Lou Reed és a Metallica közös albumának dallistája + Lou Reed és Lorenzo Matotti könyve

2011.09.07. 15:27, -recorder-

Már nyár óta lehet tudni, hogy Lou Reed és a Metallica közös albumot jelentet meg: a közös munka alapját nagyrészt azok a dalok képzik, melyeket a legendás New York-i dalszerző-gitáros-énekes két Frank Wedekind-színdarab, A föld szelleme (Erdgeist – 1895) és folytatása, a Pandora szelencéje (Die Büchse der Pandora – 1904) alapján írt jó barátja, Robert Wilson koreográfus-rendező tervezett modern színpadi adaptációjához. A két Wedekind-darabból már 1929-ben készült egy világhírű némafilm (Pandora szelencéje címmel Georg Wilhelm Pabst rendezésében és Lousie Brooks főszereplésével), 1937-ben pedig egy opera (Alban Bergtől Lulu címmel), most pedig a Wilson-darab helyett végül egy Lulu című rocklemez bővíti a sort a Metallica és Reed közös produkciójában. A 2011. október 31-én megjelenő album teljes és részletes dallistáját most tették közzé.

A Metallica és Lou Reed 2009-ben, a Rock And Roll Hall Of Fame 25 éves születésnapi rendezvényén léptek fel együtt egy 1969-es Reed-szerzeménnyel, a Sweet Jane című Velvet Underground-dallal, és annyira jól összehaverkodtak, hogy a 69 éves dalnok végül a negyvenes éveik végén járó jeles metálzenészekkel csinálta meg a parlagon heverő Lulu-dalokat. A felvételekhez Lou Reed az egyik régi barátját, a legendás producert, Hal Willnert hozta, a Metallica-tagok pedig a jó nevű Greg Fidelman hangmérnököt, aki már 2008-as Death Magnetic albumukon is segédkezett a keverésben. A zenészekről a közös fotókat Anton Corbijn készítette, élőben pedig Jools Holland műsorában láthatjuk őket együtt zenélni a BBC-n, november 8-án és 11-én.

az album részletes dallistája:

Lou Reed & Metallica: Lulu

1. Brandenburg Gate (4:19)
2. The View (5:17)
3. Pumping Blood (7:24)
4. Mistress Dread (6:52)
5. Iced Honey (4:36)
6. Cheat On Me (11:26)
7. Frustration (8:33)
8. Little Dog (8:01)
9. Dragon (11:08)
10. Junior Dad (19:28)

a Metallica és Lou Reed a 2009-es Rock And Roll Hall Of Fame gálán


Amíg a Lulu albumra várunk, addig itt van mutatóba a legutóbbi Lou Reed-kiadvány, az olasz Lorenzo Matotti grafikussal közösen jegyzett The Raven című kép(regény)eskönyv, mely egy másik Robert Wilsonnal közös munkára, az Edgar Allen Poe ihlette 2000-es POEtry című darabra és az abból Hal Willner segédletével készült 2003-as The Raven albumra épül, és a már piacon lévő spanyol és francia verziók után csak most júliusban jelent meg angolul. A francia és a most megjelent amerikai kiadás borítója alatt bemutatunk néhány Matotti-rajzot a műből, az alattuk található lejátszón pedig a teljes The Raven könyvet végiglapozzák a kedvünkért.

.

http://www.loureedmetallica.com

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/09/07/lou_reed_es_a_metallica_kozos_albuma
Lou Reed és a Metallica közös albumának dallistája + Lou Reed és Lorenzo Matotti könyve
süti beállítások módosítása