Óriás: Példák hullámokra

2010.10.10. 02:11, -recorder-

(EMI Music Services/Zene360, 2010)
 
Az Óriás 2008-as debütáló albumával, a Jön.-nel az elmúlt évek legkellemesebb meglepetését szolgáltatta a hazai rockzenében, jóllehet a gitáros-énekes Egyedi Péter múltja (gitáros a korai Amber Smith-ben, társ-frontember az Annabarbiban) és párhuzamos jelene (basszusgitáros az Isten Háta Mögöttben) már előrevetítette, hogy összeszedett produkcióra van kilátás. Jellemző stílusjegyei miatt a magyar „piacon” arra nem volt reális esély, hogy az Óriás nagyon kinője magát és a rétegzenekarok közül egy lépcsőfokkal feljebb lépve igazán széles körben is ismertté váljon, ám a szakma, illetve a minőségre érzékeny szűkebb közönség tiszteletét feltétlenül sikerült kivívnia – mindennek következtében a második album a 2010-es év egyik leginkább várt hazai kiadványa lett (tavasszal már kijött egy ígéretes beharangozó kislemez, amelynek mindkét száma – Az egyikben ott és a Vigyél – átkerült a most megjelent Példák hullámokra című korongra is).
 
A zenekar továbbra is a dallamgazdag gitárpop és a keményebb rock határmezsgyéjén egyensúlyozik, sajátos, artisztikus megközelítést megtartva mindkét műfajból, és lehetőleg kerülve azok kommersz jegyeit. A 2008-as első albumon Egyedi Péter és – a bevezetőben említett korábbi együtteseiben is mindig mellette álló – Örményi Ákos basszusgitáros a dobos Nagy Dáviddal trióban alkotta az Óriást, ám mostanra kvartetté bővült a felállás: a néhány számban vendégként már régebben is besegítő Hortobágyi László billentyűsjátéka ezúttal végig hangsúlyos szerepet kap a lemezen (érdekesség, hogy Hortobágyi is párhuzamos tagja az Isten Háta Mögöttnek, ám ott főállásban dobos).

Az Óriásban az alapvető hozzáállás a negyedik hangszer teljes bevetésével sem változott, jól összerakott, okos rockdalok sorakoznak a korongon, mint a slágeres nyitást szintetizált vonóshangok támogatásával biztosító Véletlen volt, Az egyikben ott és a másik klipdalnak választott Gyere Gyere, a koncertzajjal és vad dobtémával induló Fényt az űrből, illetve az ügyesen építkező Szilvia, amit a lemez egyetlen vendégének, a Turbo gitárosának, a Mars Volta-rajongó Vígh Dávidnak az elszállós szólója visz ki az űrbe. Az anyag közepén kapott helyet a három csendesebb, „lírai” szerzemény, a Halkítsd, az akusztikus gitáros Holnap talán és a tavaszi beharangozóból már jól ismert Vigyél, melyek gondoskodnak a címben és a borítón szereplő hullámmotívum hangulati megjelenítéséről (az egy blokkba rendezésükkel azonban a kelleténél egy kissé hosszabbra nyúlik a hullám ”völgye”).

A kommersztől való távolságtartás Egyedi heroikusan énekelt, sűrű, popzene-idegen szövegeiben szintén tetten érhető, s bár ezek a korábbi dalok ismeretében már nem nevezhetők szokatlannak, mégis szerepet játszanak abban, hogy a lemez jó néhány meghallgatást igényel, mire elkezd igazán „hatni”. Az viszont már első nekifutásra nyilvánvaló, hogy újabb minőségi anyaggal állunk szemben, amely tovább – és joggal – erősíti az Óriás pozícióját a legelismertebb hazai rockzenekarok között.
 
 
8/10
 
Bokor Péter
 
(Az album a zenekar honlapján már megrendelhető. Aki boltban szeretné megvásárolni, az október 11-től a budapesti Wave lemezboltban vagy a Művész mozi könyvesboltjában teheti meg – novembertől pedig már több helyen is szerte az országban. Lemezbemutató koncert november 6-án az A38 Hajón. Egyedi Péter kedvenc zenéinek listája a Recorderen itt olvasható.)

http://www.oriasbudapest.hu/

az album teljes anyaga itt meghallgatható:


  http://official.fm/playlist/44438

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2010/10/10/orias_peldak_hullamokra_1
Óriás: Példák hullámokra
süti beállítások módosítása