2011. júniusi koncertajánlók

2011.06.10. 20:32, -recorder-

A Kolin 3D klip-, lemez- és divatbemutató partija után pár napig nem nagyon voltak igazán izgalmas koncertek, de a június hátralévő része tele lesz programokkal – ezeket szedtük szépen csokorba. Visszatér a Hiperkarma és a VilágVeleje Nyárral teljes gőzre kapcsol a hazai fesztiválszezon. Fishing On Orfű! VOLT Fesztivál a VOLTfolió Kulturális Médiadíj gálájával! A Zene Ünnepe a Recorder Víziszínpaddal! Veterán hard rockerek és metalcore sztárok Budapesten, egyenruhás garázs-rockerek és punk-metál horrorlegendák Bécsben. Ugyanaznap lesz Roger Waters nálunk, mikor Arcade Fire a magyar határtól 10 kilométernyire az osztrákoknál (a dilemmából kiutat egy egy nappal korábbi zágrábi fesztiválfellépés jelenthet). Míg Sting újra a Budapest Sportarénában szimfóniázik, addig Coco becenevű húszéves gyermeke egy bécsi klubban azt sem tudja, fiú-e vagy lány. Az osztrák fővárosból is jönnek női vezetésű zenekarok (Sex Jams, Plaided), de a sort kezdjük a képen látható norvég Katzenjammer-lányok szombat esti A38-as ingyenkoncertjével!


Katzenjammer
A38 Hajó, 2011. június 11.

Ha az ember Norvégiára gondol, elsősorban elvetemült death és black metal alakulatokra asszociál, netán szinti-pop csapatokra, nem pedig olyan girl power zenekarokra, amelyek balkáni beütésű folkot játszanak. Márpedig a Katzenjammer egy ilyen csoportosulás: az északi kvartettre a legnagyobb hatást a Kusturica-filmek zenei világa gyakorolta, de inspirációik között megfér Django Reinhardt, Danny Elfman filmzeneszerző, valamint a Tom & Jerry sorozat és a különféle régi Disney-rajzfilmek. Utóbbiak hatása az elképesztően szuggesztív színpadi előadásban érvényesül, melyhez groteszk, eltúlzott méretű vagy éppen miniatűr hangszerek társulnak. Eddigi egyetlen lemezük 2008-ban jelent meg Le Pop címmel, jelenleg a folytatáson dolgoznak, melyet remélhetőleg még idén kiadnak – az A38 Hajón biztosan hallhatunk már róla egy-két őrületes dalt.

Jegyár: ingyenes


Sex Jams + Plaided + Hammer Of Gods
Roham Bár, 2011. június 11.

Két osztrák és egy magyar zenekar rohamozza meg ezen az estén a Roham Bárt. Elsőként a női énekessel felálló Sex Jams, melynek tagjai – nevük alapján – le sem tudnák tagadni osztrák származásukat: Katarina Trenk, Lukas Bauer, Rudi Braitenthaller, Wolfgang Möstl és Florian Seyser noise-pop együttese 2008-ban alakult Bécsben. Bevallásuk szerint zenéjükre egyaránt beindulnak a fiúk és a lányok, hatásaik között pedig minden szerepel, ami jó volt a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján (aki ennek láttán a Technotronicra vagy a Snap!-re asszociál, az büntetésből álljon fejen pár órán keresztül). Eddig egy nagylemezük jelent meg (Post Teenage Shine), ellentétben az est másik osztrák fellépőjével, a szintén bécsi Plaideddel – annak a kéttagú formációnak az első albuma még várat magára, de Julja Mitterbauer és Veronika Eberhart már túl vannak egy-két EP-n, melyeken erőteljesen punkos beütésű dalok hallhatóak. A két osztrák zenekar mellett a hazai színeket a Recorderen már többször bemutatott Hammer Of Gods képviseli.

Jegyár: 990 Ft


Bring Me The Horizon + Architects + Deez Nuts
Dürer Kert, 2011. június 15.

