Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 51-52. hét

2011.01.05. 14:04, -recorder-

BÚÉK! A 2011-es felfedezések még várhatnak. Íme az óév utolsó heteinek hipereklektikus KHT10 összefoglalója, amiben minden szám emlékeztet valami másra, mintha... A tíz dal szokás szerint rögtön meg is hallgatható (az esetleges letöltési lehetőségeket külön jelezzük a szövegben).
 

 
 
Ghostpoet: Cash And Carry Me Home
Ghostpoet egy afrikai felmenőkkel rendelkező 24 éves angol rapper-producer. Az év során vezető brit rádiós DJ-k játszották demóit, és végül épp egy közülük, Gilles Peterson adja ki kislemezét saját Brownswood kiadójánál januárban (pár héttel később pedig az albumot is Peanut Butter Blues & Melancholy Jam címmel). Monoton szövegelés a londoni éjszakázásról, mintha Dan Le Sac sötét alajpjaira Dizzee Rascal nyomná benyugtatózva.
http://www.gillespetersonworldwide.com/brownswood-recordings/artists/ghostpoet/
 
Cap Pas Cap: Mirrors
Ennek az ír zenekarnak novemberben jött ki az első albuma (Haunted Light), és ez volt róla a kislemez. A beszédszerű női ének és a nihil no wave-es hangzás végeredménye olyan, mintha felgyorsították volna a Ladytront.
http://cappascap.bandcamp.com/track/mirrors
 
Jonny: Candyfloss
A valamikor régen együtt turnézó Norman Blake (Teenage Fanclub) és Euros Child (Gorkys Zygotic Mynci) Jonny néven kiadott első kislemeze pont úgy hangzik, mintha anyazenekaraikat keresztezték volna. Közös albumuk január 31-én jelenik meg annál a Turnstile Recordsnál, amelyik Gruff Rhys (Super Furry Animals) új lemezét is kiadja két hétre rá. Lent jelzett weboldalról letölthető egy négyszámos EP az albumon nem szereplő Jonny-dalokkal!
http://theartofagency.wordpress.com/2010/11/01/jonny-album-details-announced-free-ep-available-from-today/
 
Chalk And Numbers: He Knew
Az eheti kötelező twee pop adagot egy brooklyni fiú+lány duó szállítja. Ez a tempósabb szám nyitja a decemberben kiadott, viccből 2012-re datált EP-t. Érdemes meghallgatni az egészet, ingyenesen letölthető a zenekar Bandcamp-oldaláról.
http://chalkandnumbers.bandcamp.com/
 
Sleigh Bells: Riot Rhythm
Hipszterek, figyelem! Az őszi M.I.A.-turné után a Sleigh Bells 2011. február 2-án ismét fellép Bécsben, a Szene Wienben! Valentin napon jelenik meg a legújabb kislemez a New York-i fiú+lány duó Treats című albumáról, ami szokatlan hangzását tekintve 2010 egyik legizgalmasabb lemeze volt. Nemrég hívták fel figyelmemet, hogy a nyolcvanas évek második felétől létezett egy megszólalásban hasonló, szintén New York-i fiú+lány duó, a Big Stick, amelyet anno John Peel próbált befuttatni a rádióműsoraival.
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Peel%27s_Record_Box
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Stick_%28band%29
 
Katy B feat. Ms.Dynamite: Lights On
Első sikerdala, a Katy On A Mission slágerlistára szelídített dubstepje után most ezzel a kora kilencvenes éveket – számomra a Inner City Good Life-ját – idéző táncdallal hódít a brit táncparkettek 21 éves sztárja. Amióta az indie előadók eltűntek a slágerlistákról, számomra ünnepnap, amikor egy jobban sikerült popdal bekerül az első tízbe (igaz, ez a Ms.Dynamite-ot exhumáló új dal egy hét után rögtön ki is került onnan).
http://www.culturebully.com/katy-b-lights-on-music-video
 
Aaron LaCrate: Ayo Ayo (feat. Greg Nice & Flavor Flav)
Csak hogy ne hiányozzon valami dupstepes dolog, íme a veterán rapper, Greg Nice első szólólemezének beharangozó száma, amit egy trendi baltimore-i DJ arc kevert up to date-re. Türelmes hallgatást igényel, mert az első percben alig történik valami. A vendég Flavor Flav (Public Enemy), a hiphopvilág legnagyobb hangulatcsinálója a 41. másodpertől visz életet a dalba.
http://rcrdlbl.com/2010/12/06/download_aaron_lacrate_ayo_ayo_feat_greg_nice_flavor_flav_
 
Abbe May: Mammalian Locomotion
Bevallom, korábban nem hallottam Abbe May-ről. Régóta ad ki albumokat Ausztráliában, de ez első olyan kislemeze, ami rendes nemzetközi terjesztést kapott. A gitár a legvégén úgy vinnyog, mint PJ Harvey korai lemezein, sőt az egész dal lehetne az övé is akár. Egy baljósan lüktető Tame Impala-remix letölthető az alábbi linkről:
http://theocmd.com/2010/12/09/one-to-watch-abbe-may-mammalian-locomotion/
 
The Maccabees: Walking In The Air
Ez elvileg egy karácsonyi szám, viszont nem tűnik annak, ezért beválogattam. A szebb napokat látott angol indie zenekar úgy tűnik fokozatosan közelít a folkzenéhez. Harmadik albumukra készülve azok szívét célozták meg ezzel a mesedal-feldolgozással, akik a nyolcvanas évek elején voltak gyerekek Nagy-Britanniában. A videóban hallható élő verzió letölthető a SoundCloudról.
http://www.thebluewalrus.com/2010/12/24/the-maccabees-walking-in-the-air-snowman-cover/
 
Passion Pit: All These Trees
Két ünnep között tették letölthetővé a Passion Pit új számát, ami azzal az előítélettel küzd, hogy az American Express új tévéreklámjában lesz zenei aláfestés. Remélhetően már meglévő dalt adtak át és nem megrendelésre írták ezt a himnikus world music kórusos refrént. A szám önmagában kedves és szerethető.
http://prettymuchamazing.com/mp3/passion-pit-all-these-trees
 
 
összeállította: Lévai János
 
 

 

Címkék: kht10
https://recorder.blog.hu/2011/01/05/kepzeletbeli_heti_top_10_2010_51_52_het
Képzeletbeli Heti Top 10 – 2010 / 51-52. hét
süti beállítások módosítása