Rákosi (2009), Rákosi II (2010), Rákosi III (2011) – teljes diszkográfia!

2011.01.08. 15:25, -recorder-

A One And The Same hardcore/punk feszivál ajánlócikkében már bemutatott mezőtúri Rákosi együttes „Töltsd le, írd ki audio CD-re, nyomtasd ki a borítót, esetleg a korong-matricát is, tedd bele egy tokba és örülj!” felkiáltással rendre kiteszi rajongóinak a netre anyagait, melyek közül az elsőt azóta már Amerikában is kiadták lemezen, anélkül, hogy ott értették volna a félperces hardcore dalok szövegét („Vince megtudta, hogy az asszony csalta / elő is került a bungiból a balta”, „meg akarta nézni Kálmán, hogy feszes-e az ékszíj / egyszerre fröccsent a vér és a gépzsír” stb.). Az énekes Csoki Rákosi, a gitáros Tomi Rákosi, basszista Atti Rákosi és a dobos Máté Rákosi most a héten publikálta III. számú demóját, mely itt rögtön le is tölthető – az első kettővel együtt. Igen, itt a teljes húszperces Rákosi-életmű, borítókkal és dalszövegekkel!
 
Az első két hétperces anyag közül a címnélküli – a zenekar logója miatt néhol Anyád!-ként is emlegetett – 2009-es lemez a vidéki kisvárosi lét groteszkségével foglakozott, a II. számú 2010-es kiadványon viszont már a magyar politika bírálata is ugyanakkora helyet kapott (a képviselők karikás ostorral való megregulázása még a legenyhébb büntetési tétel náluk). A fenti témák mellett azokon túlra is kitekintő harmadik demó sötétebb és komorabb elődeinél, a szöveges/hangmintás intrók is hiányoznak, és kevesebb dal is került rá, csupán hat szám, melyek közül az utolsó, az ökokatasztrófára reflektáló Hortobágy-Berettyó a Rákosi-sztenderekhez képest meglepően lassú és hosszú, két és fél percig tart, így a kiadvány összhosszúságának mintegy felét teszi ki.

Az alábbi linkekről rögtön le is tölthető a Rákosi eddigi három demója (élen az elsővel, amit a torontói Combat Action Tapes kazettán, a kaliforniai Lengua Armada Discos pedig 2010-ben vinyl kislemezen is megjelentetett). A lemezek a koncerteken a zenekartól is megvásárolhatók írott CD-formátumban:

Rákosi (2009)
http://www.sendspace.com/file/eb28fr
 
1. Dobó
2. Híd
3. Kálmán
4. Tinána
5. Jászkunság
6. Pipő
7. Egri Jóska
8. Kabai
9. Vallás
10. Műpina
 
 
Rákosi II (2010)
http://www.sendspace.com/file/tr8732
 
1. Olaszliszka
2. Kaparósok
3. Politikusok
4. Hogy jutottunk idáig
5. Pusztulunk, gurulunk
6. Csoki felmondott
7. Morvai és Vona
8. Digép
9. Zsolti         
 
 
 
Rákosi III (2011)
http://www.sendspace.com/file/tprl5j
 
1. Végrendelet
2. Bekapkodunk, elkapkodunk
3. Földbárók
4. A világ nem változik
5. Talicska
6. Hortobágy-Berettyó
 
 

 

 

http://www.myspace.com/anyadrakosi
 
Rákosi-profilcikk a nagynevű amerikai MaximumRocknRoll punkmagazin oldalán:
http://maximumrocknroll.com/2010/06/01/new-band-spotlight-rakosi/

tudósítás a III. demó felvételeiről:
http://lets-have-a-war.blogspot.com/2010/12/satan-punk.html

egy 2010-es koncertfelvétel, két és fél percben négy dallal:

 

 

összeállította: Déri Zsolt

Címkék: rákosi dürer kert
https://recorder.blog.hu/2011/01/08/rakosi_iii
Rákosi (2009), Rákosi II (2010), Rákosi III (2011) – teljes diszkográfia!
süti beállítások módosítása