Napjaink egyik legnevesebb metalcore zenekara lép fel Magyarországon: az öt tagot számláló sheffieldi illetőségű Bring Me The Horizon teszi tiszteletét a Dürer színpadán. Az Oliver Sykes frontember vezetésével hét éve alakult együttes 2006-ban jelentette meg első albumát (Count Your Blessings), két évre rá a másodikat (Suicide Season), tavaly pedig a legutóbbi művet, mely igencsak érdekes címet kapott (There Is A Hell, Believe Me I’ve Seen It. There Is A Heaven, Let’s Keep It A Secret). Az egyre komolyabb eladásokat produkáló BMTH előtt ezen az estén a szintén angol Architects tagjai lépnek fel, akik Oly Sykesék régi haverjai, élen Sam Carter énekessel – 2008-ban nagy vihart is kavartak egy YouTube-ra felrakott kamu klippel, amiben összebunyózik a két frontember. Ők amúgy Brightonból származnak és a Here And Now című januárban megjelent negyedik albumukat turnéztatják. Az est harmadik fellépője az eddig három lemezt számláló ausztrál rapcore csapat, a Deez Nuts.

Jegyár: 5500 Ft


The Hives + Misfits
Arena, Bécs, 2011. június 16.

A Hives egy igazi Sziget-zenekar: eddig háromszor tiszteltek meg minket (2005, 2007, 2010), és egyszer úgy volt, hogy a PeCsában is fellépnek, de az nem jött össze, talán majd máskor. A mindig egyforma uniformisba öltöző svédek a 2007-es The Black And White Album óta nem rukkoltak elő nagylemezzel, bár tavaly volt egy EP-jük, de az csak feldolgozásokat tartalmazott. Állítólag idén őszre kész lesz az új album, amiről nem lehet sokat tudni, de meglepődnénk, ha a zenekar letérne az energikus garázs-rock vonalról. A bécsi Arenában ezúttal a legendás horror-punk-metál Misfits az előzenekar, amely aligha szorul bemutatásra – még akkor sem, ha az aktuális felállás (Jerry Only, Dez Cadena, Eric Arce) már nem igazán azonos az 1977-1983 közti klasszikus Glenn Danzig-féle line-uppal. Only és társai lemezt ugyan 2003 óta nem jelentettek meg, de a Misfits-diszkográfia simán megtömne több koncertet, úgyhogy ne féljen senki: a Bullet, a Horror Business, a Halloween és a Metallica által is előszeretettel játszott Die Die My Darling biztosan felcsendül.

Jegyár: 34 euró


I Blame Coco
WUK, Bécs, 2011. június 16.

Akiknek túl brutális ezen a napon a Hives és a Misfits, azoknak az olaszországi Pisában született Eliot Paulina Sumner fellépését ajánljuk a bécsi WUK színpadán. Az I Blame Coco zenekarnév mögé rejtőző, rengeteg hangszeren játszó húszéves dalszerző-énekesnő nem kisebb személyiség, mint Sting lánya (egyben féltestvére a szintén zenész Joseph Sumnernek, akinek Fiction Plane nevű együttesét apu előzenekaraként Magyarországon is láthattuk már), és e pillanatban izgalmasabb választás a Budapest Sportarénába a Symphonicity Tourral 2011. június 30-án ismét visszatérő édesapánál. A furamód fiús karakterű Coco debütalbuma 2010 novemberben jelent meg The Constant címmel az Island kiadó gondozásában – a nagy kereskedelmi és kritikai siker ugyan elmaradt, de a lemez szintis new wave-es indie pop számai egy ígéretes dalszerző-előadót vetítenek előre. A zenei karrierjét 15 évesen beindító (és nemrég a La Roux-val is turnézó) hölgy stílusa nem igazán hasonlít neves apjáéra, úgyhogy félre az előítéletekkel és irány a WUK!

Jegyár: 25 euró


Mount Kimbie + Gold Panda  –  A MOUNT KIMBIE KONCERTJE ELMARAD!
A38 Hajó, 2011. június 17.

