Boldog születésnapot, Szabó Gábor! Itt a legendás gitáros előtt tisztelgő FLEMM első dala

2024.03.08. 17:06, srecorder

flemm_2024.jpg

Március 8-án lenne 88 éves a magyar jazz világszerte legelismertebb dalszerző-gitárosa, a tragikusan korán, 1982-ben elhunyt Szabó Gábor, akinek összetéveszthetetlen játéka gitárosok nemzedékein hagyott maradandó nyomot. Pár éve Szőcs Gergő dobost is beszippantotta ez a különleges világ, így áprilisban a gitáros előtt tisztelgő és dalait továbbgondoló lemez jelenik meg A Szabó Gábor esszé címmel a Blunt Shelter kiadó gondozásában. Most pedig itt az erről kimásolt első, születésnapi felvétel, a Mizrab. Premier!

„2018-ban saját szórakoztatásomra kezdtem el komolyabban foglalkozni Szabó Gábor munkásságával. Eközben rengeteg zenésszel, hétköznapi emberrel beszélgettem a témáról, és azt vettem észre, hogy stílustól függetlenül tisztelet és szeretet övezi Szabó Gábor munkáját. „Az érzés a fontos!” – mondta Szabó Gábor egy interjúban. És ez az a mondat, amiből az egész kiindult” – mesél az előzményekről Szőcs Gergő, aki nem sokkal később össze is trombitált pár zenészt, és két napra bevonult velük a Magyar Rádió 22-es stúdiójába.

A KÜLFÖLDÖN MEGJELENT LEGJOBB MAGYAR LEMEZEK – KÖZTÜK SZABÓ GÁBOR EGYIK ALBUMÁVAL

A felállás a FLEMM nevet kapta, és olyan neves zenészek játszanak benne, mint Bujdosó János (gitár), Ágoston Béla (szaxofon), Oláh Dezső (zongora), Modul aka Mango (Akai MPC), Gergácz Gábor (Moog basszusszinti) és Szőcs Gergő (dob). „A zenészeknél fő szempont volt, hogy színes társaság legyen. Így együtt átöleltük a jazz, folk, hiphop, alternatív, elektronikus zenei stílusokat. Szabó Gábor is nagyon nyitott volt zeneileg, ezért elengedhetetlen volt egy ilyen „színes társaság”. Többen egyébként először találkoztunk egymással a stúdióban. Kiválasztottam hat dalt, egy dalnak négyszer mehettünk neki, ha abból nem sikerül, nincs az a dal. Öt számot sikerült rögzíteni és négyet fogadtunk el közösen.”

A felvételek nemcsak audio, hanem videó formátumban is rögzültek. „Szervezés közben tudtam meg, hogy Somogyvári Gergő éppen egy Szabó Gábor-dokumentumfilmen dolgozik. (Sajnos a doksifilm pénz hiányában nem jött össze.) Mivel ismertem őt, felvettem vele a kapcsolatot. Nagyon tetszett neki a projekt és megbeszéltük, hogy videóra rögzítjük a stúdiózás egy napját. Mindeközben Szabó Gábor öccse, John épp Magyarországon tartózkodott, így jelen volt a zenei anyag felvételénél. Elképesztően meghatódott és nagyon tetszett neki, amit csinálunk.”

A felvételek idén jutottak el a Blunt Shelter kiadóhoz, amely úgy döntött, hogy áprilisban teljes egészében kiadja A Szabó Gábor esszé című albumot, melyet a FLEMM élőben is bemutat április 5-én a Gödör klubban. A március 8-i születésnapra megjelenő Mizrab eredetileg Szabó Gábor azonos címre hallgató 1973-as albumán jelent meg, ezt gondolta tovább a FLEMM tagsága.

 

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/03/08/boldog_szuletesnapot_szabo_gabor_itt_a_legendas_gitaros_elott_tisztelgo_flemm_elso_dala
Boldog születésnapot, Szabó Gábor! Itt a legendás gitáros előtt tisztelgő FLEMM első dala
süti beállítások módosítása