2011. novemberi koncertajánlók

2011.11.07. 18:18, -recorder-

A már külön beharangozott Mike Watt- és Theo Bleckmann-koncertek után a következő négy novemberi hétre is akadnak még bőven programok – van úgy, hogy egyazon napon, egyazon időben kettő is! A Rammstein ugyanaznap csap le Budapestre, mint szintén német Paul Kalkbrenner (november 10.), a húszéves Quimby sportarénás jubileuma is ugyanarra a napra esik, mint a 30Y ez évi Szentimentálé műsora a Művészetek Palotájában (november 12.), sőt az amerikai Girls is ugyanaznap lép fel Bécsben, mint a Pavement-vezér Stephen Malkmus és Jicks nevű kísérőzenekara (november 21.). Bécsből farkast és rókákat egyaránt ajánlunk (Patrick Wolf, Fleet Foxes), Budapestre az öreg róka Tom Jones és a szinti-popban veterán Erasure mellett olyan fiatal elektronikusok is érkeznek, mint a brit Actress vagy a svéd Air France duó, de ne feledkezzünk meg a Horrors huszonéveseiről sem. A legnagyobb szenzációt persze egy kortalan énekesnő, Sade és azonos nevű zenekara első magyarországi fellépése jelenti – de kezdjük a sort a képünkön látható Alba Hysenivel, aki mai napon, november 7-én este fél 11-től az Instantban nemcsak hogy ingyenes koncerten mutatja be Inner Mission című remek új albumát, de még ingyen példányt is ad belőle minden nézőnek!


Alba Hyseni
Instant, 2011. november 7.

A hazai énekesnő-paletta egy újabb izgalmas jelentkezővel gazdagodott, még akkor is, ha igazából egy albán származású, hét nyelven beszélő hölgyről van szó, aki másfél évtizede él hazánkban. Természetesen nem kezdőről van szó, hiszen Alba Hyseni több zenei produkcióban is részt vett már korábban, többek között az Absolute nevű zenekarban is énekelt, és emellett otthonosan mozog mind a dzsesszben, mind a különböző elektronikus műfajokban, de még a metál sem áll távol tőle (jellegzetes hangja a közeljövőben a Sear Bliss új lemezén is hallható lesz). Az énekével Diamanda Galastól Marianne Faithfullon és Laurie Andersonon át a Molokóban elhíresült Róisín Murphyig sok erős akaratú nőt megidéző Alba az Instantba meghirdetett ingyenkoncertjén első szólólemezét, az Inner Missiont mutatja be, melyen sokféle motívum váltja, illetve egészíti ki egymást: van rajta blues, dzsessz, rock, elektronika, és még rengeteg minden más. Az albumon olyan nevek működtek közre, mint Sena, Bérczesi Róbert, Grencsó István és Barabás Lőrinc – nem csoda, hogy ők is meglehetősen különböző zenei közegekből érkeztek. (Cikkünk alján szemléltetésképpen egy videót is mutatunk.)

Jegyár: ingyenes


Sightings + Jack Of Heart + Büdösök
Dürer Kert, 2011. november 9.

2008-as koncertje után ismét Budapestre érkezik a jeles New York-i noise-rock zenekar, az 1997 óta működő Sightings. Az experimentális motívumokkal és feedback kavalkáddal operáló együttes az Einstürzende Neubautentől, Yoko Onótól és a Cabaret Voltaire-től egyaránt merít ihletet, szóval a koncertlátogató ne számítson két és fél perces popslágerekre. Az amerikai trió ezúttal a francia Jack Of Heart kvartettel együtt lép fel, mely egy Marvel képregényhősről nevezte el magát és pszichedelikus rock'n'rollt játszik 2006 óta – és ez az együttes sem most először bizonyít Magyarországon. A tizenöt éve Miskolcon alakult Büdösök sokak szerint az ország legviccesebb és legszókimondóbb zenekara, és efelől nem lehet kétség, ha az ember meghallgatja a Mindenki pusztulhat című számukat, amiben tényleg mindenki megkapja a magáét: kicsit olyan, mint Edward Norton emlékezetes, tükör előtti nagymonológja Az utolsó éjjel című filmből.

Jegyár: 1000 Ft


Rammstein
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. november 10.