Egy igazán aktuális, up-to-date koncert Magyarországon kábé olyan gyakori, mint Sas-kabaréban a poén, épp ezért kaptuk fel a fejünket, hogy milyen előadók érkeznek június 17-én az A38 színpadára. Az éjjel 11-kor kezdődő program line-upjának láttán még a Pitchfork újságírói is elégedetten csettintenének, hiszen a fő fellépő a brit Mount Kimbie duó, amelyet sokan a manapság olyannyira kultivált dubstep szcénába sorolnak, bár a rengeteg samplerezés mellett élő hangszerekkel is jól boldoguló zenészek inkább a poszt-dubstep elnevezést preferálják. A húszas éveik elején járó fiúk, Kai Campos és Dom Maker formációja 2008-ban alakult és 2010-re már igazi titkos kedvenc lett, sőt lassacskán a titkos jelzőről is nyugodtan el lehet feledkezni velük kapcsolatban. A Crooks & Lovers címre hallgató 2010-es Mount Kimbie-debütalbum ott volt számos külföldi poporgánum év végi listáján – akárcsak a másik brit fellépő, Gold Panda bemutatkozó lemeze, a Lucky Shiner. A megdöbbentő módon valóban Panda vezetéknevet viselő, Derwin Pandaként anyakönyvezett harmincéves angol úriember elsősorban folktronicában utazik, de nem idegenkedik például a minimal technótól sem, és persze tőle sem áll távol a dubstep. Aki azt hitte, hogy ilyen aktuális előadókat nálunk csak a nyári óriásfesztiválokon lehet látni, az ocsúdjon fel a meglepetésből, és rohanjon a Hajóra – ahol magyar részről még fellép a Chi Recordings színeit képviselő Fine Cut Bodies is, a Selected Sounds szervezőcsapatának tagjai mellett.
 
Jegyár: 2000 Ft  – A MOUNT KIMBIE KONCERTJE ELMARAD!


VilágVeleje Nyár
Orczy Park, 2011. június 17-18.

Egy igazi, kétnapos minifeszt az Orczy Park történelmi kertjében, a magyar felhozatal legnépszerűbb és legfontosabb zenekaraival – köztük egy nagy visszatérővel. A fellépők egy nagyobb (Nagyszínpad) és egy kisebb helyszínen (Tószínpad) váltogatják egymást. Az első nap a rockabilly hazai helytartói, a Mystery Gang tagjai idézik meg élethűen 1955-öt, őket követik a Pál Utcai Fiúk, az este főattrakciója pedig a mindig nagy közönséget vonzó Tankcsapda. Miután az ő műsoruk véget ér, a Tószínpadon még meg lehet tekinteni Jamie Winchester unplugged fellépését, valamint a két Junkies-kulcsember, Szekeres András és Barbaro Attila duóját. A második napot a Nagyszínpadon Szekeres másik együttese, a Stereomilk nyitja, majd érkezik menetrendszerűen a 30Y, és ezt követően kerül sor a Hiperkarma hivatalos visszatérő koncertjére, amely természetesen a két régi sikeralbum dalaitra épül, de Bérczesi Róbert három-négy olyan számot is ígért, melyek az őszre betervezett harmadik albumon is szerepelnek majd. Aznap Bérczesi másik együttese, a három énekesnővel közös Panírozott Barikák is látható a kisebbik színpadon, ahol végül Víg Mihály fellépése zárja a fesztivált.

Jegyár: 2400-3900 Ft


A Zene Európai Ünnepe
több helyszín, 2011. június 21.

Egy olyan rendezvénysorozatról van szó, mely Franciaországban indult világhódító útjára 1982-ben, és amelyet ugyanebben az időpontban több mint száz országban rendeznek meg. Az esemény fővédnökei között több prominens személyiség is található (pl. Szakcsi Lakatos Béla zongorista, Kocsis Zoltán és Fischer Iván karmesterek, valamint Zorán), akik garantálják, hogy a hazai rendezvény méltó ünnepe lesz az európai zenének. Csak Budapesten kb. hatvan helyszínen zajlanak a koncertek (ezek közé tartozik a Millenáris, a Ráday utca, a Gödör Klub, a Corvintető és az A38 Hajó), ami pedig a vidéki településeket illeti, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron, Egerben, Kapuváron és Balatonlellén is is lesznek programok. Az év leghosszabb napján nálunk a rengeteg hazai zenész mellett lesznek külföldi vendégek is, például a görögországi illetőségű, népzenét és elektronikát sikeresen vegyítő Palyrria, valamint a szintén elektronikus aláfestésű, de emellett régebbi zenék hatásait is beemelő francia Lyre Le Temps. A budapesti rendezvényen lesz Recorder-színpad is, pontosabban Recorder Víziszínpad, és azon számos fellépő: Carbovaris, Tanka Balázs és Kovács Bence, Eichinger Tibor és Csurkulya József, Kristóf Norbert, Hó Márton és a Jégkorszak.

