Szuperhősökkel erősít a Faith No More

2015.03.02. 10:16, subrecorder

150301-faith-no-more-superhero.jpg

Szép lassan érkeznek az információmorzsák a Faith No More majd 18 év utáni első albumáról, legutóbb az derült ki, hogy május 19-én kapjuk majd meg a lemezt, a címe pedig Sol Invictus lesz. Az elsőként bemutatott kislemez tavaly novemberben jött ki a barátságos Motherfucker címen, most pedig itt van a második, a Superhero, melyet a zenekar stílszerűen a Marvel képregénykiadónál debütáltatott.

Bill Gould basszusgitáros szerint  a Faith No More most, 2015-ben népszerűbb, mint mikor visszavonultak 1997-ben és valószínűleg igaza is van. Az új FNM-albumról szóló legkisebb adattörmelékre is úgy ugrik mindenki, mintha legalábbis a 90-es évek meghatározó alt-metál zenekara térne vissza (várjunk csak...), ennek ellenére úgy tűnik, magukon a tagokon semmi nyomás nincs. A Marvelnek adott interjújában Gould mesél arról, hogy miután 2009-ben visszatértek a koncertezéshez, majd elkezdtek új dalokat írni  a próbatermükben, senkinek nem szóltak a folyamatról vagy másfél évig, így sikerült nyugodtan dolgozniuk, nem figyelték árgus szemek minden mozdulatukat. Aztán mikor végül kitudódott, mire készülnek, már olyan formában volt az anyag, hogy azt prezentálni lehetett, el is kezdték játszani az új számokat élőben, majd pedig jött tavaly november és az első single hivatalos bemutatása. A Motherfucker nem volt éppen slágeres szerzemény, de arra tökéletesen megfelelt, hogy felkészítse a publikumot az esetleges következő zúzásokra. Az olyanokra, mint a Superhero.

Elsőre érdekes döntésnek tűnhet egy képregénykiadó weboldalán debütáltatni egy metálzenekar új dalát, de ha meghallgatjuk, mit mondott Gould a dal készültéről, rögtön logikussá válik. "Már akkor Superhero-nak hívtuk a dalt, mikor még csak a hangzása volt meg. A fejünkben mi mindig úgy szerzünk számokat, hogy képzeletbeli filmekhez illesztjük őket, ennek a dalnak a dübörgő ritmusa és pulzálása alapján pedig rögtön azt gondoltuk magunkban: ez egy ilyen szuperhősös szám lesz. Aztán mikor Mike (Patton) jött, hogy megírta a szöveget hozzá, és az is egy szuperhősről szólt, az már csak hab volt a tortán." Gould továbbá mesél arról is, hogy gyerekkorában nagy képregénygyűjtő volt (Nova és Silver Surfer voltak a kedvencei) és hogy Jack Kirby-t az egyik legnagyobb amerikai művésznek tartja. Visszatérve a zenéhez: az új Faith No More-dal tehát beváltja végre a ígéreteket és tényleg nem öreges, hanem egyszerre idézi meg a zenekar legjobb pillanatait és hangzik 2015-be valónak. A teljes albumig pedig már csak május 19-g kell várni.


A Faith No More második kislemezes dala, a Superhero:

https://recorder.blog.hu/2015/03/02/szuperhosokkel_erosit_a_faith_no_more
Szuperhősökkel erősít a Faith No More
süti beállítások módosítása