Bastiaan: World Doesn't Answer – dalpremier!

2012.02.22. 16:39, -recorder-

A Moog együttes amerikai kiutazása előtt a frontember másik zenekara, a Bastiaan nevű indie szupergrupp is ad még egy koncertet február 23-án csütörtökön a Dürer Kertben, sőt ehhez fellépéshez a kvartett még egy friss kiadványt is igazít. A Bastiaan teljes joggal nevezhető szupergruppnak, hiszen két frontember, a billentyűs-énekes Szabó Tamás (The Moog) és a gitáros-énekes Mórocz Tamás (ex-Jacked, Calico Island) alakította a dobos Mike Zweckerrel (ex-Kispál és a Borz, The Poster Boy), sőt basszusgitárosként még egy harmadik frontembert bevontak a hazai színtérről, Horváth Márton (Hó Márton és a Jégkorszak) személyében. Az együttes Another Ulysses, New Dawn és Hidden Beach című dalait 2011 folyamán már bemutattuk itt a Recorderen, de mostanra elkészült egy negyedik Bastiaan-szám felvétele is – és a szóban forgó World Doesn't Answer című remek új dal premierje mellett az eddigi négyszámos anyagból összeállított Kissing A Stranger EP-t is rögtön meghallgathatóvá tesszük egyben.

A World Doesn't Answer című dalhoz – melyben vendégként Szabó Dénes szaxofonozik – a fő szerző Szabó Tamás „Tonyo” és a dalszöveg társírója, Mike Zwecker is fűzött némi kommentárt.

Tonyo: „Szerintem ez a szám azért sikerült jól, mert több olyan nekem tetsző dolgot ötvöz, ami eredetileg, a dal kezdeti stádiumában még tervbe sem volt véve. A lényeg, hogy a végére kialakult egy viszonylag nagy kontraszt a verze és a refrén között, tekintve, hogy előbbi leginkább talán ’rockosnak’, utóbbi meg ’diszkósnak’ mondható. Hogy e két világtól a legtávolabb eső hangszert hozzuk képbe, még egy szaxofonfutam is felfedezhető ebben a számban. Ezt eredetileg egyáltalán nem terveztük, csak miután már legalább tízszer eljátszottuk a dalt, egyre többször hallottam a fejemben egy bizonyos szaxofontémát. A Bastiaanra nem jellemző kitartás miatt végül a felvételre is sikerült odatenni ezt a fejben hallott dallamot, így nem csak a számra, hanem ehhez a magunkhoz képest számított újításra is büszkék vagyunk.

Mike:Szerintünk ez a szám jól jellemzi, amit a Bastiaan együttessel elértünk, nevezetesen azt, hogy sikerült a rock, pop és szinti-pop hangzásokat hallgatható dalokká ötvöznünk. Ebben a dalban rock riffek és a bombasztikus dobok képeznek kontrasztot a Roxy Music-féle szaxonfonhangokkal és olyan szintitémákkal, amikre még Limahl is büszke lenne. A dalszöveg elég sötét – azon szoktunk poénkodni, hogy ez egy afféle kamaszkori szorongás-himnusz. Nem kapok válaszokat a kérdéseimre, a világ nem úgy működik, ahogy szeretném – számunkra ilyesfajta dolgokról kell szólnia a rockdaloknak. Mert hát ez végül is csak rockzene.”

A World Doesn't Answer és – nyomában a már ismert három dallal – a Kissing A Stranger EP itt hallható:

http://bastiaan.bandcamp.com
http://facebook.com/bastiaanband

lejegyezte: Déri Zsolt
 

https://recorder.blog.hu/2012/02/22/bastiaan_world_doesn_t_answer_dalpremier
Bastiaan: World Doesn't Answer – dalpremier!
süti beállítások módosítása