Jegyár: ingyenes


Arcade Fire + Jose Gonzalez + The Weakerthans
Ottakringer Arena, Wiesen, 2011. június 22.

Pár év szünet után ismét érdemes Wiesenben megállni, miután az ember áthaladt az osztrák határon. Az Arcade Fire dicsőségét nem zengjük többé, mert már annyiszor megtettük itt a Recorderen, és annyian megtették helyettünk is – a lényeg, hogy Win Butlerék a 2004-es Funeral és a 2007-es Neon Bible után a tavalyi The Suburbs albummal végleg levettek mindenkit a lábukról (a Justin Bieber-rajongók meg úgysem számítanak). Már az előző két lemezzel is eljöttek Ausztriáig, és aki ott volt azokon a fellépéseken, az most lemérheti, hogy pár éve alatt hova fejlődött ez a kanadai társulat. Aki meg most látja őket először, az valószínűleg szintén nem fog csalódottan távozni, hiszen Grammy-díjas album ide vagy oda, az Arcade Fire koncertzenekarként még nagyobb hírnévnek örvend. Wiesenben a Butler családon kívül fellép még a hülye nevek listáján előkelő helyen álló – amúgy szintén kanadai – The Weakerthans együttes, és egy gitáros-énekes szólóelőadó is: a Simon & Garfunkel-es beütésű minimál akusztikus zenében és Red House Painters-es melankóliában utazó svéd-argentin José González, akit már a 2008-as Szigeten is láthattunk.

Jegyár: 40-68 euró


Roger Waters
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

Volt olyan Recorder-munkatárs, aki heves szitkozódásba kezdett, amikor a Roger Waters-koncertjegy boldog birtokosaként szembesült a ténnyel, hogy ugyanezen az estén Ausztriában az Arcade Fire lép fel. Nehéz a döntés, mert Win Butler zenekara mégiscsak a legaktuálisabb popszenzáció jelen pillanatban, és az ilyesmit ebben az adott pillanatban kell elcsípni, nem évekkel később. Ám amíg az Arcade Fire még tévedhet a közelbe (sőt egy nappal korábban a zágrábi InMusic fesztiválon is elcsíphető), addig a 67 éves Roger Watersről már ez nehezebben elképzelhető: az egykori Pink Floyd-vezér nem egyszer hangoztatta, hogy ezen turné után leteszi a lantot (pontosabban a basszusgitárt), és kiélvezi a nyugdíjas éveket. Az szintén mellette szól, hogy a 2002-ben a Kisstadionban adott best of jellegű show és az 1973-as The Dark Side Of The Moon anyagát 2007-ben a Budapest Sportarénában felelevenítő koncert után most egy másik legendás Pink Floyd-album, az 1979-es The Wall turnéjával érkezik hozzánk. A koncerten csak a dupla lemez dalai hangzanak el (akárcsak a harminc évvel ezelőtti eredeti turnén a Floyd előadásában), és természetesen most is lesznek hatalmas méretű bábuk, hátborzongató vetítések, nem beszélve a dalok közben fokozatosan felépített, majd végül lerombolt falról.

Jegyár: 12900-29900 Ft


Fishing On Orfű
Panoráma Camping, Orfű, 2011. június 23-25.

