Magashegyi Underground: Ezer Város – tükörlemez-premier!

2011.01.31. 11:59, -recorder-

A Recorderen a múlt hónapban volt már premierje dalnak (The Moog: Angyallány, Evil Men Have No Songs: Harmony Honey), EP-nek (Hó Márton és a Jégkorszak: Szeles Mónika) és albumnak is (Amorf Lovagok: Tócsarobbantó) – most jöjjön egy tükörlemez! A Magashegyi Underground legalábbis így aposztrofálja Ezer Város című nyolcszámos új anyagát, mely a zenekar 2010 végén megjelent első albumának, az Ezer Erdőnek a komplementer darabja, CD-re nem került szerzeményekkel, eddig publikálatlan felvételekkel, B-oldalas dalokkal és friss remixekkel. Mint azt már hétvégi koncertajánlónkban és ma reggeli lemezlistás posztunkban is beharangoztuk, az Ezer Város mostantól egy hónapon keresztül csak itt nálunk lesz hivatalosan meghallgatható és ingyenesen letölthető – sőt a cikkünk végén kínálunk linket egy 2010-es EP-hez is, melyen további három B-oldalas ritkaság és további három remix is szerepel.

A 2007-ben a Szeplős váll klippel és kislemezzel feltűnt Magashegyi Underground 2009-re szerveződött igazi zenekarrá az erdélyi származású Bocskor Bíborka énekesnő mögött, a billentyűs-programozó Fodor Máriusz zenei vezetésével és a Kaukázus együttes további zenészeinek (Fűrész Gábor – gitár, Demeter Zoltán – basszusgitár, Toldi Miklós – dob) bevonásával, de már Kardos-Horváth János nélkül (élőben a billentyűs-vokalista Szalai Anesz mellett Szakál Tamás hegedűs, sőt néha egy fúvósszekció is besegít az alapfelállásnak). A Szívtakarítás című letölthető EP után első igazi albumuk, a 12 számos CD mellett rögtön egy koncert-DVD-vel is kiegészített Ezer Erdő 2010 végén jelent meg. Bár nem volt hibáktól, botlásoktól mentes produkció, az év legszerethetőbb magyar lemezei közé tartozott – főleg, hogy a folk, az Arcade Fire-féle mámoros indie rock és az elektro-pop határolta zenei világhoz a szövegek mintegy kétharmadát Tariska Szabolcs (a hajdani Amorf Ördögök és Péterfy Bori, illetve az Amorf Lovagok duó szövegírója) szállította társszerzőként.
 
Az Ezer Erdő mellé most 2011 elejére összeállt kiegészítőnek az Ezer Város című tükörlemez, melynek anyaga itt – a bevezető és a számonkénti kommentárok között – rögtön meg is hallgatható: 

A teljes lemezanyag – a borítóval együtt – az alábbi linken tölthető le:
http://www.mediafire.com/?xcscwksadzcv8 

A Recordernek a zenekarból Fodor Máriusz mesélt egyenként a lemez számairól:
 
1. Fogyó Hold Felé (Ezer Város remix)
Még az album készítésekor gondoltam arra, hogy ebből a dalból milyen jó elektronikus változatot lehetne készíteni. A remix legjobb pontja („a fogyó hold felé” sor utolsó szavának ismétlése) egy technikai hibának köszönhető, ugyanis mikor készült, ennél a szónál lefagyott a számítógép, és csak a „felé” szót ismételgette. Így ez az ötlet a véletlen műve.
 
2. Kicsi Égitest (Ezer Város remix)
Ez a mix egy Münchenből Budapest felé haladó vonaton készült, ami valahol Ausztria közepén kigyulladt, majd a hegyek között –10 fokban három órán keresztül várta, hogy „kimentsék”. Az emberek kezdtek bepánikolni, a magyar utasok nem értettek semmiféle más nyelvet, az osztrákok bénáztak, végül egy különvonattal és tíz óra késéssel összejött Budapest. Talán ez mind érződik a Kicsi Égitest eme szétcsavart verzióján.
 
