Fever Ray: Mercy Street

2010.10.17. 22:15, -recorder-

(Rabid Records, 2010)
 
Fever Ray-feldolgozás egy nyolcvanas évekbeli dalból? Volt már ilyen, de úgy tűnik, a svéd Knife elektro-pop duó női fele, Karin Dreijer Andersson szívesen vesz kezelésbe negyedszázados klasszikusokat Fever Ray nevű szólóprojektjével. A 2010 szeptemberében megjelent Mercy Street kislemezen Peter Gabriel 1986-os dalát ülteti át a jellegzetes fagyos elektronikára, és a már megszokott módon váltogatja a torzított énekrészeket a tiszta előadással (amint az cikkünk alján rögtön meg is hallgatható és össze is vethető az eredetivel).
 
A Mercy Street már a második olyan limitált példányszámú Fever Ray-kislemez, ami egy turnéhoz igazítva jelent meg, de ez a mostani vinyl kiadvány más szempontból is mutat analógiát a 2009-es kislemezzel, hiszen már azon is egy 1986-os dal szerepelt, melynek eredetijét szintén egy karakteres férfi énekes adta elő. Ám míg a Nick Cave And The Bad Seeds-féle Stranger Than Kindness feldolgozásának B-oldalára Karin egy másik átiratot is készített (Vashti Bunyan angol dalszerző-énekesnő 2005-ös visszatérő lemezének egyik számából, a folkos Here Before-ból), addig a mostani Mercy Street kislemez B-oldalán a tavalyi címnélküli Fever Ray-debütalbum egyik száma, a Dry And Dusty kapott helyett.
 
A durva vallomásos költészetéről, Pulitzer-díjáról, depressziójáról, ideggyógyintézeti kezeléséről és öngyilkosságáról híres-hírhedt amerikai költőnőnek, Anne Sextonnak ajánlott Mercy Street érdekessége, hogy ha mai füllel hallgatjuk a So című Peter Gabriel-sikeralbumon szereplő – és komoly Brian Eno-hatásról tanúskodó – 1986-os eredeti verzióját, az a dallamát, hangulatát tekintve talán még jobban is illik a Fever Ray-féle világhoz, mint Gabrieléhez. Karinnak nem is volt túl nehéz dolga, hogy a magáévá tegye.

Dömötör Endre

http://feverray.com
http://www.petergabriel.com/

Íme, a Mercy Street feldolgozása a Fever Ray-től:
 

 
Összehasonlításként itt a Peter Gabriel-féle eredeti verzió is, a klipjével együtt:

 

https://recorder.blog.hu/2010/10/17/fever_ray_mercy_street
Fever Ray: Mercy Street
süti beállítások módosítása