No Age: Everything In Between

2010.10.03. 16:40, -recorder-

(Sub Pop, 2010)


A Wives hardcore punk trió romjain alakult No Age nevű Los Angeles-i experimentális noise-rock duó tagjai, a dobos-énekes Dean Spunt és Randy Randall gitáros Nouns című 2008-as stúdióalbumukkal meggyőzően szemléltették, hogy érdemes volt az első egy évük kislemez- és EP-termését összegyűjtő 2007-es Weirdo Rippers zajkoronájának felesleges szálait kihuzigálni, az ide-oda csapkodást pedig némileg lecsillapítani. Nem mintha így eltűnt volna a sikító, zúgó torzított gitár (sőt még visszhangzott is), de minden hangnak sokkal jobb helyet találtak, így végül körvonalazódni kezdett valami egyedi, néhol ambientes, néhol shoegaze-es atmoszférájú, de továbbra is dinamikus, 2-3 perces egységekre lebontott rockzene. Most itt a harmadik album, a második igazi No Age-sorlemez, de igazi előrelépésről most nem beszélhetünk. (A teljes lemezanyag a cikk végén azonnal meg is hallgatható.)
 
Az Everything In Between bizonyos értelemben visszatért a Weirdo Rippers szikárságához, miközben megtartotta a Nouns poposabb dalszerkesztését is. Összességében viszont kevésbé lett karakteres a hangzása, aminek egyik lehetséges oka, hogy a dalok ezúttal sem kapcsolódnak szervesen egymáshoz: ugyan a lemezt alkotó halmazból egyik sem lóg ki, mégis túlságosan szerteágaznak. Magukkal a szerzeményekkel nincs probléma: még a teljesen instrumentális darabok (mint a Katerpillar vagy a Dusted) sem mondhatóak unalmas töltelékeknek vagy átvezetőknek – önmagukban is tökéletesen megállják a helyüket. A legmeghatározóbbak persze az olyan határozott erővel húzó számok, mint a kislemezdalnak választott Glitter vagy a Depletion. Limitált hangszerparkkal, egy-egy izgalmas, finom részlet hozzáadásával, és az ének háttérbe vagy előtérbe helyezésével érik el a jellegzetes, a búslakodás és az őrjöngés közötti teljes utat bejáró – és így a második sorlemez után már egyértelműen létezőnek nyilvánítható – No Age-hangzást.
 
A slágeresség ellenére számolni kell azzal, hogy a Nounshoz hasonlóan utólag – néhány kivétellel – nehezen felidézhetőek a dallamok (a kivételek inkább csak azok, amikben van kapaszkodónak néhány sor jól érthető szöveg). Ez nem feltétlenül baj, így minden hallgatásnál friss élményként hatnak, és most is elég, ha csak a szépre emlékezünk – szerencsére az Everything In Betweenen nincs is nagyon más.
 
 
8/10
 
Sugó Lilla
 
www.myspace.com/nonoage
 

No Age - Everything in Between by subpop

https://recorder.blog.hu/2010/10/03/no_age_everything_in_between
No Age: Everything In Between
süti beállítások módosítása