A végén minden rendben lesz, ugye Kendrick?

2015.07.02. 11:30, subrecorder

kdot.jpg

Szépen lassan eltelt a jobbnál jobb lemezekkel teleszórt 2015 első fele, Kendrick Lamar márciusi To Pimp A Butterfly című opusánál azonban (egyelőre) senki nem alkotott fontosabbat. Eddig az albumhoz készült videók is kiemelkedőek voltak, az Alright tegnap közzétett klipje pedig az év egyik legerősebb alkotása.

Mivel Kendrick Lamar harmadik albumán minden dal szorosan összefügg a másikakkal, nehéz single-öket kiemelni róla, még ha az egyes számok vannak is olyan jók, hogy igazából bármelyik lehetne kislemez. Lamar sokáig élőben sem adta elő az új dalokat, érezhetően ő maga is egységes műként tekint rá, amelyet nem szeretne megbontani, hiszen azzal elveszne az összkép. Viszont ha már muszáj kislemezeket kiadni, Lamar úgy döntött, a legtöbbet hozza ki az egyes dalokból és az azokhoz készülő videókból. A rapper előző albumához, a good kid, m.A.A.d city-hez is igen komoly klipek készültek, de ami eddig a To Pimp A Butterfly-hoz kijött, az egy teljesen más szint. Ahogy az i-ban a végtelenül boldog és magával elégedett Kendrick a legkeményebb igazságtalanságokat elkövető rendőrök és gengszterek előtt halad el, vagy ahogy a King Kuntában szó szerint feláll Compton (és az egész hiphop) trónjára, ami természetesen az utcára van kitéve, azok mind erőteljes, emlékezetes pillanatok.

A most kiadott Alright klipjében ugyanilyen hatásos momentum az autót rabszolgákként a vállukon cipelő rendőrök képe, de igazából még vagy 4-5 hasonlót ki lehetne belőle emelni, annyira epikus lett a fekete-fehér kisfilm. A lemezen ez a dal a u című szám után érkezik, melyben Lamar egy hotelszobában lerészegedve jut el depressziójának legmélyebb pontjára (iszonyatosan erős pillanata ez az albumnak), az Alright az innen való kilábalásának első, végül sikeres próbálkozása. A számban főleg vallási képekről van szó, megjelenik Lucifer Lucy-ként, mint a lírai ént megkísértő teremtmény, de a refrén "rendben leszünk" ismételgetése is Istennek szól. A klip főleg egymástól független szimbólumokban utazik, hasonlóan a King Kuntához itt is emelkedett pozícióba helyezve Lamart, aki ezúttal trón helyett a föld felett repked, illetve egy közlekedési lámpa tetejéről szemlélődik, mielőtt - de nem spoilerezünk. Az említett lámpapóznára egyébként tényleg felmászott a rapper, nem számítógépes trükk a jelenet, csak kicsit látszik a dzsekijének természetellenes esésén, hogy igazából drótok tartják fent. Érdemes sokszor megnézni a klipet, mert - az albumhoz hasonlóan - számtalan jelentésréteget és értelmezési lehetőséget lehet lefejteni róla.


Kendrick Lamar monumentális új klipje az Alright című dalhoz:


Lamar nagyszerű előadása Ellen Degeneres műsorában:

Címkék: kendrick lamar
https://recorder.blog.hu/2015/07/02/a_vegen_minden_rendben_lesz_ugye_kendrick
A végén minden rendben lesz, ugye Kendrick?
süti beállítások módosítása