Talán még el sem sikerült tökéletesen takarítani az ülések közé/alá szorult hamuszemeket a tavalyi Rammstein fellépés után, és a zenekar máris visszatér a Papp László Budapest Sportarénába, egy újabb, koncertnek álcázott pirotechnikai bemutató erejéig. Aki ott volt tavaly márciusban, vagy esetleg látta a Völkerball DVD-t, az tudja, hogy mire számíthat: tűz, láng, csóva, füst, izzadás, S & M, bőrruhák, ostorok, bizarr eszközök, és csupa olyan dolog, ami nagy eséllyel veri ki a biztosítékot a világ összes pontján. A botrányokozás mindig is a Rammstein-tagok egyik fő fegyvere volt, és csak jót röhögtek azokon, akik komoly fenyegetést látott bennük, mert ők bizony poénra veszik magukat, és csak legyintenek, ha valaki még ennyi idő után is lefasisztázza őket. Az állítólag már hetedik lemezén dolgozó szado-mazo-indusztriál brigád a december elejére várható Made In Germany 1995–2011 című válogatáslemez best of programjával érkezik Budapestre, úgyhogy biztosan lesz Du riechst so gut, Bück dich, Engel, Du hast, Links 2 3 4, Ich will, Amerika, Moskau, Benzin és Pussy, a nagy valószínűséggel a koncertet nyitó Wollt ihr das Bett in Flammen sehen? (Akarjátok az ágyat lángokban látni?) kérdésre pedig mi más is lehetne majd a válasz, mint az, hogy „Jawohl!”

Jegyár: 9900-19900 Ft


Quimby
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. november 12.

Gondolta volna ezt valaki akár öt éve? Vagy 2003-ban? Esetleg húsz évvel ezelőtt? Magyarországon nem igazán szokványos helyszín a néhai BS az ún. „alternatív zenekarok” számára – ez a Demjén Rózsik, Zoránok, Balázs Fecók terepe, no meg a nagy külföldi neveké, bár gyakran ők is megégnek. Az biztos, hogy a Quimby fellépésén sokkal többen lesznek, mint pár hete Bryan Ferryén, de hát nem is meglepő, hiszen a Tankcsapda mellett az ország legnépszerűbb zenekaráról van szó. Hosszú volt az út az 1991-es dunaújvárosi megalakulás óta, kezdve az angol nyelvű daloktól a magyar nyelvre való áttérésen, a már egész komoly sikert arató Ékszerelmére albumon, az elég rossz passzban felvett, de remek Káosz Amigos albumon, Kiss Tibi megzuhanásán és megtisztulásán, a jól sikerült visszatérésen (Kilégzés) át a sztárstátuszba emelkedésig és egészen eddig a jubileumi koncertig. Mint mindig, így most is vannak ellenzők, akik hőbörögnek a dalok tehetségkutatókon és reklámokban való felbukkanása vagy Varga Líviusz médiajelenléte miatt, de azzal valószínűleg mindenki egyetért, hogy a Quimby megérdemelten tornázta fel magát ebbe a pozícióba, és az Arénában megrendezésre kerülő megakoncert méltó lesz a zenekar hírnevéhez.

Jegyár: 6900-12900 Ft


Fleet Foxes + Alela Diane
Museumsquartier, Bécs, 2011. november 15.

Aki azt hiszi, hogy a grunge óta semmi nem történt Seattle-ben, az óriásit téved, hiszen pont egy amolyan igazi anti-grunge zenekar indult onnan hódító útjára pár évvel ezelőtt. Az arcszőrzetben rendkívül gazdag Fleet Foxes zenéjét leginkább úgy lehetne jellemezni, mintha Brian Wilson feljebb költözött volna ezervalahányszáz mérfölddel, és magával vitte a Crosby Stills Nash & Youngot is. Robin Pecknoldék 2008-as címnélküli debütálása felfért minden értelmes zenei médium év végi toplistájára, a zenészek halálra turnézták magukat, hogy aztán idén térjenek vissza Helplessness Blues című albummal. A siker megmaradt, de a kritikusok megosztottak voltak: egyesek az első lemez méltó folytatásának nevezték, mások meg fanyalogtak (a Recorder stábjának egyik tagja meg is fogadta, hogy többet nem növeszt szakállt). Az tény, hogy Robinék a fennkölt, barokkos darabokat jóval nyomasztóbb és nem egy esetben komplexebb darabokra cserélték, de mivel még csak két lemeznél tartanak, az biztos, hogy nem marad ki semmi lényeges a setlistből, úgyhogy vétek lenne nem megnézni őket Bécsben, a hozzájuk remekül passzoló Museumsquartierben. A Fleet Foxes előtt egy háziasszony imidzsű, kaliforniai születésű, de Oregonban élő 28 éves énekes-dalszerzőnő, Alela Diane szórakoztatja a tisztelt nagyérdeműt.

