The Universal Sigh – a Radiohead ingyenes újságja

2011.03.27. 21:59, -recorder-

A Radiohead-rajongótábor napok óta arról beszél, hogy a február közepe óta letölthető The King Of Limbs album fizikai megjelenéséhez igazítva március 28-án hétfőn délben Thom Yorke-ék egy ingyenes újságot is megjelentetnek The Universal Sigh címen. Az alkalmi kiadványhoz 31 ország 50 városában lehet hozzájutni, és Budapest is köztük van: az Almássy téri 8. alatti Neon Music/Musicland lemezboltba a hét végén mintegy 300 darab érkezett, és a rajongók hétfőn pontban 12:00-tól vehetik kézbe a lapot (fejenként egyet, egy titokzatos kód kísértében, és minden egyes átvételt azonnal egy fotóval is kell dokumentálni a zenekar felé egy iPhone-alkalmazás segítségével), de ugyancsak akkor és ott lesz az első alkalom, hogy a magyar közösség kézzelfogható formában, CD-n vagy vinylen is beszerezheti a nyolcszámos új Radiohead-lemezt. Mivel az újságból egy példány már megjelenésének hírével egy időben fenn volt az e-Bay-en, így a címoldalát már mindenki láthatta (ugyanaz a Stanley Donwood-festmény díszíti, mint az album borítóját, csak a fehér zenekarnév és lemezcím nélkül), de arról még nem találhatunk a neten információkat, pontosan mi is van belül – úgyhogy most itt az ideje, hogy a Recorder elmondja.
 
A 29x36 cm-es méretű 12 oldalas újságot, mely címét az új album nyitódalának, a Bloomnak az egyik sora nyomán kapta, vékony – és természetesen maximálisan környezetbarát – papírra nyomták fekete-fehérben, kivéve az elő- és hátoldalát (ez utóbbin a borító entjeihez hasonlóan szintén valami szörnyszerűséget látunk, egy vörös lényt fekete szemekkel). Az új album címét is egy nevezetes fa ihlette, és az újság is ehhez igazodik: a belsejében hosszabb rövidebb szövegek és kisebb-nagyobb fás és erdős témájú képek, rajzok és fotók váltogatják egymást, különféle arányban és elrendezésben. Az 5. oldalt például egy nagy rajz tölti be a teljesen, a 6. oldalt szintén, de ott a kopár hegyes faágakból kirajzolódó szörnyfej és a körülötte repkedő denevérek fölött címként egy sornyi szöveg is olvasható nagyban (GATHER UP THE PITIFUL – ez a Give Up The Ghost című dalból származik), a 10. oldalon pedig csak egy nagy szó (INFINITY) kapott helyet két egymásnak fordított fás fotó között. A 3. oldal felső részét elfoglaló Across A Great Divide! című szövegben például a Morning, Mr. Magpie sorai kerülnek elő, a lap alján lévő nyolc kis rajz pedig azonos azokkal a grafikákkal, amelyek a CD-kiadás belsejében is láthatók – vélhetőleg mindegyik egy-egy dalhoz tartozik (az egyik kis képnek mindenesetre ugyanúgy Codex a címe, mint az egyik számnak).
-
A 2. és 7. oldalon tudatfolyamos kis költői szövegek dominálnak, mintha kishírek lennének egy igazi újságban (efféle címekkel: Frozen, Fairy Dust, Haunt, Just Say, I Will Tape Myself Up, Open: No More Hiding stb.), de három nagyobb terjedelmű írás is olvasható a lapban. A 4. oldalon a 2007-es The Wild Places című könyvével elhíresült brit utazó és író, Robert Macfarlane a fára mászás felemelő élményéről filozofál, de közben A famászó báró című Italo Calvino-kisregényre sem felejt el hivatkozni (Tree Climbing). A 8-9. oldalt a Wild: An Elemental Journey című 2006-os művével több díjat is nyerő angol írónő, Jay Griffiths foglalja el írásával: az amazóniai őserdőben, perui sámánok között tett látogatása és depressziójából való kilábalása kapcsán az erdők és az emberi psziché közti összefüggésekről elmélkedik (Forests Of The Mind). A végén a 11. oldalt pedig a Radiohead állandó grafikusa és vizuális tervezője, az új album csomagolásáért és ezért az újságért is nagyban felelő Stanley Donwood (született: Dan Rickwood, 1968) kapta meg: ő is egyes szám első személyben írt, de egy fikciós történetet, egy fantasztikus novellát a jövőről, amikor már elfogy az olaj, majd az elektromosság is, és sötétben, a sokasodó árnyak között az emberekből előjön saját sötét oldaluk. A Sell Your House And Buy Gold című novella korábban már a grafikus saját honlapján is megjelent, itt olvasható:
http://www.slowlydownward.com/SYHBGNIP.html
 
A Radiohead neve sehol, semmilyen formában sem szerepel az újságban.
 
Déri Zsolt


az újság honlapja:
http://www.theuniversalsigh.com

a fotókat ebben a folyamatosan frissülő rovatban gyűjtik össze (és később is bárki feltölthet magáról olyan képeket, melyek az újsággal ábrázolják)
http://www.theuniversalsigh.com/photos

ez a budapesti helyszín oldala:
http://www.theuniversalsigh.com/locations/30/budapest

http://www.thekingoflimbs.com
http://www.radiohead.com
http://www.neonmusic.hu

.

https://recorder.blog.hu/2011/03/27/the_universal_sigh
The Universal Sigh – a Radiohead ingyenes újságja
süti beállítások módosítása