Fran Healy + Foley Stewart

2011.02.26. 22:03, -recorder-

Szene, Bécs, 2011. február 28.
 
Noha a Wreckorder című szólólemezével turnézgató Francis Healy még nem töltötte be a negyvenet sem (37 éves), első ránézésre mégis egy vidám öregember benyomását kelti, de ő valószínűleg nem foglalkozik a korral, a külsejével meg nem zaklatja a stylistokat. Aki nem ismerné az ő nevét, annak talán ismerősebben cseng a Travis márkanév: a dalszerző-gitáros-énekes Fran Healy vezette glasgow-i zenekar az évezredforduló egyik legsikeresebb brit formációja volt, The Man Who és The Invisible Band című albumaiból milliók fogytak, még az Egyesült Államokat is meghódította fülbemászó gitárdalaival.

A 2003-as 12 Memoriestól aztán elkezdtek csökkeni az eladások, az eddigi utolsó két Travis-sorlemez – a kifejezett briliáns 2007-es The Boy With No Name és a már a zenekar saját cége által megjelentetett 2008-as Ode To J.Smith – pedig már nem sok nyomot hagyott a kollektív emlékezetben. Nem mintha ez nagyon zavarta volna a melankolikus dalaikhoz szinte mindig vicces videoklipeket forgató skótokat, főleg nem Healyt, aki pár éve Berlinbe költözött, és ott él kiegyensúlyozott családi életet. Közben gondolt egyet, és 2010-ben felvett egy szólólemezt is, melynek a címe (Wreckorder) rendkívüli módon összecseng honlapunk nevével. Az örökké mosolygós skót dalnok ezeket a dalokat mutatja be a bécsi Szene közönségének, de ne csodálkozzuk, ha a setlist számos Travis-klasszikust is tartalmaz.

Az egy szál gitárral érkező Fran Healy előtt – szintén egyszemélyes – „előzenekarként” egy New York-i dalszerző-gitáros-énekes, Foley Stewart lép fel, aki aktuális Holy Nowhere című magánkiadású EP-jét a hálószobájában rögzítette, de dolgozott ő már Mark Ronsonnal is, így ne csodálkozzunk, ha a jövőben egyszer csak felbukkan a brit sztárproducer valamelyik sikerlemezének vendégénekesei között.
 
Jegyár: 26 euro
 
http://www.franhealy.com
http://www.travisonline.com
http://www.myspace.com/foleynyc
http://foleynyc.tumblr.com

Fran Healy a Travis tagjaival a Good Feeling című 1997-es bemutatkozó albumuk idején, a Pedro Romhanyi által rendezett Tied To The 90's klipben:

Fran Healy 2000-ben Ali G-vel a Why Does It Always Rain On Me? című Travis-slágert dekonstruálja:

Fran Healy egy 2010-es videoklipben, szólóalbumának Buttercups című dalával:

az igazi unplugged: Fran Healy a 2011-es brüsszeli koncertjén az utolsó ráadásnál már mikrofon nélkül énekel és az akusztikus gitárját sem erősíti ki, sőt a közönség kérésére még ezzel a Driftwood című régi Travis-számmal is kibővíti programját:

Foley Stewart ugyanazon 2011-es brüsszeli koncerten:

https://recorder.blog.hu/2011/02/26/fran_healy
Fran Healy + Foley Stewart
süti beállítások módosítása