3. Berekerdő Balladája (Ezer Város remix)
Ez a mix egy próbatermi takarítás végeredménye. Toldi Mikivel (a zenekar dobosával – a szerk.) egy porszívóval a kezünkben érkeztünk a próbaterembe, viszont pár óra múlva – a takarítás helyett – pár gitárral, meg egy orgonával ezt a változatot sikerült összehoznunk. A próbateremet azóta sem sikerült kitakarítani.
 
4. Szívtakarítás (Béky Zoli leragadt a 80-as években remix)

Béky Zoli (a zenekar körül a legváratlanabb helyzetekben – néha egy fényképezőgéppel koncertfotósként, néha egy feldolgozással remixerként – felbukkanó titokzatos személy) még tavasszal mutatta a Szívtakarítás című dalunknak egy mixét, amit a nyolcvanas évekből kimentett Yamaha FM szintetizátorával készített. Akkor még az éneket is valami csilingelő béna hangszer helyettesítette, de az Ezer Városra felkértük, hogy csináljuk meg „rendesen”. Mikor a végeredményt meghallgattuk a stúdióban, az egész zenekar egy emberként ugrált és röhögött egyszerre.
 
5. Sanzon (kiadatlan B oldal)
A Sanzont talán már a legelső koncertünkön is játszottuk, de lemezen soha nem jelent meg. Felvettük többféle változatban, de egyik sem tetszett annyira, hogy ki is adjuk. Eltelt pár év, és az itt hallható változat egyszer csak előkerült a fiók mélyéről. Meghallgattuk, és mivel annyian hiányolták, úgy találtuk, hogy szigorúan „B oldal” címkével vállalható.
 
6. Fogd és Fuss (kiadatlan B oldal)
Annak idején sokat nevettünk a középrészben Bíborka által összegyűjtött szavakon, azok közül is a lurexon. Mi nem tudtuk, mi az, Bíborka meg nem volt hajlandó elárulni, ezért különböző elméleteket gyártottunk annak jelentéséről. Végül kiderült, hogy egy női harisnyaféle. Ezt is meg kellett tudnunk.
 
7. Zöld Erdőben (kiadatlan B oldal)
Ez a dal hasonló a Sanzonhoz. Sokszor nekiálltunk, hogy felvegyük. Ez a változat a Bakery stúdióban készült. A zenei alap csak mankó, az ének meg igazából próbának készült, hogy a következő énekfelvételi napra Bíborka fel tudjon készülni. A zenekar persze azóta sem ment vissza, a Bakery stúdió meg elköltözött. Bogyó (Bodnár Péter hangmérnök) meg azóta emlegeti, hogy ilyen hülye zenekarral sem volt még dolga.
 
8. Fogd és Fuss (kiadatlan B oldal - remix)
A Fogd és Fuss remixe.
 

Hogy teljesebb legyen a ritkaságok gyűjteménye, az Ezer Város mellé itt van további kiegészítőnek a 2010 januárjában publikált Szívtakarítás EP is, melyen a – később az albumra is átkerült – címadó szám mellett három B-oldalas dal és három remix kapott helyet. A hétszámos anyagot a zenekar a honlapján tette ingyenesen elérhetővé – letölthető erről a linkről.
 
Szívtakarítás EP (2010)
1. Szívtakarítás
2. Kockarap
3. Berekerdő Balladája
4. Salátaleves
5. Szívtakarítás (Fu-Rakk remix)
6. Szívtakarítás (Tits and Clits remix)
7. Szívtakarítás (Vono Box remix)
 

ez meg itt a Szembogár című Péterfy Bori & Love Band-szám feldolgozása szintén 2010 elejéről:
 

ráadásnak pedig itt a legelső Magashegyi Underground-kislemezdal, a Szeplős váll klipje Gróf Balázs animációjával, 2007-ből:
 
 

összeállította: Déri Zsolt

http://www.magashegyi.hu

https://recorder.blog.hu/2011/01/31/magashegyi_underground_ezer_varos_tukorlemez_premier
Magashegyi Underground: Ezer Város – tükörlemez-premier!
süti beállítások módosítása