Biorobot: Csipogó – dalpremier!

2011.03.03. 15:59, -recorder-

A Recorderen a tél folyamán több premierünk is volt (The Moog, Magashegyi Underground, Amorf Lovagok, Evil Men Have No Songs, Hó Márton és a Jégkorszak), a tavaszi szezont most a Biorobot együttes egy rövidke kis dalával indítjuk. A Biorobot az elmúlt másfél év egyik legizgalmasabb magyar zenei produkciója, annál is inkább mivel két jeles dalszerző-gitáros-énekes-frontember, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) és Nemes András (Pluto) alapította, ráadásul nagyon ritkán lehetett csak látni élőben: a négytagú rockfelállásnak eddig csupán 2009 őszétől 2010 nyaráig voltak elszórt koncertjei (főleg a Gödör Klubban, de eljutott a Fishing On Orfű fesztiválra is, ahol az egyik legrövidebb, de egyben az egyik legjobb koncertet adta). Hivatalos Biorobot-stúdiófelvétel még kevesebb van: csupán két Nemes/Bérczesi-szerzemény jutott el a rádiókba és kapott klipet (Sosebánd, Úton), továbbá rögzítettek egy feldolgozást is (a Szembogár című Péterfy Bori-számból). Fél év szünet után most elkészült egy újabb közös felvétel, az eddig csupán demóformájában ismert Csipogó 2011-ben befejezett verziója – és itt a Recorderen hallgatható meg először!

A közös zenekari munkáról és konkrétan ennek a dalnak a keletkezési körülményeiről a két szerző mesélt:

András: - Az, hogy együtt tudunk dolgozni, akkor derült ki, amikor Robinak megmutattam a 2009-es Pluto-lemezt (a Menedék című harmadik albumot, melynek azóta már készül is a folytatása Nevem senki címmel – a szerk.). Annak néhány dala megihlette őt, hogy továbbgondolja, és én is örömmel mentem bele ebbe a rendhagyó kalandba. Utána a dalötletek már jöttek egymás után – jobb pillanatokban olyan volt, mintha a szövegsorok csak leesnének valahonnan, és nekünk csupán össze kell szedni őket.

Robi: - A zenei alapok, akkordmenetek nagy részét András hozza, én leginkább a szövegírásban veszek részt, a hangszerelést pedig közösen csináljuk. A Csipogó egy Pluto-dal átirata, annak az első két akkordjához hozzátettem még kettőt, a fő dallammenetére pedig írtam egy új szöveget a hangológépemről, Csipogóról, aki mindig csipogva jelzi, ha be van hangolva a gitárom. Persze lehet, hogy tudat alatt más is közrejátszott a szöveg megírásakor. (mosolyog)

András: - Ennek a Csipogónak a felvételeit már elég régen, talán 2009 őszén kezdtük el. Kering a neten egy akkori, elég vázlatos demo. Most elővettük, újraénekeltük, rávettünk néhány szólamot és megkevertük. A felvételen ketten vagyunk, ha jobban belegondolok, szinte az összes hangszert én játszottam fel, a dobokat, csörgőket és a zongorát is beleértve. Persze mindent Robival közösen hangszereltünk. Mondjuk eldúdolta, mi legyen a gitárszóló. A szöveget döntően Robi írta, a kedvenc sorom az, hogy „nézd egy angyal ott tollak nélkül is elszáll / mert túl közel hajoltál”.

Robi: - A dalnak ebben a verziójában csak egy apró gitárszólóm van a végén, remélem, a készülő lemezen azért egy-két akkordot még fel tudok játszani majd, ha máshol nem, a többi dalban. A lemez anyaga nagyjából készen van, persze van még mit csiszolgatni rajta, de a felvételeket hamarosan elkezdjük.

András: - A Biorobot zenekar jelenleg mi ketten vagyunk (a tavalyi koncertek négytagú élő felállásából a basszusgitáros Szöllössy Kata most Angliában tartózkodik, Gálos Ádám dobos pedig az Intim Torna Illegál együttesre koncentrál – a szerk.). Volt egy elég hosszú szünet, de mostanában hetente összejövünk és félkész dalokon dolgozunk. Elhatároztuk, hogy összes eddigi közös dalunkat feljátsszuk és kiadjuk egy bemutatkozó lemezen. 17 szám lesz rajta és a terveink szerint szeptember elejére fog elkészülni. Ha megjelent a lemez, akkor lehet majd beszélni élő fellépésekről ritmusszekcióval, vendégzenészekkel.


a Csipogó című Biorobot-dal 2011-ben elkészült stúdiófelvétele itt hallgatható meg:

ez itt a Biorobot első rádiós dala, a kis Red Hot Chili Peppers-idézettel spékelt Sosebánd, melynek klipjét Moszkvában forgatták:


ez itt a második, az Úton klipje, mely Budapesten és Berlinben készült:


ez pedig a Szembogár című Péterfy Bori-szám Biorobot-féle verziója:


http://www.facebook.com/pages/Biorobot/261711363750

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/03/03/biorobot_csipogo_dalpremier
Biorobot: Csipogó – dalpremier!
süti beállítások módosítása