Dr. Dre feat. Eminem & Skylar Grey: I Need A Doctor

2011.02.02. 08:43, -recorder-

A szuperproducer Dr. Dre egy évtizede készülő visszatérő albuma, a Detox lassan olyan pozíciót tölt be a hiphopban, mint a Guns N’ Roses ominózus Chinese Democracy-ja a rockzenében – csak remélhetjük, hogy a végeredményt tekintve azért értékesebb lesz. A 2010 novemberében publikált első kislemez- és klipdal, a Snoop Dogg és Akon közreműködésével készült Kush után most itt második beharangozó single, ami jóval nagyobb horderejű, hiszen Eminemmel közös darabról van szó. Az I Need A Doctor egy verziója már november közepén, alig egy nappal a Kush után kiszivárgott, de ez itt most a végleges hivatalos – 2011. február elsején az Interscope lemezcég által közzétett és az iTunes-áruházban forgalmazott – változat. Aminek kapcsán Eminem és Rihanna közös sikerdalát, a Love The Way You Lie-t is beillesztjük 3 lépés sorozatunkba, és bemutatjuk a két szám közti kapcsot jelentő titokzatos nőt is: ki a csoda az a Skylar Grey?!
 
Az I Need A Doctor című számban a doktor dicséretét zengő és felfedezője felé múlhatatlan háláját kifejező Eminem a főszereplő (maga Dre csak az utolsó versszakban jön elő, hogy ő is visszaemlékezzen első találkozásukra, dicsérje azóta is rendíthetetlenül hűséges barátját, és elküldje a picsába a hűtleneket és a hitetleneket), a refrént éneklő női közreműködő pedig Skylar Grey – az a multiinstrumentalista-dalszerző-énekesnő, aki a fehér rapper Rihannával közös nyári No.1 megaslágerének, a Love The Way You Lie-nak (illetve a dal Rihanna őszi albumán megjelent komplementer darabjának és zongorás verziójának) a megírásánál és felvételeinél is segédkezett, és ezért azóta Grammy-díjra is jelölték. Skylar volt a fő szerzője T.I. és Christina Aguilera friss duettjének, a Castle Wallsnak is, sőt 2010 novemberében Puff Daddy vagyis – ahogy most épp hívja magát – Diddy és az ő Dirty Money projektje kislemezdalában, a Jay-Z produceri segítségével készült Coming Home-ban már nemcsak társszerzőként, hanem egy featuring erejéig hangjával is feltűnt, de mind a borítón, mind a videoklipben, mind az élő fellépéseken két fekete vokalistanő volt látható.

Nos, hulljon le a lepel: az indulás előtt álló honlapján magáról csupa sötét, monokróm képet kínáló Skylar Grey egy fehér lány! Holly Brook Hafermannként született 1986-ban, már gyerekként is megjelentetett lemezeket a mamájával közös Generations folkduó tagjaként, önállóan pedig már 2000-es évek eleje óta próbálkozik a szakmában: a mintegy tíz hangszeren kompetens dalszerző-énekesnőnek Holly Brook néven egy albuma is megjelent 2006-ban (Like Blood Like Honey), sőt még 2010 nyarán is kicsúszott egy EP-je (O'Dark:Thirty), mielőtt még művésznevet változtatott volna a fekete zenék piacán való újrakezdéshez. Remélhetőleg az I Need A Doctor videoklipjében már nem kell tovább bujkálnia – ki tudja, akár még a következő Dido is lehet belőle.
 
További érdekesség, hogy a doktor lemezére készült dalhoz Eminem nemcsak Hollyt (Skylart) hozta magával a Love The Way You Lie közreműködésből, hanem producerét, a viszonylag kezdőnek számító brit Alex da Kidet (született: Alexander Grant, 1983) is  – a hasonlóság tehát nem a véletlen, hanem egy jól bevált recept műve.
 
http://www.drdre.com
http://www.eminem.com
http://www.skylargreymusic.com

íme, az I Need A Doctor hivatalos verziója:

ez pedig az előző kislemezdal, a Snoop Dogg-gal és Akonnal közös Kush 2010 decemberében elkészült klipje: 

Eminem feat. Rihanna: Love The Way You Lie

Rihanna feat. Eminem: Love The Way You Lie Part 2  

a Love The Way You Lie zongorás demója Rihanna helyett Skylar Grey (Holly Brook) énekével:

Holly Brook 2006-ban, gitárjával és első albuma címadó dalával, a Like Blood Like Honey-val:

Fort Minor feat. Holly Brook & Jonah Matranga: Where'd You Go (2006-os videoklip Holly szereplésével)

Diddy - Dirty Money feat. Skylar Grey: Coming Home  (2010-es klip Skylar/Holly nélkül)

 

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2011/02/02/dr_dre_eminem_i_need_a_doctor
Dr. Dre feat. Eminem & Skylar Grey: I Need A Doctor
süti beállítások módosítása