Egy ízig-vérig magyar fesztivál Lovasi Andrásék szervezésében, ahol fellép a hazai színtér színe-java: természetesen itt is lesz Hiperkarma, ráadásul már a nyitónapon, akárcsak az ezen az estén Fluorral kiegészülő Soerii & Poolek. Ajánljuk még az első napról a nálunk már többször méltatott Grand Mexican Warlockot, a Hollywoodoo-t és a Szalonna és bandája produkcióját – ez utóbbit nem csak neve miatt. A második napon érkeznek külföldiek is (a már majdnem magyar állampolgárnak tekinthető Ripoff Raskolnikov és a brit bluesman Ian Siegal), és persze a nagy itthoni nevek: Quimby, HS7, PUF, Bëlga és az előző napmég a Hiperkarmával játszó Frenk. A zárónapon szinte egymást követi a két Kispál-utódzenekar, a Velőrózsák és a Kiscsillag, de nem hiányozhat a PASO és az Erik Sumo Band sem, a külföldet utolsóként pedig a már tavaly is fellépő veterán francia Washington Dead Cats képviseli. Ami sajnos azt is jelzi, hogy a többször beígért nagy nemzetközi sztár egyelőre még hiánycikk Orfűn. Talán majd jövőre...

Jegyár: 3800-10000 Ft


Pharaohe Monch
Dürer Kert, 2011. június 24.

Igen, ennek az embernek szerintünk is hülye neve van, de hát a hiphopban néha megesik az ilyesmi, és Ol’ Dirty Bastard után az ember már nem nagyon csodálkozik semmin. A részben a Moncsicsi babáról elnevezett Pharaohe Monch 1972-ben született Troy Donald Jamerson néven Queensben, és eleinte az Organized Konfusion nevű rap duóban kamatoztatta tehetségét. Első szólóalbuma, az Internal Affairs 1999-ben jelent meg, a Desire című folytatásra viszont különböző okokból kifolyólag egészen 2007-ig kellett várni, de ez a második lemez már komoly kritikai sikert aratott, akárcsak Pharaohe Monch legújabb munkája, az idén márciusban piacra dobott W.A.R. (We Are Renegades). A sajátos technikájú rapper a jelenlegi hiphop színtér egyik legmarkánsabb figurája, éppen ezért nem nehéz megjósolni, hogy a W.A.R. ott lesz a rap albumok év végi listáinak élmezőnyében, ez a buli meg az év legnagyobb magyarországi hiphop rendezvényei között.

Jegyár: 8000 Ft


Ringo Starr
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 28.

Most mit bántjátok? Ez az ember dobolt a Revolver albumon, könyörgöm!” – írták róla egyszer egy külföldi popmagazinban, és teljesen jogosan. A 70 éves Richard Starkey, akit természetesen mindenki csak Ringo Starrként ismer, a poptörténet egyik nagy mázlistája, hiszen ha Pete Best már egy picit jobban dobolt volna, soha nem kerül a Beatlesbe. A Fab Fourból természetesen őt emlegették és emlegetik a legkevesebbet, sokszor a többi Beatle gúnyolódásainak célpontjává is vált, és sokan a dobosi képességeit is megkérdőjelezték. Pedig a Tomorrow Never Knows breakbeat-előd kalapálása, a Rain zaklatott csörömpölése vagy az A Day In The Life lusta ütemei bebizonyították, hogy Ringo igenis egyedi technikájú és fontos zenész, ráadásul a szólóévekben előbb lett No.1 slágere, sőt slágerei (Photograph, You’re Sixteen), mint John Lennonnak. Kiderült, hogy színészként is szórakoztató, az elmúlt évtizedekben pedig All Starr Band nevű kísérőzenekarával járja a világot, és adja elő az Octopus’s Garden, Yellow Submarine és With A Little Help From My Friends című Beatles-dalokat, a szólóslágereket és egyéb rock and roll sztenderdeket.

Jegyár: 9900-16900 Ft


Black Label Society
Petőfi Csarnok, 2011. június 29.

