olimpia (lásd a péntek éjszakai megnyitó ünnepség dalairól szóló összeállításunkat!), mi is elindítjuk sport és zene tematikánkban a sportolók kedvenc zenészeiről, zenészek kedvenc sportolóiról szóló sorozatunkat. Vajon melyik sportolónk sasszézik az INXS ritmusára? Kinek a fejében szól Nelly Furtado legújabb dala a londoni olimpián két tempó között? Ki az, aki Coldplay zenéjével motiválja magát meccs előtt? Dopeman feat. Káté? Pakként repülő korsók, 'kis McEnroe' és a többiek. Minden kiderül a következő két hétben. Elsőként az olimpián ma bemutatkozó Jakabos Zsuzsanna úszónőt és Geszti Péter énekes-szövegírót kérdeztük hazai és külföldi sztárokról, ma is aktív és legendás példaképeikről.

Sportolók kedvenc zenéi

Bár egy átfogó felmérés bizonyára (sz)élesebb képet mutatna a magyar sportolók kedvenceiről, azért az általunk megkérdezett olimpikonok és élversenyzők zenehallgatási szokásiból így is kiderül néhány dolog. Leginkább az, hogy ebből a szempontból semmi kirívó nincs bennük. Van, aki metálos, van, aki hiphopos, van, aki nagyon szereti a zenét és sokfélét hallgat, van, akinek akad egy (két) nagy kedvence és azon felül megelégszik a rádiók nyújtotta felhozatallal. A hagyományosan rockosabb vonal gyakrabban kerül megemlítésre, a Republic a legnagyobb közös osztó, de a Tankcsapda, a Bikini, az Edda és Ákos, a nagy öregek közül pedig az Omega és az LGT is többször visszaköszönő név. Az újabb zenekarok közül viszont a Compact Disco. Külföldi zenében nagyobb a szórás, de a Queen nem véletlenül írt annyi sporthimnusszá lett szerzeményt, a magyar sportolók is legszívesebben a We Will Rock You-ra rohanják le ellenfeleiket.

jakabos.jpgJakabos Zsuzsanna (olimpikon úszó) favoritjai:

Kedvenc aktív magyar előadó: Ákos

Kedvenc aktív külföldi előadó: Nelly Furtado

 

 

 

Zenészek kedvenc sportolói

Igyekeztünk olyan zenészeket megszólaltatni, akik maguk is sportolnak, vagy sportoltak – közülük többen is profi szinten. Kedvenc sportolóik tekintetében nagy a szórás, de abban egyetértenek, hogy a zene mellé kell a kondíciót biztosító mozgás is.

Geszti-Péter-xfaktor.jpgGeszti Péter (Gringo Sztár) dobogósai:

Kedvenc aktív magyar sportoló: Kiss Gergely, akivel nagyon sok mindenben azonosulni tudok, és akire felnézek sportemberi, és persze emberi tulajdonságai miatt is.

Kedvenc már nem aktív magyar sportoló: Fábián László öttusázó, Gécsek Tibor kalapácsvető és Müller Sándor labdarúgó. Egész egyszerűen, mert velük hetente találkozom, ugyanis télen-nyáron szabadtéren focizunk. Ezeken a meccsen persze mindig rájövök, hogy az élsportolók aktív éveik után is az élen maradnak, kondiban nem tudok versenyezni velük. De ki kell még emelnem Egerszegi Krisztinát: amikor ő nyert, akkor az emberen a meghatódás hullámai futottak át, torokszorító élmény volt versenyezni látni, persze Vitray Tamás közvetítésével.

Kedvenc aktív külföldi sportoló: Lionel Messi, egyszerűen lenyűgöző, és leginkább azért, mert benne egy hétköznapi testalkat rejt egy félistent. Rafael Nadal még a másik kedvencem, az eltökéltsége, az átütő ereje miatt.

Kedvenc már nem aktív külföldi sportoló: Björn Borg, gyerekkoromban számtalan órát töltöttem a Videoton Colorstar típusú tévé előtt a wimbledoni közvetítéseket nézve, mindig neki drukkoltam. És még az orosz jégkorongozók, a legendás Mihajlov-Petrov-Harlamov támadósor és persze a kapus Tretyak.


összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2012/07/28/olimpikonpop_sportolok_kedvenc_zeneszei_zeneszek_kedvenc_sportoloi_1_nap
Olimpikonpop – Jakabos Zsuzsanna és Geszti Péter
süti beállítások módosítása