Itt a Cseh Tamás program: Első év a CSTP mögött

2015.06.24. 09:00, rerecorder

cstp_logo_650_1_1.jpg

Túl van az első évén az NKA Cseh Tamás Programja, amiben Bajnai Zsolt, a program elindításának koordinálója, illetve a márciusban létrejött NKA CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője szerint több mint ezren vettek részt aktívan. A folytatás pedig már júliusban indul, így aki jövőre is benne szeretne lenni, az a nyáron pályázatírással töltheti az idejét.

– Mit tekintesz az elmúlt év legnagyobb eredményének?

– Azt a több mint ezer közreműködőt, akik a nyolc alprogram valamelyik pályázatán nyert forrásból lényegében aktív részesei voltak a Cseh Tamás Programnak. Ebbe éppúgy beleszámolom a negyvenkét kezdő zenekar tagjait és mentorait, mint az előzenekari alprogram résztvevőit vagy éppen a médiatámogatási alprogramban műsort készítőket. Ők azok, akik működtették a programot, és közben minden bizonnyal többszázezer hallgatóhoz juttatták el valamilyen formában a magyar könnyűzenét.

– Az első évben 500 millió forint állt a Cseh Tamás Program rendelkezésére. El lett költve?

– A nemzetközi piacra lépést támogató alprogramban maradt még tízmillió forint, de csak olyan értelemben, hogy erre a keretre még nem írtunk ki pályázatot. Ám ennek is megvan a helye, hiszen a Balassi Intézetnek szeretnénk meghívásos pályázatot kiírni azért, hogy a külföldi magyar intézetek szervezésében hazai zenekaroknak teremtsenek olyan bemutatkozási lehetőségeket, amikor a fellépések mellett az adott ország zenei újságíróival vagy éppen fesztiválszervezőivel is találkozhatnak.

– Mennyire számszerűsíthetők a program eredményei? Megérte ennyi pénzt elkölteni a magyar könnyűzenére?

– Szerintem igen, még akkor is, ha nehezen számszerűsíthető az eredmény, és nem lehet azt mondani, hogy a pályázóknak kiutalt 500 millió forint mondjuk ugyanennyi plusz bevételt hozott nekik. A kultúra támogatását ugyanis nem lehet így elszámoltatni. Abban azonban egészen biztos vagyok, hogy például a klubtámogatási alprogrammal nemcsak megmentettünk vagy felélesztettünk vidéki koncerthelyszíneket, de a könnyűzenei szakma egy jelentős részét is olyan fellépési lehetőségekhez juttattuk, ahol nemcsak biztosak lehettek a gázsijukban, de még a jogdíjat is befizették utánuk. Ha a támogatott klubok egy része akár a Cseh Tamás Program nélkül is életben marad, és jövőre is lesz hol koncertezni a főváros határain túl, már megérte a programot elindítani. És az sem baj, ha a mondjuk a negyvenkét most támogatott induló zenekarnak csak a fele fog jövő ilyenkor is működni, és négy-öt lesz közülük, akit hosszabb távon is eltart majd a hazai közönség, és esetleg egynek sikerül betörnie a nemzetközi piacra. Mert ettől még mind a negyvenkét formáció értelmes munkát végzett, a tagjaik pedig biztos, hogy egész életükben aktív – tehát koncertre járó, a produkciókért fizetni hajlandó – zenefogyasztók lesznek, amit a felméréseink szerint nagyon meg kell becsülnünk.

– Mennyire intézményesült a Cseh Tamás Program?

– Szerintem a hazai könnyűzene egyik szereplője lett, amire úgy tűnik, sokan figyelnek. Persze könnyű dolgunk volt, hiszen a Nemzeti Kulturális Alappal egy immár több mint két évtizede működő intézmény áll mögöttünk, akik nemcsak a pályáztatásban és az adminisztrálásban vannak segítségünkre, de majd a korrekt elszámolásokat is intézik. Az pedig, hogy a szakma elfogadta a programot, jórészt a Sápi Zsófi vezetésével a Design Terminálon belül létrehozott Cseh Tamás Programirodának is köszönhető. Így ugyanis van egy helye, egy arca a programnak, ha bárkinek bármilyen ötlete van ezzel kapcsolatban, megtalálja, ráadásul a pályázókat is tudjuk segíteni, támogatni. A május végén rendezett Music Hungary konferencián úgy éreztem, a szakma befogadta a Cseh Tamás Programot.

– Ami azért kicsit döcögősen indult tavaly ősszel. A második évad gördülékenyebb lesz?

– Mivel a Cseh Tamás Program nem egy készen megvett produkció, és nem is egy lezárt produktum, vitathatatlan, hogy az első évad kicsit döcögve indult. Persze, hiszen sok mindent menet közben kellett kitalálnunk. Nem mondom, hogy a következő évben ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen új alprogramokat szeretnénk indítani, illetve új témákra is írnánk ki pályázatokat. A márciusban felállt ideiglenes kollégium azonban azon dolgozik, hogy mire kiderül, mekkora forrás áll a következő évre a program rendelkezésére, a legnagyobb pályázataink megjelenjenek.

– Ez mit jelent?

– Hogy akár július első felében kikerülhetnek az NKA honlapjára az induló zenekaroknak, a kluboknak, az előzenekari lehetőség iránt érdeklődőknek és talán a médiatámogatási alprogramnak is a pályázatai. Ebből pedig az következik, hogy nyáron sokaknak pályázatot kell írniuk, mert azt szeretném, hogy szeptemberben ne csak döntés szülessen, de a szerződéseket is alá lehessen írni, és a Cseh Tamás Program támogatásának ismeretében indulhasson az új szezon.

interjú: Kőszeghy Béla (Cseh Tamás Program)

Cikksorozatunk a Cseh Tamás Program együttműködésével készült.

https://recorder.blog.hu/2015/06/24/itt_a_cseh_tamas_program_elso_ev_a_cstp_mogott
Itt a Cseh Tamás program: Első év a CSTP mögött
süti beállítások módosítása