18+ Egy Prodigy-szám lett a legbotrányosabb dal

2010.11.26. 16:35, -recorder-

Egy 1997-es Prodigy-sláger, a Smack My Bitch Up érte el az első helyet azon a nagy-britanniai felmérésen, amelyet az elsősorban jogdíjakkal foglalkozó PRS for Music nevű brit szervezet készített minden idők legbotrányosabb dalairól. A győzelemhez nyilván hozzájárult a svéd rendező, Jonas Akerlund „szubjektív kamerával” készült emlékezetes videoklipje is, melyben valakinek a durva bulizását lehet nyomon követni, és a végén még egy meglepő – klipekben korábban nem nagyon látott – csavar is meghökkenti a nézőt. Az együttes tagjai mindig is tagadták, hogy a mindössze két sornyi szöveggel rendelkező szám nőellenes lenne („a tempót jól felfokozom / a ribanc nőm felpofozom” – körülbelül ezt jelenti az Ultramagnetic MC's együttes túlzó humoráról híres izgága rapperének, Kool Keith-nek a rímpárja a folyamatosan ismétlődő hangmintában), pedig annak idején még a korábban nem éppen a feminizmusáról híres Beastie Boys is kikelt ellenük, azon pedig nem is lepődött meg senki, hogy a BBC semmilyen formában nem volt hajlandó játszani a felvételt.

A Prodigy mögött a második helyen a magyarázatra nem nagyon szoruló God Save The Queen végzett a Sex Pistolstól (na jó: Johhny Rottenék a brit himnusz címadó sora után a következő pillanatban már le is fasisztázzák a kormányt), a harmadik pedig a Frankie Goes To Hollywood-féle (homo)szexhimnusz, a Relax lett. Befért még a Top 10-be a felesége meggyilkolását eljátszó Eminem (Kim), az amerikai államhatalom és társadalmi berendezkedés ostorozásával tavaly a briteknél karácsonyi No.1 pozícióba jutó Rage Against The Machine (Killing In The Name), a drogfogyasztást népszerűsítő Shamen (Ebeneezer Goode), az öngyilkosságról éneklő Ozzy Osbourne (Suicide Solution), az ilyen listákról soha nem hiányzó Marilyn Manson (Get Your Gunn), a nácizmussal megvádolt Slayer (Angel Of Death) és az eretneknek kikiáltott értelmiségi XTC zenekar (Dear God).
 
Ezek az eredmények jól példázzák a társadalom és a zene kapcsolatát” – nyilatkozta Ellis Rich, a PRS for Music elnöke. „Sok dal épp a körülötte keltett botrány vagy a lemez betiltása miatt került ikonikus státuszba.” A brit felmérés nyomán összeállt Top 10 botránydallista a következő:
 
1. The Prodigy: Smack My Bitch Up
2. The Sex Pistols: God Save The Queen
3. Frankie Goes To Hollywood: Relax
4. Eminem: Kim
5. Rage Against The Machine: Killing In The Name
6. The Shamen: Ebeneezer Goode
7. Ozzy Osbourne: Suicide Solution
8. Marilyn Manson: Get Your Gunn
9. Slayer: Angel Of Death
10. XTC. Dear God
 
(nme.com)

http://www.theprodigy.com

a Smack My Bitch Up 18 éven aluliaknak nem ajánlott, cenzúrázatlan videoklipje:

<

álljon itt a második helyezett, a Sex Pistols-féle God Save The Queen is: 

https://recorder.blog.hu/2010/11/26/egy_prodigy_szam_lett_a_legbotranyosabb_dal
18+ Egy Prodigy-szám lett a legbotrányosabb dal
süti beállítások módosítása