Jegyár: 25-32 euró


Air France + Sad Kolibries
Roham Bár, 2011. november 18.

Ha egy zenekarnak az lehet a neve, hogy Interpol, akkor mi baj lehet az Air France elnevezéssel? Ráadásul úgy, hogy nem francia együttesről van szó, hanem svédről: a felállást Joel Karlsson és Henrik Markstedt alkotják. Tropical stílusjegyeket viselő elektronikus zenéjüket egyesek post-rave bliss-nek, mások meg beach foam popnak, esetleg balearic discónak nevezik. Eddig két EP-jük jelent meg, a 2006-os On Trade Winds és a két évvel későbbi No Way Down, nagylemezzel viszont még adósak. A Vas utcai Roham Bárba DJ-szettel érkeznek – lényegében ez lesz a Toldi moziban megrendezésre kerülő EUShorts nevű rövidfilmfesztivál nyitóbulija. A derék svédek mellett üdvözölhetjük hazai részről a „lo-fi tweecore”-ban utazó – és a Recorder szobazene-válogatáskazettájára is felkerülő – négytagú Sad Kolibries élő bemutatkozását, de lesz még Küss Mich! DJ-szett Gördöntől és Splattertől, és persze az elmaradhatatlan Lamantin és Gumipop lemezlovasok.

Jegyár: 900 Ft (EUShorts bérlettel ingyenes)


Erasure

Studio, 2011. november 18.

Ha valaki év közben csak a Sziget fesztivál vagy esetleg kutyasétáltatás miatt jár ki a Hajógyári-szigetre és szereti a nyolcvanas évekbeli szinti-popot, az jobban teszi, ha november 18-án este ismét odalátogat – bár ezúttal a déli felére. Az Erasure tipikus nyolcvanas évekbeli szinti-pop duó egy statikus, hullamerev billentyűssel és egy hiperaktív frontemberrel. A Depeche Mode-ból való kiszállása, majd a Yazoo feloszlatása után Vince Clarke-ot Andy Bell énekessel hozta össze a sors, felvették az Erasure nevet, és az elmúlt negyedszázadban eladtak x millió lemezt. A legsikeresebb periódusuk az 1987 és 1994 közötti korszak volt, de még a 2000-es években is volt Top 10-es slágerük. Eddig tizennégy nagylemeznél tartanak, a Tomorrow’s World címre hallgató legutóbbi darab a múlt hónapban jelent meg, Frankmusik produceri segédletével. Hozzánk is ezzel az albummal térnek vissza, de azért a koncertlátogató biztosan nem ússza meg a nagy klasszikusokat sem: a Sometimes, a Stop, a Blue Savannah, a Chrorus, a Little Respect, a Drama, az Always, a Breathe és a Love To Hate You eljátszása súlyosan indokolt, és akkor az ABBA-feldolgozásokról még nem is beszéltünk.

Jegyár: 8900-15000 Ft


The Horrors + The Moog

Dürer Kert, 2011. november 20.

Jó dolgunk van, mert egy olyan zenekar érkezik Magyarországra, amelyiknek az aktuális albuma nagy valószínűséggel ott lesz rengeteg év végi listán. Persze ha nem lett volna a júniusban megjelentetett Skying, a Horrorsnak akkor is örülnénk: a még amolyan goth asszociációkat ébresztő 2007-es Strange House és a 2009-ben az NME által az év lemezének választott furamód kellemesen disszonáns Primary Colours is elég volt ahhoz, hogy Faris Badwanékat megkedveljük. A második albumot a portisheades Geoff Barrow segédletével vették fel, aki később azt mondta nekik, hogy a harmadik lemezüket már önállóan kell elkészíteniük. Így is tettek, a Skyingon önmaguk producerei voltak, és ebből is jelesre vizsgáztak, ráadásul nem mondhatja senki, hogy egy külső ember hatására hallhatóak például fúvósok az albumon. A goth-os hatásokat egyre jobban levetkőző zenészek ráadásul még beépítették a szintis new wave-et meg a Suede-féle dekadens, még épp a jó ízlés határain belül mozgó érzelmességet is. Az együttes híres eksztatikus koncertjeiről (a Manic Street Preachers-ideológus Nicky Wire is azt nyilatkozta, hogy ha tizenöt-húsz évvel fiatalabb lenne, akkor a Horrorsban játszana), úgyhogy a frenetikus előadásmód miatt is kötelező megnézni a koncertet, na meg az olyan dalok miatt, mint például a Sheena Is A Parasite, a Sea Within A Sea vagy a You Said. A magyar előzenekar a Horrorstól zeneileg egyáltalán nem távol álló – és épp harmadik lemezének megjelentetésére készülő – Moog lesz.

