Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 5. hét

2011.02.10. 07:30, -recorder-

Sok ismert előadó, tíz rövidre fogott komment és okos kapcsolódási pontok jellemzik a KHT10 eheti összeállítását – és ahogy a múlt héten ígértük, dupla tartalom: egy 10-es ráadás-playlist a „cserepados” számokból. A dalok szokás szerint rögtön meg is hallgathatók (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 

 
 
The Young Knives: Love My Name
A Young Knives még galoppütemmel sem tud mellényúlni! Az oxfordi trió tavaly áprilisban tette közzé az I Love My Name demóját, és most íme itt a végleges személyes névmás nélküli verzió, a harmadik album (Ornaments From The Silver Arcade) első kislemezes száma. Április 4-én jelenik meg, ahogy egy csomó másik várva várt album.
http://www.facebook.com/youngknives
 
Vivian Girls: I Heard You Say
A brooklyni csajok Share The Joy című új lemeze egy héttel később jön ki. A power/twee pop kislemezdal ingyenesen letölthető az összes zeneblogról. Új dobossal vették fel, a régi átment a Best Coastba, a túlsó partra.
http://www.gorillavsbear.net/2011/01/31/mp3-vivian-girls-i-heard-you-say/
 
Dum Dum Girls: He Gets Me High
És ha már átruccantunk Los Angelesbe, bemutatjuk az ottani legmenőbb lányzenekar új EP-jének címadó számát. Az első lemez dalainál teltebb hangzású – a Bangles pszichedelikus pillanataira emlékeztető – szám ingyenesen letölthető sok helyről, a Pitchforknál még e-mail címet sem kell megadni hozzá. Az EP-t a patinás Sub Pop adja ki március elsején, lesz rajta The Smiths-feldolgozás is (There Is A Light That Never Goes Out).
http://pitchfork.com/reviews/tracks/12102-he-gets-me-high/
 
Gil Scott-Heron & Jamie XX: I'll Take Care Of U
Van-e ember, aki ne tudná, hogy Gil Scott-Heron 2010-es I'm New Here albumát Jamie Smith az XX-ből cakkundpakk átkeveri? Az I'll Take Care Of U lesz a hivatalos kislemez, egyelőre nem érhető el sehol. Kárpótlásul meg lehet hallgatni egy félórás BBC rádiós mixet Jamie-tól az alábbi címen.
http://www.nialler9.com/2011/01/dj-mixes-live-sets/gil-scottheron-jamie-xx-ill-care-u-benji-mix/
 
Chromeo: Hot Mess (feat. Elly Jackson)
November óta kering elérhetetlenül a neten a tavalyi Chromeo-album harmadik kislemezes száma, amit a brit La Roux énekesnőjével rögzítettek újra. Februárban végre megjelenik, egy Duck Sauce-remix a free download, innen:
http://jpsblog.net/2011/01/05/new-chromeo-hot-mess-feat-elly-jackson-of-la-roux-duck-sauce-remix/
 
The Secret Sisters: Big River (feat. Jack White)
Ez sem igazán friss, viszont a White Stripes elszomorító-de-érthető múlt heti feloszlásához kellett társítani valamit. Jack saját Third Man Records kiadójánál jött ki ősszel limitált bakelit kislemezen, két alabamai lány énekel egy Johnny Cash-számot, a főnök utánozhatatlanul gitárszólózik.
http://www.whatstheruckus.com/2010/10/the-secret-sisters-big-river.html
 
Slam Dunk: Only Fun
A hét egyetlen igazán ismeretlen előadója a kanadai Slam Dunk zenekar. A neve kosárlabdával történő zsákolást jelent, bár elnevezhették volna a legjobb 5ive-sláger nyomán is. Első albumuk (The Shivers) tele van változatos számokkal, az amerikai indie több alaptípusát bevetik, olykor egy számon belül többet is. Egy ideig ingyenesen letölthető a Bandcamp-oldalukról, siessetek!
http://slamdunk.bandcamp.com/album/the-shivers
 
Sissy & The Blisters: We Are The Others
A fontosabb brit lapok mind foglalkoztak már ezzel az ausztrál énekes vezette londoni zenekarral, mely második kislemezét adja ki nemsokára. A hatvanas évekbeli Vox orgona hangzást tökéletesítése a híres Toe Rag stúdióban történt, ahol a White Stripes Elephantját rögzítették egykor. Egy másik szám ingyenesen letölthető az alábbi linkről:
https://mybandsbetterthanyourband.wordpress.com/2011/02/01/exclusive-4-track-ep/
 
Crystal Fighters: At Home
A tavalyi debütáló Star Of Love album felkerült több magazin éves best of listájára, egyáltalán nem érdemtelenül, mindenkinek ajánlom. Az eddigi legkönnyebben befogadható és legkevésbé elektronikás kislemezdal márciusban jelenik meg róla, rövid változatban. A klipje szépen odaillik a már bemutatott Follow mellé:
https://www.youtube.com/watch?v=ruakMoSvVsY
 
Cat's Eyes: Not A Friend
A zenevilág legújabb furcsa párját a Horrors-frontember Faris Baldwin és Rachel Zeffira, egy klasszikus zenei képzettségű hölgy alkotja. Bemutatkozó koncertjüket stílszerűen a Vatikánban adták, biztos sok ismerősük él ott. Szépséges első daluk ingyenesen letölthető, teljes albumra májusig várnunk kell.
http://rcrdlbl.com/2011/02/02/download_cat_s_eyes_not_a_friend


 
Zárásul itt van ráadásként tíz dal, amelyek hétről hétre épphogy lemaradtak a playlistről – ismert és ismeretlen előadók vegyesen, főleg gitárosak:
 

 
összeállította: Lévai János
 

 

https://recorder.blog.hu/2011/02/10/kepzeletbeli_heti_top_10_2011_5_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2011 / 5. hét
süti beállítások módosítása