EP-premier! E Sávok: Good Morning Mr Mourning

2014.02.14. 10:04, rerecorder

e-stripes-zkri-foto.jpg

A nagylemezzel - pont itt a Recorderen: Levél Elvisünknek - 2012 tavaszán bemutatkozott E Sávok zenekar minden évben kijön valamilyen kiadvánnyal február 14-én, így volt ez 2012-ben (<3), 2013-ban (Csontvázmosó) és így van 2014-ben is - mégha a gyász öt szakaszát feldolgozó Good Morning Mr Mourning című ötszámos, angol nyelvű EP nem éppen a tipikus Valentin-napi dalcsokor.

cover_3.jpgAz eredetileg Nagy Gergely és Futó Péter duójára építő - Tóth Eszter "állandó női hanggal" kiegészült - formáció (ők hárman Péter Fél fény nevű zenekarában is mind közreműködnek) az Elvis-tematikájú album, egy demógyűjtemény EP (Megöllek Elvis) és az egy évvel ezelőtti "szerelmes" EP után most angolul jelentkezik (E Stripes néven is lett egy Bandcamp-oldala). A Good Morning Mr Mourning jól körbehatárolható koncepciója mellett minden korábbinál rockosabb, keményebb, ugyanakkor alaposan kidolgozott is (Pink Floyd- és J.K. Rowling-idézeteket, Szerémi Márkó klarinétját is tartalmazó anyag, sőt, még Szabó Benedek - akivel Gergő a Zombie Girlfriendben alkotott közösen - is szerepel egy dobprogramozással). De át is adjuk a szót a főszereplőknek.

Futó Péter: „2012 elején, egy iszonytatóan másnapos délelőttön jutott eszembe, hogy bár a gyásznak ez a népszerű ötfázisú felosztása nyilvánvalóan hülyeség, tulajdonképpen tök jó konceptuális artot lehetne belőle csinálni: egyszerűen az kell hozzá, hogy valaki, aki fontos volt a narrátornak, meghaljon, és aztán lehet ilyen fasza dialógusokat folytatni az aktuális fázissal. Gyorsan fel is vettem az Angert, írtam hozzá szöveget, röhögtem egy jót. Pár hét múlva eszembe jutott az is, hogy esetleg folytatni kéne, de néhány újabb hétnyi kitartó próbálkozás után rájöttem, hogy ha zenét még csak-csak, de a szövegeket én egyáltalán nem tudom ehhez jól megírni (sőt, például az alkudozáshoz a zenét sem, fogalmam sincs, milyen az, velem nem történik ilyen); és egyébként is, túl jó téma ez ahhoz, hogy az egyedül csinált hülyeségeimben megszokott beteges őrültséggel kenjem össze. Na ekkor támadtam meg Gergőt, hogy ha van kedve, rakjuk össze ezt E Sávok-hülyeségnek. A világ kurva nagy szerencséjére tetszett neki az ötlet, úgyhogy meg is csináltuk.”

Tóth Eszter: „Nem emlékszem pontosan, mikor lettem az "állandó női hang" az E Sávokban, mindenesetre a viszkizős felvételek egy ideje már mentek, mikor Gergőék előjöttek a Mourning ötletével, hozzátéve, hogy főleg női ének kellene bele, aminek külön örültem. Borzasztóan szeretem ezeket a számokat, nem csak azért, mert mindegyikhez külön kapcsolódik egy-egy csodálatosan homályos este (beletelt egy kis időbe, mire a Depressionben hallható hangot sikerült kihoznom magamból), hanem azért is, mert sosem foglalkoztam ennyit olyan lemezzel, aminek ennyire király koncepciója és dalszövegei vannak. A Mourning előtt csak olyan albumokon énekeltem, ahol én írtam a szövegeket, és nagyon jó volt úgy dolgozni, hogy egy kész szöveget kellett énekesnőként megvalósítani, ráadásul körülbelül számonként egy-egy külön személyiséggel. Nagyon szeretem a férfi-női hang kontrasztját, ezzel remekül lehetett játszani, és persze sok szám úgy készült, hogy közben találtuk ki, hogy pontosan mi is legyen a végső megoldás. Mióta nyáron Angliába disszidáltam költöztem, szinte minden egyes nap meghallgattam a nyers keveréseket, ez sokat elárul, egyébként külön érdekes volt így egyeztetni az utolsó simításokat. A lényeg, hogy nem hiszem, hogy volt valaha olyan album, amit ilyen rég vártam és ennyire örültem neki. Szerintem Magyarországon nem nagyon volt még ilyen zene, viszont épp ideje volt, hogy legyen. Tökéletes szakításhoz!”

Nagy Gergely: „A Levél Elvisünknek lemez után nagyon jól esett semmit nem csinálni, igazából nem is tudtuk, mit csináljunk, legyen Elvis vagy ne legyen, ezért aztán kapóra jött Peti ötlete, hogy csináljunk egy köztes, egészen más, ráadásul angol nyelvű EP-t. Én nagyon szeretek angolul szöveget írni, akkor egészen máshogy gondolkodom egy szövegről, és itt megint kipróbálhattam, tudok-e úgy írni, hogy azt másnap (vagy 10 perc múlva) már fel kell venni. Már az elejétől szerettük volna azt is, ha egészen máshogy szól az egész, mint amit eddig csináltunk, ezért aztán igyekeztünk tök másféle dalokat írni, meg hangzásokkal próbálkozni, sok gonoszul búgó orgonával és torzított gitárral, meg húszforintossal gitározással. Aztán amikor megvoltunk a felvételekkel, elkezdtük sok egymást követő fázisban keverni és azokat hallgatni, így aztán egy csomó olyan ötlet is felmerült és belekerült, ami az eredeti felvételekkor eszünkbe sem jutott. Mindannyian nagyon szeretjük ezeket a számokat, imádunk hosszasan tökölni a legkisebb gitárcincogáson is, és Eszterrel mindig csodálatos énekeket felvenni, hatalmas bulik voltak ismét a felvételek, és már a viszonylag korai keverésekből kiderült, hogy kellően ráhangolódva ezek a számok valóban elég ütősek.”

a Good Morning Mr Mourning című remek EP itt hallható először: 

Címkék: e sávok ep-premier
https://recorder.blog.hu/2014/02/14/ep-premier_e_savok_good_morning_mr_mourning
EP-premier! E Sávok: Good Morning Mr Mourning
süti beállítások módosítása