# VOLT vasárnap: Mary Popkids, The Strypes, Arctic Monkeys

2014.07.07. 16:11, subrecorder

IMG_8944_1.jpg

Idén az Arctic Monkeys gyakorlatilag egy külön napot kapott a VOLT Fesztiválon, ahol a Telekom Nagyszínpadon ugyan mindenki a fő fogást várta igazán, de előtte is sok érdekes koncertet nézhettünk meg. Például délután a Nagy-Szín-Pad verseny győztese, a Mary Popkids játszhatta eddigi legnagyobb szabású buliját, illetve láthattuk a tojáshéjat a fenekükről már éppen lerázó ír Strypes-t is.

mary pop_1.jpgA Nagy-Szín-Pad tehetségmegmutató győztesének jutalma gyakorlatilag az volt, hogy az Arctic Monkeys egyik előzenekara lehet a VOLT Fesztivál utolsó napján; szoros versenyben végül a Mary Popkids lett a befutó. Emlékszem, pont a tavalyi VOLT-on milyen jó hangulatú bulit csinált a zenekar a fesztivál magyar színpadán, körülbelül délután 4-kor. Ahhoz képest most egy óriási előrelépés, hogy egy évvel később már a Nagyszínpadon találták magukat és bizony néha érződött a zenekaron, hogy az egészséges fejlődési utat még nem taposták ki rendesen. Alapvetően a Mary Popkids élőben olyan örömzenét játszik, hogy képtelenség mosoly nélkül nézni, negatívumokkal illetni, de a Nagyszínpaddal néha azért meggyűlt a bajuk. Hiába vannak például nyolcan, sokszor így sem sikerült belakniuk és kihasználniuk a teret. Somló Tamás vendégszereplése is inkább a kínos kategóriába volt sorolható, az Álomarcú lány nagyon megtörte a produkció egészét és teljesen felesleges is volt. Ennek ellenére a Mary Popkidsben simán benne van az, hogy pár éven belül „rendes” nagyszínpados zenekar legyen, de ezt az utat bizony végig kell járni, az ilyen különleges lehetőségektől eltekintve, mint a Nagy-Szín-Pad, nem lehet négyesével szedni a létrafokokat.

IMG_8696.jpgUtánuk következett a Strypes, akik fiatal koruk ellenére igen illusztris nevekből álló rajongótáborral rendelkeznek, az élen Elton Johnnal és magával az Arctic Monkeys-zal, akik jelenlegi turnéjuk jó részére cipelik is őket. Javukra legyen mondva, hogy hiába nem töltötte be még egyikük sem a 19-et, nem csak hogy viccesen nem néznek ki a színpadon, de még komolyan is vehetők, ami azért egy 2014-ben klasszikus rhythm and bluest, bluest és rock and roll-t játszó zenekar esetében különösen megsüvegelendő. Ross Farrelly énekes például olyan bordó kockás öltönyben jelent meg, amit igen kevesen mernének megkockáztatni, ezzel is azt az elmúlt időt próbálja megidézni, amikor még voltak igazi rockistenek. Ugyanezt a korszakot akarja a Strypes feleleveníteni a zenéjében is és bár maga a hangulat az első pengetéstől kezdve megvolt, azt a tényt nem tudták feledtetni, hogy a számaik sajnos nem kifejezetten jók vagy különlegesek. Pár emelkedett pillanattól eltekintve gyakorlatilag több mint egy órán át pontosan ugyanazt játszották, én körülbelül a hetedik szájharmonika-szóló környékén kezdtem el forgatni a szemem. Korrekt zenekar már most is a Strypes, de ahhoz, hogy igazán kiemelkedőek lehessenek, még írni kellene pár karakteres dalt.

arctic monkeys_3.jpgAz Arctic Monkeys szinte percre pontosan este kilenckor kezdett, amivel gyakorlatilag rögtön megvették maguknak azt a kevés embert is, akik nem a megváltóként várták Alex Turneréket. Az Arctic Monkeys még mindig a világ egyik legjobb koncertzenekara, már ha a koncertélmény azt jelenti, hogy túlzás nélkül stúdióminőségben játszanak és olyan profizmussal, amit ritkán lát az ember. Minden egyes hang ki volt számítva a tegnapi koncerten is, ahol a hangsúly persze a tavalyi AM-lemez dalain volt (talán két szám nem hangzott el róla). Persze Turnerék azt is pontosan tudták, hogy most vannak először az országban, és ezeknek az embereknek slágerparádé kell, így elég sok régebbi szerzemény is megszólalt. Az mondjuk végig érezhető volt a produkción, hogy nagyon fáradtak a srácok (egy irgalmatlan hosszú turné közepén vannak, sorozatban ez volt a harmadik este, hogy koncerteztek), de ennek ellenére teljesen korrektül lenyomtak egy olyan hosszúságú setlistet, ami ellen senkinek nem lehetett kifogása. Viszont a koncert visszajelzései alapján mégis sokak számára volt csalódás a koncert, ez viszont nem a zenekar hibája. A legnagyobb probléma az volt, hogy az AM fellépését tényleg úgy vezették be a marketingesek, hogy ez lesz Minden Idők Legjobb Koncertje, Ami Után Megváltozik Az Életed. Ezt sokan el is hitték, pedig ez természetesen nagy butaság. Az Arctic Monkeys egy nagyon jó zenekar, ami tegnap nagyon jó dalokat játszott el, nagyon jól. Ennyi, és nem több, a megváltást várni teljesen felesleges volt. Engem a tavalyi, szintén VOLT Fesztiválos Queens Of The Stone Age-koncertre emlékeztetett, ahol ugyanez történt, minimális kommunikáció a közönséggel, a zenekar legnagyobb slágerei egy korrekt hosszúságú szettben - csak most többen ismerték ezeket a slágereket. Az Arctic Monkeys fellépése tehát igen erős volt, mindenki, aki reális elvárásokkal érkezett a koncertre, teljes mértékben elégedetten távozhatott.

galéria a Strypes koncertjéről: 


galéria az Arctic Monkeys koncertjéről: 


fotók:
Lékó Tamás

(A cikk a Telekom támogatásával készült.)

https://recorder.blog.hu/2014/07/07/_volt_utolso_napi_elmenybeszamolo_mary_popkids_the_strypes_arctic_monkeys
# VOLT vasárnap: Mary Popkids, The Strypes, Arctic Monkeys
süti beállítások módosítása