Klippremier! streetROYAL, Big Digga, Diky The Kid: Not Perfect

2013.12.17. 14:11, Frontrecorder

streetroyal.jpg

A mátészalkai-debreceni streetROYAL hiphopcsapat idén szeptemberben a németországi Karlsruhében képviselte hazánkat egy európai uniós támogatásból megrendezett hiphop-alkotótáborban, ahol készült egy össznépi album az összes résztvevővel. Ennek a Not Perfect című számához, amiben a csapat mellett egy francia és egy német rapper működik közre, a srácok forgattak egy fain éjszakai graffitis klipet, amit mi mutatunk be először.

streetroyal_1.jpgA streetROYAL 2008-ban alakult, a csapat egyik fele, a két szövegfelelős, Athome és Back mátészalkai, míg a zenei producer Sima, illetve a lemezsikamikáló DJ Pierci debreceni. Első és eddig egyetlen albumuk, a Jubileum 2011 nyarán jelent meg, olyanok featolnak rajta, mint Eckü a Hősökből, Deego és Artoscsaba, a lemezről a TM-mel közös Ezer út című dalt játszotta az MR2-Petőfi Rádió is. A négy utcakirály először tavaly képviselte hazánkat EU-s hiphop-alkotótáborban Franciaországban, majd idén is meghívást kaptak a karlsruhei dzsemboriba. A táborban graffitisek, táncosok és zenészek vettek részt Francia-, Spanyol- és Németországból, de a breakesek és firkások között voltak mexikóiak is. A főszervező egy neves helyi graffitiművész, Baske volt, a helyszín pedig az általa vezetett underground művészeti központ. "A helyen van táncterem (hely, ahol aludtunk), zenei stúdió, nagy udvar kosárpályával és falakkal, amelyek szabadon festhetőek, illetve sátorhelyekkel a vendégeknek. Egy hetet töltöttünk ott és egy album elkészítése volt a cél. Kultúrák találkoztak a hiphop összeköttetésével. Volt olyan játék is az egyik este, hogy másik nemzet nyelvén reppelő verseny - na, az vicces volt" - meséli az alkotótáborról Sima.

A streetRoyal zenefelelősét kérdeztük a tábor alatt megszületett dalukról is: "A rendezvény első két napja alatt készült el a posse track, amiben az összes rapper közreműködött. Ez alapján gyorsan ki tudtuk szűrni, ki az, akivel érdemes elkészíteni a szokásos 'projekten kívüli', saját klipdalunkat. A két legnagyobb egyéniségre esett a választás. A refrént éneklő srác a német Big Digga, az egyik legidősebb helyi arc, gengszterrepper múlttal, amiről váltott az éneklősebb vonalra, ami szerintem jobban áll neki. A fekete srác Diky The Kid (más néven BlakPig) Franciaországból, Toulouse-ból, a Bim Bam Prod tagja, aki a reppelés mellett zenéket is csinál és dj-zik, szóval igazi multitalentum. A dal zenei alapját én készítettem. A szöveg témája nincs túl bonyolítva, ha magyar címe lenne, valószínűleg az lenne, hogy ÜZENET HAZA. Ugye kint voltunk, képviseltük a nemzetünket és megismertünk más nemzeteket. Ez egyfajta külső rálátást adott a hazai helyzetre és ez alapján alkottak véleményt, üzentek a srácok. De Diky is ugyanerről az érzésről írt, ott se tökéletes minden, ahol ő él. Digga pedig kicsit refrénesebben összefoglalta, hogy kik vagyunk, figyelj, hogy mit akarunk mondani. A dal üzenete attól függetlenül, hogy kicsit negatív és Magyarország-kritikus azt mondja, hogy baj mindenhol van és próbáljunk meg ott helytállni, ahol épp vagyunk."

streetroyalwerk.jpgA klipforgatásról pedig így számol be Sima: "A klip az alkotótábor helyszínén készült, méghozzá egy raktárban, ahol festékeket és különböző egyéb festészeti kellékeket tároltak. Alaposan át kellett rendezzük, de mindenképpen belső teret szerettünk volna használni, hogy ne ázzon el, ha esetleg esne (ami akkortájt eléggé esélyes volt), illetve az elektromosság biztosítva legyen a fényeknek, kamerának, laptopnak és a többinek. A klipet mi magunk forgattuk, az ötlet az volt, hogy próbáljunk meg az ott megtalálható eszközökből egy videostúdiót kreálni. Mivel sok graffitis srácnak nem jutott fal, ezért mozgatható oszlopokra húztak ki fekete fóliát és arra festettek. Ezekből az oszlopokból vittünk be négyet, amit egy félhatszög alakban elrendeztünk és bevontuk fóliával az egészet, beleértve a talajt is. Erre két raklapot tettünk, szintén fóliázva és egy karácsonyfaégőre hasonlító kék fénnyel dobtuk fel. A helyszínépítés kábé egy nap volt, a forgatás pedig két-három nap. Sajnos csak éjszaka dolgozhattunk, mert azt szerettük volna, hogy csak a mi fényezéseink látszhassanak. Az utolsó nap reggel hétig nyomtuk.  A háttérben felfestett szavak a dal szövegéből vannak, a graffiti a tábor szervező Baske alkotása, ő röhög a klip végén."

A European Sound Initiative keretében készült album ingyen letölthető innen, a Not Perfect klipje pedig alább megnézhető: 

https://recorder.blog.hu/2013/12/17/klippremier_streetroyal_big_digga_diky_the_kid_not_perfect
Klippremier! streetROYAL, Big Digga, Diky The Kid: Not Perfect
süti beállítások módosítása