Bobby Womack: The Bravest Man In The Universe – a teljes album Damon Albarnnal!

2012.06.04. 11:11, -recorder-

Damon Albarn 2012-ben a Gorillazzal is kiadott egy briliáns klipdalt (DoYaThing), a Blurrel is fényesen visszatért (a BRIT Awards gáláján), Graham Coxon gitárossal egy közös új szerzeményt is bemutatott (Under The Westway), továbbá egyszerre három albummal is elkészült, de nem a Rocket Juice And The Moon szupergrupp címnélküli debütáló lemeze és nem is a Dr Dee opera anyaga a legjobb idei album, amihez köze volt – hanem a veterán soul legenda Bobby Womack visszatérő lemeze, amelynek születésénél producerként, hangszerelőként és billentyűsként is segédkezett! No meg abban, hogy Womack egyáltalán csináljon egy visszatérő albumot, hiszen az 1944-es születésű fekete dalszerző-énekes, akitől többek között a Rolling Stones (It's All Over Now) és Quentin Tarantino (Across 110th Street) is kölcsönzött slágereket, pályája vége felé a zeneiparból kiábrándulva már csak vallásos dalokkal vigasztalódott, lemezt utoljára 2000-ben adott ki (új szerzeményekre épülő lemezt pedig még régebben, 1994-ben). A Gorillaz 2010-es albumain (Plastic BeachThe Fall) és turnéján való közreműködéssel azonban Albarn visszarángatta az öreget a reflektorfénybe, visszaadta a lelkesedését, és erre az új lemezre is rá tudta venni.

Albarn vendéghangnak behozta Lana Del Rey-t és a Maliból jött Fatoumata Diawara énekesnőt (az előbbi a Dayglo Reflection című duettben, az utóbbi a Nothin' Can Save Ya című dalban hallható), társproducernek pedig a DRC Music projekt idején megismert Richard Russellt, az XL kiadó főnökét kérte fel, aki két éve a néhai Gil Scott-Heron visszatérésénél is csodát művelt (a tavaly elhunyt Gil a hangjával képviselteti is magát a lemezen, ahogy Womack hajdani mentora és példaképe, a már réges rég halott Sam Cooke is, szintén egy prózai hangminta erejéig). De a lényeget természetesen a 68 éves Bobby Womack páratlan énekhangja és régi szerzőtárásával, Harold Payne-nel közösen írt új dalai (illetve a Whatever Happened To The Times című 1985-ös szerzeményének újragondolása) jelentik.

A június 11-én megjelenő The Bravest Man In The Universe album tejes anyagát az amerikai NPR rádióhálózat tette közzé a mai napon – és már itt a Recorderen is hallható.

FRISSÍTÉS: az album az alábbi lejátszón dalonként is hallgatható – a számlista a jobb felső sarokban lévő vízszintes csíkokra kattintva hívható elő!

a lemez borítója és dallistája:

Bobby Womack:
The Bravest Man In The Universe
(2012)


1. The Bravest Man In The Universe
2. Please Forgive My Heart
3. Deep River
4. Dayglo Reflection (feat. Lana Del Rey)
5. Sweet Baby Mine
6. Stupid
7. If There Wasn't Something There
8. Love Is Gonna Lift You Up
9. Nothin' Can Save Ya
10. Jubilee
 

egy kisfilm az album felvételeiről:

http://bobbywomack.com
http://lanadelrey.com

összeállította: Déri Zsolt

.

https://recorder.blog.hu/2012/06/04/bobby_womack_the_bravest_man_in_the_universe_a_teljes_album_damon_albarn
Bobby Womack: The Bravest Man In The Universe – a teljes album Damon Albarnnal!
süti beállítások módosítása