2011. januári koncertajánlók

2011.01.11. 08:25, -recorder-

Bérczesi Róbert – a BlaBla, a Hiperkarma és a Biorobot után – Panírozott Barikád nevű legújabb együttesével lép fel, Méhes Marietta bő negyedszázad után ismét régi Trabant-dalokat énekel, a Fields Of The Nephilim huszonvalahány év után végre eljut Magyarországra, a huszonéves hárfatündér Joanna Newsom élőben is bemutatja a 2010 legjobb albumai listánk első helyén végzett Have One On Me anyagát, a bécsi Arena kínálatából pedig a Gospeed You! Black Emperor, illetve a Go! Team és a Hercules And Love Affair koncertjét ajánljuk.
 
 
Bérczesi Robi + Panírozott Barikád
Hunnia Art Bisztró, 2011. január 14.
 
Bérczesi Róbertet a kilencvenes évek végén a Blabla zenekarban ismerhettük meg, 2000 és 2007 között a Hiperkarmát vezette, az utóbbi másfél évben pedig a Pluto frontemberével, Nemes Andrással közös Biorobot tagjaként bukkant fel. Van azonban egy újabb együttese is, a Panírozott Barikád (néha: Panírozott Barikák), melyben Bérczesin és akusztikus gitárján kívül három énekesnő, Bencze Alma, Haragonics Sára és Mayer Bernadette szerepel. A PanírBari pontosan egy éve, egy spontán örömzenélés nyomán született, és többnyire népdalfeldolgozásokat és megzenésített verseket ad elő rendhagyó módon, Beatles-, Rolling Stones-, Oasis- és Red Hot Chili Peppers-dalok zenei alapjain (egy-két példa: a Tavaszi szél vizet áraszt a Paint It Black akkordjaira lett illesztve, Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet című költeménye pedig a John Lennon-féle Imagine-nel lett összegyúrva). A Hunnia Art Bisztróban tartandó akusztikus gitáros Bérczesi-est további érdekessége, hogy Panírozott Barikád félórás blokkja mellett lesz egy sztárvendég is, aki nem más, mint Szekeres András, a Junkies és a Stereomilk énekese.
 
Jegyár: 1000 Ft, lefogyasztható
 
http://www.myspace.com/panirbari
http://www.facebook.com/group.php?gid=295776499161
 
 
Supertouch
Dürer Kert, 2011. január 17.
 
A nyolcvanas-kilencvenes évek meghatározó New York-i hardcore zenekara nemrég ismét összeállt, és turnéja Budapestet is érinti: a Supertouch a Dürer Kert színpadán ad ízelítőt régi kedvencekből, például a ma már klasszikusnak számító 1990-es The Earth Is Flat album dalaiból. Az együttes tagjai közül Jon Biviano gitáros és Andy Guida dobos már járt Magyarországon a Running Like Thieves tagjaiként, viszont a Supertouch most először fog fellépni nálunk. Aki igazi tősgyökeres New York-i hardcore-ra vágyik, az mindenképp vegye az irányt ezen a napon a Dürer felé, mert egy olyan HC-kommandót láthat, amelynek nagynevű pályatársaival (Agnostic Front, Cro-Mags, Sick Of It All) ellentétben ugyan soha nem adatott meg a nagy siker, viszont legalább akkora hatással volt a színtérre.
 
