A Google az online kalózkodás ellen

2010.12.09. 06:55, -recorder-

A Google új intézkedéseivel keményebben lépne fel a digitális szerzői jogok megsértése ellen (többek között 24 órán belül eltávolítaná az illegális tartalmakat a keresőjéből), a legális letöltő oldalakat népszerűsítené, az olyan kifejezéseket pedig mint a „torrent”, vagy a „P2P”, száműzné a kereső autocomplete funkciójából. 
 
Az internetóriás hivatalos blogján négy kalózellenes kezdeményezést jelentettek be, amelyeket a következő pár hónapban fognak kivitelezni.
 
A jogsértő tartalmakra vonatkozó eltávolítási szándékokra ezentúl már 24 órán belül reagálnának, s egyszersmind egyszerűsítenék is a jogtulajdonosok ez irányú kívánságainak bejelentését. Ugyanakkor az eltávolítások kapcsán fellépő felhasználói panaszokat is hatékonyabban kezelnék. (A YouTube, amelynek saját tartalomazonosító rendszere van, és rendszerint 24 órán belül leszedi a jogtalan tartalmakat, nem szerepel az újabb vállalásokban.)
 
A Google emellett kiiktatná az automatikus keresési kifejezés-kiegészítő – ún. autocomplete – funkciójából az olyan kifejezéseket, amelyek kapcsolatban állnak az illegális letöltésekkel. Ez nagy valószínűséggel a zeneipar azon panaszaira adott válasz, amelyekben azt sérelmezték, hogy az autocomplete automatikusan olyan kifejezéseket hoz fel egy előadóra való rákeresés esetén, mint a „P2P”, vagy a „torrent”. Maguk a keresési találatok ennek ellenére nem fognak változni.

A kereső AdSense online hirdetési szolgáltatását is felülvizsgálná szerzői jogi szempontból, együttműködve a jogtulajdonosokkal, és a jogsértések esetén kizárnák az elkövetőt az AdSense programból.
 
Végezetül, a Google az engedélyezett tartalmakat promotálná, azaz még könnyebben elérhetővé tenné őket a keresési találatokban. Ez magában foglalná a legális oldalakról származó dalokba való belehallgatási lehetőségeket is, mint ahogy azt a Google Music Onebox teszi, jelenleg csak Amerikában elérhető szolgáltatásának keretein belül.
 
A Google EMEA szerzői jogi és kommunikációs menedzsere, Simon Morrison szerint a jogtulajdonosokkal és zeneipari szereplőkkel való egyeztetések után léptek a tettek mezejére. A lépéseket Morrison szerint pedig nem pusztán a zeneipari szereplők panaszai indokolták, hanem „inkább a tartalomtulajdonosokat akarják segíteni az online pénzkeresésben, valamint a felhasználókat a tartalom megtalálásában”.
 
(musicweek.com)
Tóth Anett
 
A ZENEIPAR rovat a Zenei Hálózatok egyesület támogatásával készül.
 
 

Címkék: google
https://recorder.blog.hu/2010/12/09/a_google_az_online_kalozkodas_ellen
A Google az online kalózkodás ellen
süti beállítások módosítása