XII. Világveleje Fesztivál

2011.01.17. 05:30, -recorder-

Gödör Klub, 2011. január (18.) 19-22.
 
Az éveleji Világveleje Fesztivált immár 12. alkalommal rendezik meg Gödör Klubban. A 2011-es rendezvény négy napjának mindegyikére jutnak érdekességek, sőt a „nulladik napon”, január 18-án még egy „nyilvános főpróbát” is tartanak a fesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertjéből: a nyolcvanas évek magyar undergroundjának egykori üdvöskéje, az Eszkimó asszony fázik és Kutya éji dala című filmek női főszeplőjeként is elhíresült Méhes Marietta bő negyedszázados amerikai tartózkodás után ismét hajdani kultuszzenekarának, a Trabantnak a dalait énekli, sőt szintén külföldön élő alapítótársai, Lukin Gábor és Vető János is színpadra lépnek vele Menyhárt Jenő, Másik János és a Víg Mihály vezette Balaton tagsága mellett. (A cikk alján videók és egy link a Trabant-életmű letöltéséhez.)

A Világveleje Fesztivál hivatalos nyitónapján, 19-én nem kevesebb, mint 12 fellépő váltja egymást: Smárton Trio, The [hated] Tomorrow, Puszi (ez a Csókolom utódzenekara), Kelet-Nyugat, Crescendo, Malacka és a TAhO, Sajnos Batár, TV Manci (ez Szántó Faszi új együttese), Vasárnapi Gyerekek, Illúzió (ez búcsúkoncert lesz), Bohemian Betyars, Napra.

A második nap a régi underground hősök ünnepe lesz: 20-án Bárdos Deák Ági lép fel a Bardóval, Legát Tibor a Kézi Chopinnel, a bevezetőben már említett Méhes Marietta pedig a Balatonnal és a Trabant-történet régi közreműködőivel (Lukin Gábor, Vető János, Menyhárt Jenő, Másik János).

21-én látható és hallható az immár Harcsa Veronika nélkül fellépő Erik Sumo Band Kiss Erzsivel, valamint a Punnany Massif lemezbemutató koncertje a vendégművészként csatlakozó Takáts Eszterrel, míg a zárónapon, 22-én a Bin-Jip (Harcsa Veronika új downtempo zenekara), Mitsoura, a COLORceSTAR (a ColorStar akusztikus verziója) és a Korai’s Banditos játszik.

A négynapos rendezvényt a koncertek mellett színházi programok is színesítik (20-án és 21-én a Baltazár Színház Arany lépés című műsora, illetve a zárónapon az olasz Balleto Civile és a magyar Artus Társulat közös előadása), de a fesztivál ideje alatt megtekinthető egy kiállítás is (Fiatal Művészek).
 
Jegyár: 18-án 1200 Ft / 19-én 800 Ft / 20-án, 21-én és 22-én 1800 Ft (elővételben: 1500 Ft)
 
http://vilagveleje.hu

a gombapresszo.com 37 számos Trabant-válogatása letölthető >> innen

 

Méhes Marietta az 1983-ban forgatott Eszkimó asszony fázik című filmben:

 

Méhes Marietta a Trabant zenekar tagjaival 1983-ban:

 

Méhes Marietta 2011-ben:

 

egy különleges Trabant-felvétel, a Balettcipőben „szimfonikus” változata Lukin Gábor képeivel:

https://recorder.blog.hu/2011/01/17/xii_vilagveleje_fesztival
XII. Világveleje Fesztivál
süti beállítások módosítása