Új év, új formátum! Elindult a jelentkezés a McDonald’s Budapest Open Mic HipHop Talents tehetségkutatóra

2024.04.02. 11:36, srecorder

bom2024.jpg

Új játékszabállyal, új zsűrivel és mentorokkal jön a harmadik BOM, amelyre április 19-ig lehet jelentkezni. Szeretnéd Co Lee, Ganxsta Zolee, Gege vagy Saiid mentorálásával elnyerni az első díjat?

Forró hangulatú selejtezők, teltházas döntő: az utóbbi két évben a magyar hiphop tehetségkutató szinonimája lett a Budapest Open Mic HipHop Talents, amely a feltörekvő generációnak ad bemutatkozási lehetőséget, a nyertesnek pedig egy komplett menedzsmentpakkot, amely az elinduláshoz szükséges. „Előzetes várakozásainkat is felülmúlta az a lelkesedés, amely hétről hétre fogadott minket, mind a jelentkezők, mind a közönség részéről” – mondták a BOM szervezői a tavalyi döntő után „Ez a stábot is folyamatosan spannolta, hiszen azt láttuk, hogy itt egy közösség születésének a részesei vagyunk, amelyből barátságok és együttműködések születnek. Valami ilyesmiről álmodtunk, de ezt átélni leírhatatlan.”

A 2022-ben indult Budapest Open Mic egy olyan személyiségépítő és egyben közösségteremtő kezdeményezés, amely figyelemmel kíséri a nyertesek útját a teljes ismeretlenségből a nagyközönséggel való első találkozásig  és azon túl. A BOM megújuló harmadik évada új formátumban viszi tovább ezt a szemléletmódot, hiszen nyolcrészes dokumentumfilm-sorozatként tér vissza ősszel a 24.hu felületein, míg a döntő a sorozat után élőben az Akváriumban zajlik majd. A sorozat meríteni kíván az ismert tehetségkutató műsorok dramaturgiájából, ám a megszokott televíziós formátumtól eltérően filmes megoldásokkal és hatással, a szereplők útjára és személyiségükre koncentráló, inspiráló, dokumentarista portrékkal meséli el a versenyzők útját a döntőig.

A sorozat rendezője Dér Asia (Anyáim története, Nem halok meg), Bernáth Szilárd (Larry), vezető operatőre pedig Domokos Balázs (Egy nap, Nem halok meg) lesz. „Nagy kihívás számomra az a gondolat, hogyan lehet úgy sok ember számára szórakoztató műsort készíteni, hogy közben etikusak maradunk, hiszen itt a főszereplők olyan fiatal előadók, akik valószínűleg életükben először kerülnek olyan igazi versenyhelyzetbe, amely tele lesz hirtelen jött sikerrel és kudarccal is egyaránt. Sőt, mindezt kamerák előtt kell abszolválniuk. Bízom benne, hogy mindannyian – mentorok, versenyzők és filmesek – tanulni fogunk egymástól az intenzív közös munka során” – mesél várakozásairól Dér Asia.

bom2024_2.jpg

Négy olyan mentor segíti a versenyzők munkáját, akik a hiphop különböző generációinak hősei: Co Lee, Ganxsta Zolee, Gege és Saiid, míg a zsűriben a popszakma elismert véleményvezérei kaptak helyet: Sebestény-Gallasz Enikő a WMMD részéről, Bánkuti Dani, a BOM podcastek házigazdája, zeneipari szakértő, producer és tartalomgyártó, Czeglédi Szabolcs, az Akvárium klub és a Bánkitó Fesztivál programszervezője, Kamau Makumi, zeneszerző, producer, énekes, Beton.Hofi és Hundred Sins managere, a Mary PopKids zenekar frontembere, a Banana Records kiadó alapítója és a La Boum fesztivál főszervezője.

„Az elmúlt huszonkilenc évben rengeteg felvételt kaptunk, volt olyan, amit még kazettán. Kazettán!” – emlékszik a kilencvenes évekre Ganxsta Zolee. „Akkoriban azzal szórakoztunk, hogy ezeket hallgattuk a turnébuszban, ami szégyenteljes, de mi ilyen vérszívó csávók vagyunk. De mostanában nagyon-nagyon jó irányba mennek a dolgok, hogy egyre több olyan ügyes és a hangját, a flow-t jól használó előadó van, hogy le a kalappal! Nem biztos, hogy az első hallásra a legjobb versenyzőket választom ki, inkább legyen bennük valami. Nem biztos, hogy baj, hogy kicsit koszos az a flow, de ha érzem bennük azt a valami pluszt, ami kell ahhoz, amitől szerintem jó rapperré tudnak válni, akkor azokat fogom kiválasztani.”

„Egy mentori szerepet bensőséges, intim helyzetként képzelek el, hiszen valaki megmutatja neked a szövegedet, ami lehet, hogy még nincs is kész. De az embereket lehet erre inspirálni, bátorítani, hogy mondd, ami benned van, ki vagy te és ebből hogyan lehet minél többet kihozni” – mondja a jelentkezőkhöz korban legközelebb álló Co Lee.
„Nekem fontos, hogy ismerjem a mentoráltjaimat, mivel kompatibilisek: hiszen nem mindenkinek való, hogy két év alatt jusson el oda, ahova mondjuk Pogány Indulónak sikerült. Egy művész karrierje úgy lehet kiteljesedett, hogy ne érezze azt, hogy valami rá van erőszakolva, amit nem feltétlenül akar” – teszi hozzá Gege.

„Az lesz az érdekes rész, amikor kiderül, mennyire formálhatók a versenyzők. Vagy hogy egyáltalán kell-e őket formálni vagy csak kinyitni az ajtókat, hogy ide is bemehetsz és oda is bemehetsz. Ilyen szempontból a problémamegoldás egy nagyon jó mindset lehet szerintem, mint ahogy egy keresztrejtvény megfejtése is elégedettséget ad” – zárja Saiid.

További információk elérhetőek a Budapest Open Mic HipHop Talents social media felületein (Facebook, Instagram, Tiktok, Subkult web): LINK A 2024-es BOM-ra április 19-éig lehet jelentkezni: KLIKK!

Az idei program fő támogatója 2024-ben is a hazai McDonald’s, további támogatói az Intermuzika Hangszerbolt és a Dorko, médiapartnere pedig a 24.hu.

„RÁD VÁRTUNK!" – INTERJÚNK SISIVEL A TAVALY BOM-RÓL

fotók: Karczag Dániel

https://recorder.blog.hu/2024/04/02/uj_ev_uj_formatum_elindult_a_jelentkezes_mcdonalds_budapest_open_mic_hiphop_talents_tehetsegkutato
Új év, új formátum! Elindult a jelentkezés a McDonald’s Budapest Open Mic HipHop Talents tehetségkutatóra
süti beállítások módosítása