"Akit nem láttunk régóta" - dalok Nelson Mandeláról

2013.12.06. 14:25, rerecorder

mandela-whitney_2136960b.jpg

A tegnap, 2013. december 5-én, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela nemcsak a világtörténelem alighanem legnépszerűbb politikusa, de nagyon jó eséllyel az is, aki a legtöbbször ihlette meg a popzenészeket. A tényleg tengernyi Mandela-inspirálta dalból csak néhányat kiválasztva emlékezünk az elnyomottak példaképére.

Kezdjük rögtön az egyik első és egyben kedvenc Mandela ihlette dalunkkal, az 1984. márciusában megjelent Nelson Mandela-val, melyet a Specials-ből átformálódott Special AKA adott elő és mely természetesen az apartheid ellenes vezető szabadon bocsátását követelte (a dal izgalmas és nagyhatású történetéről itt egy nagyon jó cikk):


Bruce Springsteen
gitárosa, Steven Van Zandt 1985-ben írt egy dalt Sun City címmel, amit számtalan nagynevű zenésztársával (Bob Dylantől a U2-n át feltörekvő rapparekig) rögzített és az apartheid ellenes mozgalom egyik fontos dala lett:


A mára aktivistából politikussá lett szenegáli Youssou N'Dour már 1985-ben szervezett egy koncertet Mandela kiszabadításáért, 1986-os második szólólemezét és annak címadó dalát pedig Nelson Mandeláról nevezte el:


A dél-afrikai The Genuines punkrockzenekar is tiltakozott, hogyne tette volna, The Struggle, 1986-ból:


A soulénekesnő Nona Hendryx electrofunkos korszakában, 1987-ben adta ki a Winds Of Change (Mandela To Mandela) című dalát, melyben szerepel Peter Gabriel is, aki az első apartheid ellenes dalok egyikét írta Biko címmel 1980-ban:


Hugh Masekela
dél-afrikai trombitás szintén 1987-ben adta ki a Bring Him Back Home című dalt, mely a Mandela szabadon engedését követelő mozgalom himnusza lett:


Johnny Clegg brit születésű fehér dél-afrikai zenész színes zenekarával a Savukával követelte Mandela kiengedését, az Asimbonanga arról szól, "akit nem láttunk régóta":


Mandela 70. születésnapjára, 1988-ban minden idők egyik legnézettebb megakoncertjét hozták össze angol szervezők a Wembleyben (a június 11-i eseményt Magyarországon is adta a tévé), a korszak legnagyobb neveivel - a Dire Straits, Whitney Houston, Eurythmics, Sting, George Michael, de Stevie Wondertől a Salt-N-Pepán át Tracy Chapmanig rengetegen mások is felléptek. Az egész esemény a Specials-ös Jerry Dammers-től indult és a skót Simple Minds volt az első fellépő, aki vállalta a koncertet és vette olyan komolyan, hogy dalt is írt Mandela Day címmel:


Két évvel később, 1990. áprilisában, Mandela szabadon bocsátása után volt egy másik monstrekoncert a Wembley-ben, ahol Lou Reeden, Neneh Cherry-n, vagy épp Peter Gabrielen és nagyon sokan másokon kívül Neil Young is fellépett és a Rockin' In The Free World című dalának (mely csak áttételesen szól Mandeláról) a legemlékezetesebb előadását produkálta:


A When You Come Back című Vusi Mahlasela-dal már 1992-ben született és a szabaduló Mandeláról szól, a dalt a 2010-es dél-afrikai focivébéről is ismerhetjük:


Bár még nagyon sokáig lehetne sorolni a Mandela-dalokat (csak néhány további remek példa - Brenda Fassie: Black President, Lucky Dube: House Of Exile, Nomfusi & The Lucky Charms: Nelson Mandela Song), zárjuk a sort az egyik legfrissebb szerzeménnyel, melyet a U2 ad elő és a Mandeláról szóló életrajzi filmhez íródott. Ordinary Love a címe:


összeállította: Dömötör Endre

Címkék: nelson mandela
https://recorder.blog.hu/2013/12/06/akit_nem_lattunk_regota_dalok_nelson_mandelarol
"Akit nem láttunk régóta" - dalok Nelson Mandeláról
süti beállítások módosítása