Godspeed You! Black Emperor + Colin Stetson

2011.01.23. 12:24, -recorder-

Arena, Bécs, 2011. január 25.
 
A Godspeed You! Black Emperor a nevével ellentétben nem egy vérhányó skandináv death metal zenekar, hanem egy elborult experimentális poszt-rock csoportosulás Montrealból – talán nem véletlenül retteg attól az Ananász expressz című film Seth Rogen alakította főhőse, hogy érettségi előtt álló csaja a főiskolán ilyen zenéket kezd el majd hallgatni, őt meg majd jól kirúgja. (Az együttes bécsi koncertjére ajánlócikkünk első publikálása óta már minden jegy elkelt, de ha valaki kedden amúgy is Bécsben jár, mindenképp próbálkozzon a helyszínen.)

Az első körben 1994 és 2003 között ténykedő és soraiban kilenc tagot tömörítő GYBE öt elborult lemezanyagot adott ki (már ha a 33 példányban megjelentetett debütáló kazettájukat is ideszámítjuk), melyek közül a 2000-es Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven még az NME szőrösszívű kritikusait is meghatotta. Az együttes amúgy nem mentes a botrányoktól sem: a tagok különböző politikai témákban meglehetősen radikális témákat hajlamosak vallani, egy alkalommal pedig az USA-ban terroristáknak nézték őket, és ennek következtében még az FBI vendégszeretetét is élvezték egy rövid időre. A 2003-as feloszlást követően 2010-ben álltak ismét össze az All Tomorrow’s Parties rendezvénysorozat kedvéért, most viszont már turnéznak is – bizarr filmvetítésekkel tarkított bécsi koncertjüket vétek lenne kihagyni.

Az európai turné előzenekari posztján az amerikai basszusszaxofonos, Colin Stetson lép fel, aki az elmúlt években olyan előadókkal játszott együtt, mint az Arcade Fire, a TV On The Radio, Tom Waits, Lou Reed vagy David Byrne. Stetson legújabb saját albuma, a New History Warfare Vol.2: Judges – melyen a fő vendéghang nem más, mint Laurie Anderson – februárban jelenik meg.
 
Jegyár: 29 euro
 
http://www.brainwashed.com/godspeed/
http://www.colinstetson.com/ 

you are gonna go to college next year, you'll get into Godspeed You! Black Emperor and the fucking Shins, and you'll blow a bunch of dudes and become a lesbian...” 

 

Godspeed You! Black Emporer: Moya (1999)

 

Colin Stetson: Stand Walk (koncertfelvétel, 2008)

https://recorder.blog.hu/2011/01/23/godspeed_you_black_emperor
Godspeed You! Black Emperor + Colin Stetson
süti beállítások módosítása