Gitárzene a klasszikus hősöktől a modern metálig – Magyarradar + klippremier: Planéta

2024.05.17. 09:07, srecorder

planeta_foto5389_fekvo_6240x4160_elsodleges.jpg

Lejjebb hangolt gitárokkal és darkosabb hangzással játszik alternatív rockot az Exopopból újjászületett Planéta, akik május végén adják ki az első lemezüket ezen a néven – erről debütál most a Felhőképek egy magyarradaros bemutatkozás keretében.

Mikor indult: Eredetileg 2018-ban még Exopop néven, 2024-től Planéta.

Hol indult: Budapesten képződött meg a zenekar színtiszta online, „zenekar zenészt keres” formában. Nagy lutri volt, de bejött. A banda összekovácsolásában sokat köszönhetünk a Balaton-Felvidéknek, ahol rengeteget próbáltunk, forgattunk.

Tagok, hangszerek: Fülöp Ádám „Phil” – ének, billentyűs hangszerek, Dolmán Attila – dob, Dénes Ádám – basszusgitár, Horváth Bálint – gitár, vokálok, Veréb Zoltán – gitár.

Stílus: Indie, alternatív, rock – annyival másabb, mint amire most gondolsz ezt olvasva, hogy lehangolt gitárokkal igyekszünk a hangzást különlegessé tenni, illetve a torzítós részeknél, amiből akad bőven, ez néha eléggé keményen meg tud szólalni. Amúgy meg melankolikus cleanek, sok effekt, ilyesmi.

Hatások: Főként gitárzene a klasszikus hősöktől a modern metálig. A bandák felsorolásához nem létezik elég karakter, de egyértelműen közös metszet mégis alig van a bandán belül. Az új zenei környezetet/hatást leginkább az Esti Kornél felől érzik a visszajelzések alapján.

Kiadó: Indie az egész projekt, egyelőre marad saját gondozásban.

Történet: 2018-19-ben 4 random srác jelentkezett az 5. srác hirdetésére egy alakuló zenekarba, aztán kiderült, hogy mindenki jófej. És az is maradt. Autodidakta zenészek vagyunk leginkább a rock-metál világból. Számos útkeresés, tudatos és tudatlan, jobbnál rosszabb stratégia mentén mostanra kezdjük megtalálni a saját hangunkat, hangzásunkat.

planeta_foto5381_fekvo_5837x3891.jpg

Megjelenések: Nyomát sem látom az esőnek (nagylemez) 2024. május 31-én, Ölel – videóklip ( 2024. május 3.), Felhőképek – videóklip (2024. május 17.).

Küldetés: Megszólítani azokat a fiatalokat, fiatal felnőtteket, akik a mostani tinédzser zenei hullámokat már nem kívánják meglovagolni, de mégis nyitottak egy új és zeneileg izgalmas zenekarra, és szeretnek elmerülni a dalszövegekben.

Jövőkép: Underground színtérre tervezünk, nem akarunk mindenkihez szólni. A szcénán belüli rendezvényeket, fesztiválokat, klubokat szívesen látogatnánk fellépőként a jövőben, akár kedvenc zenekaraink társaságában. Ezen felül akusztikus formába is fogjuk önteni a dalokat. A dalokkal, dalszövegekkel próbálunk egy-egy fontos ügy, fiatalokat érintő trauma vagy nehézség mögé beállni, a művészetnek ezt a fajta „gyógyító” erejét alkalmazni.

Mellékprojektek: Tervezünk egy Planéta akusztik műsort a közeljövőben.

Szexepil: Csak nézz ránk… elképesztő ártatlanság sugárzik belőlünk.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Még Exopop-korszakban: Öröm a Zene! döntősök voltunk, a 25. Légrádi Antal tehetségkutató megnyerése miatt. Kaptunk már fesztivál legnagyobb show-ja díjat, ilyesmik. De a legmegdöbbentőbb: a tavalyi (2023) Fishingen megkérdezte egy random srác, hogy miért nem mi lépünk fel a nagyszínpadon.

A most debütáló Felhőképek klipről: A Felhőképek című dalunk a második single a nagylemezről, ami majd május 31-én jelenik meg. Ehhez készítettünk egy egyszerű inkább művész-koncepciójú videóklipet, ahol a lassú, gyors, előre és visszafele játszódó képsorok követik egymást a Dunán úszó hajók megfigyelése közben. A dalszöveget a bizonytalanság érzése ihlette, ami most alighanem a fiatalok egyik legmeghatározóbb problémája. A felhőképek szimbolizálják azokat az élethelyzeteket, amiket elénk hoz az élet és nem tudunk mit kezdeni velük. Egy felhőbe is belelátható számos tárgy, állat, emlék stb., mégis percenként átalakul és más alakot ölt, ahogy halad az égen. Előre sosem tudjuk megmondani, mi lesz belőle. A zenei környezet egyértelműen ezt a hangulatot támasztja, ezért is döntöttünk egy minimalista művész klip mellett.

A Nyomát sem látom az esőnek című nagylemez bemutatója június 7-én lesz a Turbinában, ahol a metalcore-ral feldobott progrockot játszó Sevége is új albummal debütál. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Planéta a Facebookon. Instgramon.

Fotók: Veréb Zoltán.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/05/17/gitarzene_a_klasszikus_hosoktol_a_modern_metalig_magyarradar_es_klippremier_planeta_felhojarok
Gitárzene a klasszikus hősöktől a modern metálig – Magyarradar + klippremier: Planéta
süti beállítások módosítása