Jegyár: 2000-2500 Ft
 
www.myspace.com/supertouchnyc
 
 
XII. Világveleje Fesztivál
Gödör Klub, 2011. január 19-22.
 
Az éveleji Világveleje Fesztivált immár 12. alkalommal rendezik meg Gödör Klubban, és a 2011-es rendezvény négy napjának mindegyikére jutnak érdekességek. Az első napon, 19-én nem kevesebb, mint 12 fellépő váltja egymást: Smárton Trio, The [hated] Tomorrow, Puszi (ez a Csókolom utódzenekara), Kelet-Nyugat, Crescendo, Malacka és a TAhO, Sajnos Batár, TV Manci (ez Szántó Faszi új együttese), Vasárnapi Gyerekek, Illúzió (ez búcsúkoncert lesz), Bohemian Betyars, Napra. A második nap a régi underground hősök ünnepe lesz: 20-án Bárdos Deák Ági lép fel a Bardóval, Legát Tibor a Kézi Chopinnel, valamint a bő negyedszázad után visszatérő Méhes Marietta a Balatonnal, akik ráadásul Trabant-műsort fognak együtt előadni (Méhes Marietta, a nyolcvanas évek magyar undergroundjának üdvöskéje 26 évvel ezelőtt költözött el az Egyesült Államokba – előtte a Trabant énekesnője volt, és olyan kultikus filmekben szerepelt, mint az Eszkimó asszony fázik vagy a Kutya éji dala). 21-én látható és hallható az immár Harcsa Veronika nélkül fellépő Erik Sumo Band Kiss Erzsivel, valamint a Punnany Massif lemezbemutató koncertje a vendégművészként csatlakozó Takáts Eszterrel, míg a zárónapon, 22-én lesz Bin-Jip (Harcsa Veronika új downtempo zenekara), Mitsoura, COLORceSTAR (a ColorStar akusztikus verziója) és Korai’s Banditos. A négynapos rendezvényent a koncertek mellett színházi programok is színesítik (a 20-án és 21-én a Baltazár Színház Arany lépés című műsora, illetve a zárónapon az olasz Balleto Civile és a magyar Artus Társulat közös előadása), de megtekinthető egy kiállítás is (Fiatal Művészek).
 
Napijegy: 800-1800 Ft
 
http://vilagveleje.hu
 
 
Hercules And Love Affair + The Go! Team
Arena, Bécs, 2011. január 22.
 
Az osztrák FM4 rádió minden januárban a bécsi Arenában ünnepli születésnapját, amihez nemcsak az épületkomplexum fűtött belső tereit, de bizony a szabadtéri színpadot is igénybe veszi. A rádiósoknak néha sikerül egész nagy neveket is elhívniuk a rendhagyó téli bulijukra: 2007-ben például a Pulp-énekes Jarvis Cocker és az épp csúcson lévő Fratellis, 2009-ben pedig a Franz Ferdinand volt a sztárvendég. A Two Door Cinema Club tinédzsereinek tavalyi látogatása után 2011-ben újra híresebb előadók érkeznek születésnapi partira: a közönség megtáncoltatásáról és felmelegítéséről a brit Go! Team bulizenekar és tűzrőlpattant kis fekete frontleánya, Ninja (született: Nkechi Ka Egenamb), illetve az igencsak változatos nemi identitású tagokból álló New York-i house kollektíva, a Hercules And Love Affair gondoskodik (sajnos Antony nélkül), és a szabadtéri koncertek különlegességét csak fokozza, hogy mindkét társulat megjelenés előtt álló – január legvégén megjelenő – új anyagot mutat be (az előbbi a Rolling Blackouts, az utóbbi a Blue Songs albumot). A szerénytelen The Greatest Birthday Party On Earth cím alatt futó rendezvény 18 órakor kezdődik, és bőven találhatunk csemegét a többi fellépő sorában is (Crystal Fighters, Chikinki. Fotos, Bilderbuch, Effi, I Am Cereals, Beat!Beat!Beat!).
 
Jegyár: 20 euro
 
http://fm4.orf.at/stories/1670599/
 
 
Godspeed You! Black Emperor

Arena, Bécs, 2011. január 25.
 
A Godspeed You! Black Emperor a nevével ellentétben nem egy vérhányó skandináv death metal zenekar, hanem egy elborult experimentális poszt-rock csoportosulás Montrealból – talán nem véletlenül retteg attól az Ananász expressz című film Seth Rogen alakította főhőse, hogy érettségi előtt álló csaja a főiskolán ilyen zenéket kezd el majd hallgatni, őt meg majd jól kirúgja. Az első körben 1994 és 2003 között ténykedő és soraiban kilenc tagot tömörítő GYBE öt elborult lemezanyagot adott ki (már ha a 33 példányban megjelentetett debütáló kazettájukat is ideszámítjuk), melyek közül a 2000-es Lift Your Skinny Fists Like Antennas To Heaven még az NME szőrösszívű kritikusait is meghatotta. Az együttes amúgy nem mentes a botrányoktól sem: a tagok különböző politikai témákban meglehetősen radikális témákat hajlamosak vallani, egy alkalommal pedig az USA-ban terroristáknak nézték őket, és ennek következtében még az FBI vendégszeretetét is élvezték egy rövid időre. A 2003-as feloszlást követően tavaly álltak ismét össze az All Tomorrow’s Parties rendezvénysorozat kedvéért, most viszont már turnéznak is – bizarr filmvetítésekkel tarkított bécsi koncertjüket vétek lenne kihagyni.
 
