Glitches ambient jazz és lágy flamand ringatás az űrből – Júniusban Easy Pieces az Opusban!

2024.05.22. 19:17, srecorder

large_0607_easypieces_byrogervantilt.jpg

A Harcsa Veronikával is fellépő francia gitáros, Benjamin Sauzereau a belga jazz egyik SpongyaBobjával és a sötét beates ECHT! zongoristájával játszik hol elvarázsolóan békés, hol meg olyan szolidan puttyogó zenét, mintha egy űrhajón adnának jazzkoncertet.

Benjamin Sauzereau a névadás mestere. A nyakkendő nélküli cigaretta; A haszontalanok története; Philemon, a kutya, aki nem akart felnőni. Ezek mind a Brüsszelben élő és alkotó francia gitáros zenekarainak nevei, amikhez képest az Easy Pieces meglepően egyszerű és célirányos. Merthogy a zene is az: többnyire megkomponált, de az improvizációnak azért tág teret adó, könnyű darabok ezek, amiket az erős, kontrasztos hangulatok és a sajátos trióhangzás tesz igazán érdekessé.

A Harcsa Veronika és a belga Kris Defoort kamarazenekarában is koncertező Sauzereau saját együtteseiben más-más felállással jut el más-más soundokhoz. A Les Chroniques de l'Inutile kamarazenés jazz, a Philémon vonósokat visz ízlésesen a jazzbe, amit bársonyos gitárok és filmzenés hangulatok ölelnek körbe, szólóban pedig kábé a White Stripes, Arvo Pårt és Nino Rota világa között mozgó zenei haikukat játszik. Ehhez képest az Easy Piecesben gitárral, billentyűkkel és zongorával olyan glitches ambient jazzt adnak elő, ami néhol fura és visszafogottan borzongat, máskor meg puha és lágyan ringat el, és hirtelen, de zökkenőmentesen vált ezek között.

Ebben a gitáros egyik társa Hendrik Lasure (billentyűk), akit a belga jazz SpongyaBobjaiként emlegetett schntzl duóban nemrég mi is láthattunk, a másik pedig Dorian Dumont (zongora), aki trap, a jazz és a basszuszenék keverékét élő hangszerekkel játszó ECHT!-ből lehet ismerős. Debütáló albumukat, a 16 könnyű darabot tartalmazó 16-t két éve hozták ki Sauzereau kiadójánál, a ~suite-nál, az újat pedig a napokban veszik fel a BMC-ben, hogy aztán a stúdióból ki- és felszabadulva lépjenek júniusban az Opus színpadára, első magyarországi koncertjükön.

Flanders on the Move | Easy Pieces
Helyszín: 
Opus Jazz Club
Időpont: 
2024. június 7. (péntek) 20.00
Belépő: 
3000 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

https://recorder.blog.hu/2024/05/22/glitches_ambient_jazz_es_lagy_flamand_ringatas_az_urbol_juniusban_easy_pieces_az_opusban
Glitches ambient jazz és lágy flamand ringatás az űrből – Júniusban Easy Pieces az Opusban!
süti beállítások módosítása