Az imidzsében lassacskán a ZZ Top gitárosaira hajazó, de náluk vagy két évtizeddel fiatalabb Zakk Wylde – aki a Nirvanát nemes egyszerűséggel Shitvanának szokta nevezni – egy megalkuvást nem tűrő, kőkemény old schoool metálfej, aki 2009 óta már nem iszik, mert durva egészségügyi problémái támadtak, és tudta, hogy nem rendelkezik olyan génekkel, mint mondjuk Lemmy, vagy egykori főnöke, Ozzy Osbourne. Wylde az 1988-as No Rest For The Wicked című Ozzy-anyagon mutatkozott be a nagyközönségnek, azóta szerepelt a nagy túlélő majdnem összes lemezén, a kilencvenes évek vége óta pedig saját zenekarával, a Black Label Societyvel is készít lemezeket, illetve turnézik rendesen. A BLS rendkívül termékeny formáció, hiszen volt lemeze 2009-ben (Skullage), 2010-ben (Order Of The Black), a Song Remains Not The Same című legújabb mű pedig még 2011 folyamán várható, bár az tény, hogy az amerikai lista negyedik helyéig jutó előző album akusztikus átiratait fogja tartalmazni. Ami a budapesti koncertet illeti, attól nem kell tartani, hogy unplugged műsorral állnak elő Zakkék: kőkemény déli metal várható a teljesség igényével.

Jegyár: 7900-8900 Ft


VOLT Fesztivál
Sopron, 2011. június 29–július 2.

Június-július fordulóján már javában zajlik a fesztiválszezon, és mi természetesen kiemelten foglalkozunk a soproni VOLT-tal, azon belül is elsősorban a külföldi zenekarokkal (persze szívesen ajánljuk a magyar zenekarokat is, például az itt is fellépő Hiperkarmát vagy bárki mást).

A nyitónap programjából javasoljuk az utóbbi időben kissé elhalványult Asian Dub Foundationt (mely ezen az estén remélhetőleg bizonyítani fogja, hogy élőben még mindig erős), de a lényeg, hogy aznap játszik a My Chemical Romance, a fesztivál igazi nagy sztárzenekara: Gerard Way-ék már 2006-os The Black Parade című konceptlemezükkel kinőtték az emo stigmát, a szintén kiváló 2010-es Danger Days végleg elhallgattatta a szitkozódókat.

A második napon egy igazi ínyencfalat, a gumiujjakkal rendelkező Les Claypool basszusgitáros és legendás zenekara, a South Park főcímzenéjéért is felelő Primus viszi a prímet (ők a fesztivált követő hetekben jelentetik meg új albumukat, a 12 év szünet után felvett Green Naugahyde-ot), de szintén aznap játszanak a kanadai Sum 41 pop punkjai, akiknek Fat Lip című 2001-es slágerére csak az nem emlékszik, aki azóta született. Szerencsére a két együttes koncertje között van idő átugrani a másik nagyszínpadra, ahol Everlast hiphop triója, a közel 15 év szünet után összeállt House Of Pain ugráltatja a népet (aki még utána is bírja energiával, annak aznap éjjel ott lesz még a tavalyi fellépése után visszatérő ausztrál beatboxer-utcazenész DubFX is).

A harmadik napon, július elsején láthatjuk Mobyt, aki a 2009-es Balaton Sound-fellépése után most egy vadonatúj lemezzel érkezik (Destroyed). Aki valami pörgősebbre vagy durvábbra vágyik, annak ott van a hozzánk szintén gyakran visszatérő Monster Magnet, illetve a tavalyi év egyik meglepetés DJ-duója, a seregnyi sztárral (Kelis, Róisín Murphy, will.i.am, Kid Cudi) dolgozó itáliai Crookers.

A szombati zárónapon, július 2-án kihagyhatatlan a 2008-as Szigeten már nagyot villantó és hamarosan második lemezével előálló brit Ting Tings duó produkciója, de örömmel fogadhatjuk a hozzánk mindig szívesen érkező német DJ-t, a színésznek sem utolsó Paul Kalkbrennert.

Jegyár: 8990-35000 Ft

 

összeállította: Nagy István


Katzenjammer: A Bar In Amsterdam

 

https://recorder.blog.hu/2011/06/10/2011_juniusi_koncertajanlok
2011. júniusi koncertajánlók
süti beállítások módosítása