Mick Karn (1958-2011)

2011.01.05. 16:45, -recorder-

52 éves korában rákbetegségben elhunyt Mick Karn (született: Andonis Michaelides) multiinstrumentalista-dalszerző, a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek elejéig működő brit art-rock/new wave zenekar, a Japan basszusgitáros-vokalistája, aki később szólóban és a Bauhaus-frontember Peter Murphyvel közös Dalis Car nevű formációban is jelentős munkákat jegyzett. Karn jellegzetes játéka bund nélküli basszusgitárján számos kortárs, illetve későbbi előadóra hatással volt.
 
Mick Karn ciprusi görög felmenők sarjaként 1958-ban, Nicosiában született, három éves volt, mikor családja Londonba emigrált. Zenei karrierjét tinédzserként kezdte el, 1974-ben középiskolai barátaival megalapította a Japan nevű zenekart. Karn a basszusgitáros poszton kötött ki, de a frontember David Sylvian mellett meghatározó figurája volt az együttesnek, amely David Bowie, a Roxy Music, a T.Rex és a New York Dolls nyomdokain először a glam rock mellett kötelezte el magát.

Az 1977-es debütáló nagylemez, az Adolescent Sex, valamint az 1978-as Obscure Alternatives című második album – némi külföldi, főleg japán sikertől eltekintve – nem váltott ki különösebb érdeklődést, ezért a Japan éles váltással a new wave felé fordult: a harmadik anyagon, az 1979-es Quiet Life-on már a szintetizátorok kaptak hangsúlyos szerepet. Az akkoriban születő új romantikus mozgalomhoz is hozzácsapott zenekar a legnagyobb sikereit utolsó két stúdiólemezével, a ma már klasszikusként számon tartott Gentlemen Take Polaroids (1980) és Tin Drum (1981) albumokkal aratta, majd 1982-ben feloszlott (a kvintett gitárosa, Rob Dean már az 1981-es lemez felvételei előtt kilépett, tehát fennállásnak utolsó évében a Japan már csak négy taggal működött).
 
Karn a Japan után rögtön előállt első szólólemezével (Titles – 1982), majd a Bauhaus-énekes Peter Murphyvel megalapította Dalis Car nevű formációját, mellyel egyetlen albumot készített 1984-ben (The Waking Hour). Basszusgitárosként és szaxofonosként közreműködött több híres zenész lemezein, így Gary Numan, Kate Bush vagy Joan Armatrading is igénybe vette segítségét. 1989-1990 folyamán a Japan utolsó felállása újra együtt dolgozott: 1991 elején Rain Tree Crow név alatt jelentettek meg egy új albumot, de az ismét felszínre törő személyes ellentétek miatt dolognak nem lett folytatása. Karn a kilencvenes években David Tornnal és néhány japán zenésszel közösen a NiNa nevű new wave projektben tűnt fel, később ismét szólóalbumokat készített, valamint szobrászként, festőként és fotóművészként is alkotott. Két korábbi Japan-társával, Richard Barbieri billentyűssel és Steve Jansen dobos-vokalistával (David Sylvian öccsével) közösen még egy kis lemezcéget is alapított Medium Productions néven, 1994-ben Beginnig To Melt című közös albumukra pedig vendégként hajdani gitárosukat, Rob Deant is visszahívták (1999-ben is született még egy Jansen/Barbieri/Karn-lemez Ism címmel, de az már nem tartozik a Japan-univerzum fontosabb alkotásai közé).

Mick Karn 2004-ben családjával visszaköltözött Ciprusra, két évvel ezelőtt megjelentette önéletrajzát Japan & Self Existence címmel. 2010 júniusában diagnosztizáltak nála rákbetegséget az orvosok, és akkor már látni lehetett, hogy kevés az esély a gyógyulásra, a kór addigra szétterjedt a szervezetében. Zenészbaráti – Midge Ure-ral az élen – segélykoncerteket szerveztek anyagi támogatására, és részben ennek köszönhetően Karn nyár végén visszaköltözhetett Nagy-Britanniába, és megfelelő kórházi kezelést kaphatott (sőt ősszel – több mint negyedszázadnyi kihagyás után – még egy második Dalis Car-albumot is tervbe vett Peter Murphyvel). 2011. január 4-én londoni lakásában érte a halál.
 
(Recorder)
 
http://www.mickkarn.net

 

Japan: Adolescent Sex (1977)

 

Japan: Life In Tokyo (1979)

 

Japan: Ghosts (1982)

 

Dalis Car: His Box (1984)

 

Rain Tree Crow: Blackwater (1991)

 

https://recorder.blog.hu/2011/01/05/mick_karn_1958_2011
Mick Karn (1958-2011)
süti beállítások módosítása