Irie Maffia: Nagyon Jó Lesz (albumpremier)

2013.04.18. 11:00, Frontrecorder

iriemaffianagyonjolesz.jpg

A What's My Name?! után közel három évvel jelentkezik új albummal az Irie Maffia zenekar. Az elmúlt egy évben született dalokból összeállított, címében a csapat félig ironikus szlogenjét megörökítő Nagyon Jó Lesz itt a Recorderen hallható először, sőt, két hétig ingyen letölthető! Mi ez, ha nem Nagyon Jó?

A zenekar 12. tagjaként időközben visszatért MC, Kemon, a jamaicai dancehall-szupersztár Beenie Man, illetve az egykori Fekete Vonatos Mohamed Fatima és Akkezdet Phiai vendégszereplésével készült 13-számos album irie maffiásan színes, eklektikus - és nagyon lendületes - anyag, amelyben az aktuális elektronikus tánczenei irányzatok programozott elemei tökéletes arányban és érzékkel simulnak bele az együttes megszokott, gazdag élő hangszerelésű megszólalásába. Változatossága mellett ugyanakkor ez az Irie Maffia eddigi legegységesebb hangzású albuma, jórészt azáltal, hogy a munkálatokat a dalszerzéstől a stúdiófelvételekig a zenekaron belül ezúttal egy ember, a billentyűs-producer Horváth Gáspár (Jumo Daddy) fogta össze. Így, mint a legilletékesebb Maffia-tag, őt kértük fel arra, hogy felvezetésként röviden mutassa be a Nagyon Jó Lesz album dalait.

irie_2013_fekvo.jpg

Zene zeng

A nagykorúvá váló zenekar ars poeticája, amelyben önmagunkat szeretnénk bemutatni és újraértelmezni. Az egész lemezzel, és jelképesen a kezdő számmal a zene erejét és a hiteles játék kérdését próbáljuk meg körüljárni.

Feeling Great

Örömzenélés. Sena és Kemon partiba induló és indító vidám dala.

Nagyon jó lesz

Bátorító és vigasztaló üzenet, amely a zenekar és a mai világ kontextusában is értelmezhető. Az élet alapvető nehézségeivel szemben egy jobb kor ígéretét hordozza.

Fever In Her Eyes

Szerelmes, sőt erotikus szám, ahol a nemek egymásra vadásznak. A főszereplő lány és fiú végül maga sem tudja, hogy ki kit cserkészett be.

Cross The Roads

A dancehallra jellemző öntudatos és büszke szám, amely a hírnév folytonos növeléséről és a határokon átívelő állandó zenei fejlődésről szól. Vendégelőadóként Beenie Man is szerepel a számban, akit a dancehall királyának (King Of The Dancehall) szoktak nevezni. Ez is a szám büszke jellegéhez passzol.

Take It All

Columbo és a lemezen vendégelőadóként közreműködő Fatima duettje, amelyet a klubok fülledt félhomálya ihletett. A szám egy gyönyörű dancehall-rajongó lány és egy belevaló nehézfiú flörtölését örökíti meg.

Badest

A zenekar önmagáról szóló száma, ahol Sena bemutatja az MC-ket, akik ismét büszkén énekelik meg a zenekar dögösségét és vagányságát. A turnéink és a koncertjeink csapatszellemről szól a szám. A turnébuszban általában meg vagyunk győződve arról, hogy mi nagyon bad, rough és tough csapat vagyunk.

Livin' It Easy

Fura lassított felvételes hangulatú szám, amelyben egy szakadék szélén álló, összeomló világ jelenik meg. Számomra itt a (le)zuhanás pillanata merevedik ki, amely valami végét, de egyben a szabad szárnyalás lehetőségét is magában rejti. Ebben a különös dimenzióban, az értékek relativizálódása mellett mi megpróbálunk a zenébe kapaszkodni, amely képes a lelket felemelni.

Utcára kockák

Busa Pista és Columbo szózata a Facebook-generációhoz. A szám kulcsgondolata az, hogy bár a közösségi szájtok posztjai is részesei a világunknak, a boldogsághoz ezeken kívül sok másik út is vezet. Ilyen lehet például az utcán barátokkal való sörözés is

See No Barrier

Trópusi hangulatú dancehall-electrohouse szám, ahol Kemon a klasszikus dancehall parti MC-k szövegvilágához méltóan bulizásra hív fel. Hear the bassline! Feel the groove! Move!

Talk Of The Town

A 60-as, 70-es évek reggae zenéje előtti tisztelgésünk, amelyet továbbra is szeretünk és nem felejtettünk el. Kemon és Columbo, a két rosszfiú cinkosan összekacsintva énekelnek egy lánynak. A dal eredetileg 2012-ben, Valentin-napra készült. A programozott alapú számot a nagylemezre élő hangszerekkel dolgoztam át.

Pretty Little Thing

A Beast című kislemezünkön már korábban szerepelő szerelmes reggae-soul szám, amelyet a trombitásunk, Meggyes Ádám gondolt tovább, egészített ki és hangszerelt át szimfonikus zenekarra. A felvételen.a Magyar Rádió Szimfonikusai is szerepelnek.

Bloodshot Eyes

Szintén egy korábbi Irie Maffia-szám feldolgozása. Harci ének, amelyet egy szuperhősszerű, modern boszorkány énekel. Ereje a magasfeszültséghez és a forró lávához hasonló, amivel mindenkit térdre kényszerít. Ezt a harci és nagyszabású hangulatot segített még jobban kiemelni Meggyes Ádám, aki a szám bevezetőjét írta, és aki a szám további részeit ugyancsak szimfonikus zenekarra hangszerelte.

Az Irie Maffia saját kiadású harmadik albuma az április 25-i lemezbemutató koncert után megvásárolható lesz CD-n és vinlyen, de addig is az alábbi lejátszón meghallgatható, illetve a zenekar Facebook-oldaláról ide kattintva ingyen letölthető.

https://recorder.blog.hu/2013/04/18/irie_maffia_nagyon_jo_lesz_albumpremier
Irie Maffia: Nagyon Jó Lesz (albumpremier)
süti beállítások módosítása