The Legendary Pink Dots

2011.10.25. 08:00, rerecorder

Roham Bár, 2011. október 25.

Ha jól számolunk, immár tizedik alkalommal látogat hazánkba az európai underground egyik legkultikusabb zenekara, a Legendary Pink Dots. Az 1980-ban még Angliából indult, de 1984 óta Hollandiában székelő együttes tehát cseppet sem ismeretlen Magyarországon, pláne, hogy a zenekarvezető Edward Ka-Spelnek nem is egyszeri kötődése van a magyar zenéhez: Yonderboi 2005-ös Splendid Isolation című második nagylemezén az ő krisztusi beszéde volt a záró szám, a hat év után nemrégiben megjelent friss Passive Control albumot pedig – mintegy átvezetésként – az ő hangja nyitja. Ráadásul a Sustainable Development című nyitódalban hallható Ka-Spel-monológ – mint az Yonderboi-interjúnk számról számra haladó második részéből is kiderül – egy Legendary Pink Dots-dalszöveget értelmez át: az 1995-ös A Velvet Resurrection szövegét. A billentyűs-énekes Ka-Spel mellett a billentyűs Phil Knight (azaz Silverman) a másik máig aktív alapító tag, és a több mint harminc év nagy jövés-menésében az ő állandóságuk szavatolta, hogy a közel harminc stúdiólemez túl nagy minőségbeli kilengéseket ne mutasson.

Az LPD nemzetközi kultstátusza persze már sérthetetlen, de azért az akkor is meglepő, hogy még az elmúlt tíz évben készült albumok sem igen veszítettek a csúcslemezeket (The Crushed Velvet Apocalypse – 1990, The Maria Dimension – 1991) jellemző színvonalból, akár az ezredforduló utáni akusztikusabb dominanciájú, akár a frissebb, elektronikusabb albumokról beszélünk. A lassan építkező, éteri dallamokat is pillanatok alatt szétcsapó pszichedelikus Legendary Pink Dots-dalok koncertre termettek, és egy ilyen koncertre egyszer minden komoly zenerajongónak el kell jutnia! Sing while you may…

Jegyár: 2500 Ft

www.legendarypinkdots.org

 

az 1982-es Brighter Now-ról való Hanging Garden teljesen olyan, mintha egy 2011-es trendi retro-indie lemezről került volna le:

a 1983-as Curse című album volt a Legendary Pink Dots new wave lemeze – íme mutatóba a remek Lisa’s Party:

a kilenc percen át kibomló 1990-es New Tomorrow talán az egész életmű csúcsa:

az új Yonderboi-lemezen átdolgozásra került 1995-ös A Velvet Resurrection élő verziója:

végül pedig itt a legújabb album, a 2010-ben megjelent, remek kritikákat kapó Seconds Late For The Brighton Line klipdala, a Hauptbahnhof 20:10:

 

összeállította: Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2011/10/25/the_legendary_pink_dots
The Legendary Pink Dots
süti beállítások módosítása