Jegyár: 3500-4500 Ft


Girls + Spectrals
WUK, Bécs, 2011. november 21.

Egy nappal a 2011-es év egyik legjobb lemezét megjelentető Horrors után egy másik olyan zenekart láthatunk, amelyik az év legjelentősebb produkciói közé tartozik – az egésznek csak annyi a szépséghibája, hogy a Girlsért Bécsig kell utazni. Aki esetleg még mindig nem tudná, a nőnemű elnevezés ellenére férfiakról van szó, az együttest ugyanis Christopher Owens és Chet White nevű úriemberek alapították (előbbi a dalszerző-frontember, utóbbi a basszusgitáros-producer). A turnén természetesen kísérőzenészekkel kiegészülő San Franciscó-i párost zeneileg többen Elvis Costellóval rokonítják, de érdemes még megemlíteni velük kapcsolatban Nick Cave-et, a Pink Floydot, a Fleetwood Macet és a Beach Boyst is. Már a 2009-es, nemes egyszerűséggel Albumnak keresztelt debütálásuk is jól sikerült, de az idei Father, Son, Holy Ghost lett aztán a mindent vivő produkció: a Pitchfork 9.3-ja vagy a Recorder 10/10-e egyáltalán nem véletlen. Owensék mellett az est másik fellépője a fiatal leedsi garázsrock zenekar, a Spectrals, és azt is fontos megemlíteni, hogy ugyanazon a napon, szintén Bécsben lép fel a Pavement-frontemberként hírnevet szerzett Stephen Malkmus is The Jicks nevű zenekarával (az a koncert a Flexben lesz).

Jegyár: 16-19 euró


Tom Jones
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. november 22.

Nem, a plakátról nem egy görög filozófus néz le ránk, hanem egy méltósággal korosodó walesi popsztár, aki hetvenéves kora ellenére továbbra sem többliteres nagymama bugyikat szed össze a színpadról, hanem a létező legdurvább minimáltangákat. Nehéz megmondani, hogy a valaha Thomas John Woodwardként anyakönyvezett Tom Jonesnak mi a titka, de az a bizonyos, eltanulhatatlan kisugárzás nagy mértékben felelős azért, hogy 2011-ben még mindig jelen van. Na meg a jól megválasztott karrierhúzások, ugyanis eddig legalább kétszer sikerült neki bombasztikusan comebackelnie: először 1988-ban az Art Of Noise és a Prince-féle Kiss segítségével, bő egy évtizedre rá pedig a Reload albummal, amelyen a popszakma egy(-két) generációval fiatalabb krémjével adott elő jól megválasztott feldolgozásokat. Az öreg sármőr aztán még tavaly is tudott meglepetést okozni, Praise & Blame című lemezére ugyanis szinte kizárólag obskúrus gospel dalokat pakolt, amivel a kiadóját az őrületbe kergette. A Támad a Mars! című filmben önmagát zseniálisan eljátszó énekes valószínűleg nem csak erről az albumról válogat majd – nyilván az is megkapja a magáét, aki az It’s Not Unusualt, a Kisst, a What’s New Pussycat?-et, a Burning Down The House-t vagy a Sex Bombot akarja hallani.

Jegyár: 9900-26900 Ft


Sade
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. november 23.

