Nouvelle Vague feat. Camille: Putain putain

2010.12.31. 18:15, -recorder-

A Recorder utolsó 2010-es cikkében egy feldolgozást mutatunk be a Magyarországon is roppant népszerű – élőben is gyakran idelátogató – párizsi Nouvelle Vague kamarazenekartól, mely ehhez a francia, angol és flamand keveréknyelvű belga Arno-szerzeményhez, a Putain putainhez a leghíresebb NV-lányt, az időközben szólóban is nagy sztárrá váló Camille-t is visszahívta köreibe (ő énekelte annak idején a Too Drunk To Fuck című Dead Kennedys-feldolgozást is, a 2004-es Nouvelle Vague albumon). Ezzel az összeurópai sikerdallal kívánunk sikerekben gazdag boldog új évet minden olvasónknak és Magyarországnak, az Európai Unió soros elnökének.
 
A francia Nouvelle Vague kollektíva angol nyelvű punk, poszt-punk és new wave klasszikusok bossa nova és koktéldzsessz feldogozásaira épülő három sikeralbuma (Nouvelle Vague – 2004, Bande à part – 2006, 3 – 2009) után 2010-ben végre megtette azt, amire az igazi ínyencek vártak, és a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek közepéig terjedő időszak francia nyelvű dalaiból is elkészített egy átdolgozás-válogatást. Az év végén megjelent Colueurs sur Paris albumon a Taxi Girl-, Les Rita Mitsouko-, Indochine- és Noir Désir-számok átiratai mellett szerepel egy szerzemény egy belga előadótól is: a kétnyelvű kis ország legnagyobb rockfigurája, Arno (született: Arnold Charles Ernest Hintjens, 1949) még TC Matic nevű zenekara élén írta és vitte sikerre 1983-ban a Putain putain című dalt, mely apró életképekben – és főként az anarchista belga humor szellemében – tárgyalja az európaiság kérdését. „Putain putain, c'est vachement bien / nous sommes quand même tous des Européens!" („Picsába, picsába, hát ez marha jó / mégiscsak európaiak vagyunk, hahó!”) – szól a refrén.
 
 
 
Arno – aki a kilencvenes évek közepén egyszer még Budapesten is fellépett a Tilos az Á előtt, a Mikszáth Kálmán téren – szólóelőadóként is műsoron tartja ezt a régi dalt egészen a mai napig, de mi most nézzük meg egy 1986-os TC Matic-koncertfelvételen, hogyan énekli „nem vagyok én kommunista / nem vagyok én ci-ciklista” kezdetű slágerét.
 
 
 
A Nouvelle Vague már régóta készül erre a feldolgozásra, amint erről a tagok már 2006-os első budapesti látogatásuk idején meséltek egy interjúban, de most végre tényleg megcsinálták – és tényleg Camille énekli, aki az elmúlt öt évben nem is dolgozott együtt a Nouvelle Vague-gal! Íme a végeredmény:
 
 
 
Az alábbi interjúban a Nouvelle Vague vezére, a billentyűs-programozó-producer Marc Collin és az énekesnő, Camille Dalmais mesél a feldolgozásról. Érdemes megvárni, míg a pajkos Camille a „szeretem a kukit” részhez ér:
 
 

 

Boldog új évet!

 

összeállította: Déri Zsolt
 
http://www.nouvellesvagues.com
http://www.arno.be
 

https://recorder.blog.hu/2010/12/31/nouvelle_vague_feat_camille_putain_putain
Nouvelle Vague feat. Camille: Putain putain
süti beállítások módosítása