Magyarradar + klippremier - Undertheskin

2015.12.02. 17:00, Frontrecorder

prof_pic_sc.jpg

A feljövőben lévő Immigrants zenekarhoz hivatalosan két hónapja csatlakozott billentyűsnek, Fábián Ferencnek van egy másik élete is, évek óta aktív elektronikus zenei producerként. Legújabb szólóprojektje az Undertheskin, ezen a néven december elsején jött ki a második EP-je, amely az otthon hallgatós debütálás után inkább a táncparkettet megcélzó anyag. Most megmutatja nekünk, mit takar ez a "zenei bőre", az EP egyik számához "nemzetközi összefogással" készült házivideós klip pedig itt debütál.

img_7485.jpgIndulás: 2014 szeptember.

Stílus: Szeretek mindig más műfajokban elmélyedni az egészen lágy ambienttől a szeletelős technóig, ötvözve mindezt különböző nem feltétlenül elektronikus zenei hatásokkal, mint a dzsessz vagy a blues, illetve törekszem arra, hogy izgalmas dalszerkezeteket kreáljak, amik eltérnek a hagyományostól. Ami azonban mindig jelen van, az az űr-hatás, a masszív pszichedélia.

Hatások: Régebben két lábon járó zenei lexikon voltam, szinte minden jelentősebb zenei korszakot és műfajt áttanulmányoztam az idők során. Kedvenceim az 50-es évek cool jazze, a 60-as 70-es évek pszichedelikus/progresszív zenéi, a 90-es évek garázs és elektronikus irányai, illetve a 200 utáni és a mostani újító szándékú produkciók, amiket már nehéz kategorizálni. Mostanában egyértelműen az izgalmas elektronikus hangzásokat kutatom és rengeteggel találkozom, mint például Jon Hopkins, Throwing Snow, Geotheory, Persian Empire, Floating Points, Shigeto, hogy csak hogy párat említsek, de a lista végtelen is lehetne.

Kiadók: ASAN, Unframed.

Történet: Maga az Undertheskin projekt körülbelül egy éve született meg, mikor föltöltöttem a One Minute Man című dalomat a SoundCloudra, mint az első teljesen szóló megnyilvánulásom. Előtte számos formációban vettem részt. Visszanyúlva az időben a kezdetek kezdetén beiratkoztam a zeneiskolába, amire ugyan már nem emlékszem, de anyukám szerint mikor a tanárnéni megkérdezte, hogy ki szeretne oda járni, fölpattantam a padból, hogy én. Ez meghatározta a sorsom, több mint tíz évig koptattam a padjait. Az első könnyűzenei próbálkozásaim olyan 14-15 éves koromra tehetők, amikor rátaláltam a különböző zeneszerző szoftverekre és elkezdhettem szintiket csavargatni, akkor még csak virtuálisan. Körülbelül 20 éves lehetettem, amikor az első zenekarunkat megalapítottuk a barátaimmal, ahol én lettem a billentyűs - ez teljesen természetesnek tűnt, habár még hangszerem sem volt és egy hangot nem játszottam soha zongorán. Később egy kedves cimborámmal folytattuk kettesben, akkor már teljesen elektronikus formációként. Ebben az időszakban tértem át az Abletonra, ami örökre megpecsételte az életem. Teltek az évek és úgy határoztam, hogy Budapestre helyezem át a székhelyem, hogy zenélhessek. Így kerültem az ImPro Schoolba, ahol megismerkedtem AMB-bal és iamyank-kel, akik rengeteget segítettek különböző életvezetési és szakmai tanácsokkal, és bevezettek a pesti éjszakába. Ekkor alakult meg egy imprós cimbivel, Radics Marcival a Laser Tasilo, amivel az első sikereimet elértem. Ez a formáció körülbelül egy évig működött, ez alatt olyan helyeken volt szerencsém játszani, mint az A38, de eljututtunk a határon kívülre is. Ekkoriban kezdett formálódni bennem a gondolat, hogy a sok felgyülemlett ötletemet szóló projekt formájában tálaljam. Ebben az időben volt aktuális az Under The Skin című film, mely nagy hatással volt rám, és úgy éreztem, a címe jól passzol mindahhoz, amit csinálok. Gyakran merengek azon, mi lehet odakinn, milyen irdatlan mennyiségű tudás rejlik még az univerzumban, milyen új határokat nyitna meg az elménkben, ha találkoznánk vele. Kétségtelenül fel sem tudjuk fogni. A film is ezt szerette volna kifejezni, amivel engem megvett kilóra és jól illeszkedik ahhoz a hozzáálláshoz, amely az alkotási folyamatnál jellemző rám, azaz mindig új utak keresése, a nem létező megalkotása.

Megjelenések: Insider EP (2015), Outsider EP (2015).

Küldetés: Szeretném, ha ez a projekt megmaradhatna a szerelemgyermekemnek, melynek célja, hogy kiírhassam magamból mindazt, ami zenébe foglalható.

Jövőkép: Már összeállt a következő EP-re való anyag, mely megint egy teljesen más irányt mutat, újra a mély érzelmek és belső utazások fogják átvenni a főszerepet. Az egyik dalhoz videoklip készül, illetve szándékomban áll egy erre az anyagra épülő live act-tel koncertezni. A cél az, hogy minél többet tudjak játszani külföldön, mivel egyértelműen azt látom, hogy az emberek nyitottak arra, amit csinálok más tájakon is.

Mellékprojektek: Ősz óta az Immigrants zenekarban játszom billentyűsként. Én kevertem az új lemezüket pár hónappal ezelőtt, és nagyon megtetszett a zenéjük, így váltam a zenekar tagjává. Velük nagyon sokat koncertezünk határon innen és túl, itt kiélhetem a billentyűs vágyaimat. Ezenkívül producerként tagja vagyok egy most formálódó új szupergrupnak, amelyben Kutzora Edina énekel, Ratkóczi Huba (Napokon) basszusgitározik és Oravecz Péter (Manoya) gitározik. Mindezek mellett dalokat is keverek más zenekaroknak, formációknak, amivel viszont a produceri/hangmérnöki vágyaimat élhetem ki - szóval előfordul, hogy nem alszom sokat.

Szexepil: Szeretem a töltött káposztát. Épp most készülök enni.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Ez a projekt túl friss még ahhoz, hogy komoly elismeréseket begyűjtött volna, viszont ezen keresztül mostanában sokan megkeresnek, hogy segítsek nekik a zenei elképzeléseik megvalósításában, lekeverésében, ami nem annyira látványos eredmény, de számomra igen nagy megtiszteltetés és egy visszajelzés arra, hogy jó úton haladok.


a tegnap megjelent, Outsider című második Undertheskin EP:


Az EP Dog című számához különleges videó készült. A producer felkérte a barátait, zenésztársait a világ minden tájáról, Új-Zélandtól Dél-Afrikán át az USA-ig,, hogy küldjenek neki rövid videókat "random dolgokról, az otthonukról, meg kreatív kis hülyeségeket", és aztán ezekből állt össze az alábbi filmecske:


fotók:
Lisztes Kata

https://recorder.blog.hu/2015/12/02/magyarradar_undertheskin
Magyarradar + klippremier - Undertheskin
süti beállítások módosítása