Jegyár: 29 euro
 
http://www.brainwashed.com/godspeed/
 
 
Fields Of The Nephilim + Land Of Charon (frissítés: A KONCERT ELMARAD!)
West-Balkán, 2011. január 28.
 
Ha létezik a western-goth műfaj, akkor azt a Fields Of The Nephilim találta fel. A fekete mágiában, Aleister Crowley okkult tanaiban és H.P. Lovecraft világában egyaránt otthonosan mozgó zenekar tagjai általában cowboy kalapban és nagykabátban lépnek fel, első nagylemezükön, az 1987-es Dawnrazor albumon pedig Ennio Morricone legendás szájharmonika-fuvallata is felcsendült. Szinte hihetetlen, hogy ennyi év után végre eljönnek hozzánk, mert eléggé ritkaságszámba mennek a fellépéseik, még akkor is, ha a 2005-ös visszatérő album, a Mourning Sun óta azért valamivel aktívabbak. Azt megelőzően viszont tizenöt éven keresztül nem adtak ki lemezt (a Nefilim név alatt készült 1996-os Zoon albumot, illetve a zenekar engedélye nélkül kiadott Fallen című kamugyűjteményt most ne soroljuk ide), és az utóbbi időben is csak egy DVD  jelent meg tőlük (Live In Düsseldorf – 2008). Valószínűleg igazi „egyszer az életben” alkalomról van szó – aki élőben szeretné látni a számtalan goth és metal (és goth metal) együttesre óriási hatást gyakorló Nephilimet, és rettegett frontemberét, Carl McCoy-t, az mielőbb váltsa meg a jegyét a West-Balkánba. A koncert előzenekari posztját egy magyar goth metal együttes, a Land Of Charon tölti be.
 
Jegyár: 6500-7900 Ft (frissítés: A KONCERT ELMARAD!)
 
http://www.fields-of-the-nephilim.com
http://www.myspace.com/landofcharonofficial
 
 
Joanna Newsom
Művészetek Palotája, 2011. január 29.
 
Az infó önmagáért beszél: 2010-ben a Joanna Newsom tripla albuma, a Have One On Me lett az év lemeze a Recorderen (megjegyzendő: nemcsak nálunk, hanem az Uncutnál és az Observernél is, és amúgy a Pitchforknál is simán befért a Top 10-be). Éppen ezért lélegzetvisszafojtva várjuk a koncertet, hiszen ritka, hogy Magyarországra ennyire aktuális előadó érkezzen. Természetesen annak örülnénk a legjobban, ha előadná az egész 125 perces tavalyi albumot, de az idő rövidsége miatt nyilván helyet kell szorítani a szintén élvezetes The Milk-Eyed Mender (2004) és Ys (2006) albumok kulcsdalainak is – na de sebaj. A 29. születésnapját a budapesti koncert előtt nem sokkal ünneplő kaliforniai zongorista-hárfaművész dalszerző-énekesnőt öt zenész kíséri majd a színpadon: Ryan Francesconi (gitár, tambura, bendzsó, fuvola), Andrew Strain (harsona), Mirabai Peart (hegedű), Veronique Serret (szintén hegedű) és Neal Morgan (ütős hangszerek). Joanna varázslatos zenei világa, albumainak minősége, valamint a több helyről hallott beszámolók ismeretében könnyen elképzelhető, hogy már januárban letudjuk az év koncertjét.
 
Jegyár: 1400-4900 Ft
 
http://www.dragcity.com/artists/joanna-newsom
 
 
összeállította: Nagy István
 

https://recorder.blog.hu/2011/01/11/2011_januari_koncertajanlok
2011. januári koncertajánlók
süti beállítások módosítása