Magyarradar - Euclidean Dreams

2016.07.31. 18:15, Frontrecorder

euclidean_dreams_sov.jpg

Rég hallottunk már olyan földöntúli chill-zenét, mint az Euclidean Dreams egyszerre megnyugtató és nyugtalanító space ambientje. A félig alkalmazott zenei projekt ugyan még új, de a mögötte álló Püski Attila több mint húsz éve foglalkozik extrém táncos és experimentális elektronikával.

Indulás: az Euclidean Dreams-é 2015, egyébként 1995.

Honnan: Budapest.

Stílus: experimentális elektronikus zene.

Hatások: Három fő hatás ért a zenei fejlődésemben: underground punk (többek közt Damned, Germs, Dr. Know, Stranglers, Dickies, Butthole Surfers, Swans, a New York-i squat punk színtér); avantgárd/experimentális rock (Residents, Renaldo And The Loaf, Tuxedomoon, Nurse With Wound, Devo és mások); techno (például  Bloodyfist Records, Industrial Strength Records, Noname, Mouse, Christoph Fringeli, Pserver)

Kiadó(k): magánkiadásban jelentek/jelennek meg a zenéim (cédén, kazettán, online).

Történet:  New Jerseyben nőttem fel, közel New Yorkhoz, már egészen fiatalon sokféle érdekes együttes és zenei világ nyílt meg előttem. A nyolc évvel idősebb bátyám révén is értek izgalmas hatások, egyenek mellett az ő közvetítésével hallgattam már 12 évesen Residents-et és más experimentális zenéket. 1995 körül kezdtem dj-zéssel és elektronikus zeneszerzéssel foglalkozni. Az első zenéim a gimi filmórájára, rövidfilmekhez készültek. Ezeket mindössze két szintivel, egy loop samplerrel és egy négysávos magnókazettás felvevővel készítettem. Gimnázium után New Yorkban elvégeztem egy hangtechnikus iskolát, mert éreztem, hogy ezzel komolyan szeretnék foglalkozni. 1999-ben, húszévesen Magyarországra költöztem, és nemsokára megkaptam az első nagy munkámat: felkértek, hogy készítsek zenét Murányi Zsófia szóló kortárs tánc darabjához, amelynek a Műcsarnokban volt a bemutatója. Azóta is szívesen írok zenét táncelőadásokhoz - ezek főleg experimentális, földöntúli hangulatú zenék -, az utóbbi évekében a Hód Adrienn vezette HODWORKS (korábban OFF) társulatnak dolgoztam rendszeresen. Szeretek táncdarabokhoz zenét készíteni, úgy érzem, hogy a zene és a tánc összhangban tudja legjobban kifejezni a tejes képet, hangulatot, világot. Persze voltak fellépések is közben, különböző helyeken, például az ambient sátorban a Szigeten. Az experimentális elektronika mellet folyamatosan csináltam hardcore techno, breakcore, hardtechno, freetekno, acidcore zenéket is, így párhuzamosan két ágon futott a zenei életem. Nemrégiben úgy ereztem, el kell különítenem ezt a két énemet, így létrehoztam az Euclidean Dreams alteregót az experimentális zenéimnek, a régóta használt Thalium dj-név pedig megmaradt a mindenféle gyors tánczenének.
Nálam a zenekészítés általában úgy működik igazán, ha feladat elé vagyok állítva, akkor tudom kihozni magamból a legjobbat. Van egy kis stúdióm több régi masinával és néhány újjal, inkább ezekkel a vasakkal dolgozom, mint számítógéppel, de azt is megtanultam, mert abban is van sok jó lehetőség. Úgy gondolom, néha kevesebb hangszert használni jobb, így tudok tényleg kreatív lenni, kitalálni új trükköket a gépekkel.

Megjelenések: Solarwinds címmel adtam ki az első Euclidean Dreams-albumot néhány hónapja.  A Soundcloud-oldalamra emellett felraktam a különböző kortárs táncdarabokhoz írt szerzeményeimet és egyéb zenéket. 

Küldetés:  A küldetésem elég egyszerű: a célom, hogy egy más világba, más állapotba vigyem a hallgatót, hogy valami új, felfoghatatlan világot mutassak.

Jövőkép: Remélem, hogy tudom folytatni a zeneszerzést táncdarabokhoz, hogy minél nagyobb közönséghez el tudjam juttatni a zenémet, és persze egy új album is ide tartozik.

Mellékprojektek: Thalium dj-név alatt futnak a pörgős techno és acidcore dolgok, továbbá tervezek indítani egy új projektet Atomik Twinke név alatt, melyben ötvözném a punkot és a psychobilly-t elektronikus zenével.

Szexepil: Other world és őszinteség.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A Művészetek Palotájában bemutatott Betonlótusz című kortárs tánc darab zenéjének elkészítése.

az Euclidean Dreams albumhosszúságú kompozíciója, a Solarwinds:





A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

https://recorder.blog.hu/2016/07/31/magyarradar_euclidean_dreams
Magyarradar - Euclidean Dreams
süti beállítások módosítása