Ha már az összes női alsóneműt összeszedték a Tom Jones-koncert után, akkor teljesülhet a férfiak álma: Sade Adu áll a közönség elé zenekara élén (három hűséges kísérője: Stuart Matthewman gitáros-szaxofonos, Paul Spencer Denman basszusgitáros és Andrew Hale billentyűs). Persze az énekesnő sem fiatal már, 53 éves, de ha ránéz az ember, egyértelmű, hogy nem sokat változott az elmúlt negyedszázadban. A simogató hangú énekesnő 1984-ben robbant be a köztudatba a Diamond Life albummal, amit a még sikeresebb Promise követett egy évvel később. A Your Love Is King, Smooth Operator és The Sweetest Taboo című slágerekből a meghitt szerelmeskedések aláfestő zenéje lett, a zenekar viszont egyre ritkábban jelentkezett lemezekkel, a tavalyi Soldier Of Love-ot közel egy évtizednyi szünet előzte meg. Szerencsére megérte a várakozást, ugyanis a korábbi művek méltó folytatása lett, olyan kellemes darabokkal, mint a The Moon And The Sky vagy a címadó dal. Az Arénában ezen az estén korlátlan mennyiségű, tűnődő soul ballada hangzik majd el, az meg elég nagy eséllyel valószínűsíthető, hogy a koncertről hazatérve mindenki otthon folytatja az erotikus hangulatot.

Jegyár: 11900-32900 Ft


Actress + Cadik + Crimson & Chrom
A38 Hajó, 2011. november 26.

Az Actress név alapján minden bizonnyal sokan egy hölgyre asszociálnának, márpedig az elnevezés egy Darren Cunningham nevű fickót takar, aki az elektronikus zenei színtér egyik legfontosabb figurája napjainkban. Hazyville című 2008-as debütálásán már ott voltak azok a dubstep, house, techno és hiphop motívumok, amik aztán a tavalyi folytatáson, a fergeteges kritikai fogadtatásban részesült Splazsh albumon még hangsúlyosabban érvényesültek. A Werk Discs nevű saját kiadót is üzemeltető zenész-producer sokak szerint alapvetően fogja meghatározni az elektronika elkövetkezendő éveit, és a zenéit hallgatva ebben tényleg van valami. Nem meglepő, ha egy ilyen kaliberű előadó mellett olyan itthoni elektronikai nagyságok szettelnek a hajón, mint a fehérvári illetőségű, Crimson & Chrom DJ-duó és a hazánkban lassacskán nemzeti intézménynek számító Cadik. A vizuális megjelenítésről a Kiégő Izzók gondoskodnak.

Jegyár: 1500-2000 Ft


Patrick Wolf + Chinawoman
Arena, Bécs, 2011. november 27.

Egyszer valaki azt mondta, hogy Patrick Wolf igazából olyan, mint egy visszafogottabb Mika, és ebben tényleg van valami, ráadásul ettől sokkal kellemesebb előadó ő, mint a Grace Kelly című sláger előadója. Wolf diszkográfiája eddig viszonylag egyenletes színvonalon mozog, sok izgalmas pillanattal: a 2003-as Lycanthropy és a két évvel későbbi Wind In The Wires még csak amolyan (angyal)szárnypróbálgatások voltak, de a 2007-es The Magic Position már egy érett, kiforrott előadó munkája volt, olyan remek dalokkal, mint a Bluebell, az Accident & Emergency vagy a Marianne Faithfull-lal közös Magpie. A 2009-es The Bachelor is hozta a megbízható szintet, sőt lépett is felfelé, az idei Lupercalia pedig tulajdonképpen ennek az albumnak a slágeres folytatása. A Scissor Sisters, a Pink Floyd, a Pet Shop Boys és Bruce Springsteen hatása alatt született lemez talán egy hajszálnyival gyengébb sikeredett két elődjénél, de ettől függetlenül élőben továbbra is elsőrangú koncertet ad a 28 éves melegikon, aki ezen a bécsi bulin egy orosz származású, kanadai születésű, berlini illetőségű dalszerző-énekesnő, a new wave-es hangulatokban utazó Chinawoman (polgári nevén: Michelle Gurevich) után lép fel.

Jegyár: 18-21 euró


összeállította: Nagy István


ALba Hyseni koncertjének Facebook-eseményoldala:
http://www.facebook.com/event.php?eid=286603804684669

Alba Hyseni: Adieu (Friend Of Sorrow)

https://recorder.blog.hu/2011/11/07/2011_novemberi_koncertajanlok
2011. novemberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása