Brit folkdalok, cigányzenék és Nick Drake felmenői – Csütörtökön Shadowlands az Opus Jazz Clubban!

2024.03.25. 12:41, srecorder

kit_downes_lauren_kinsella_robin_fincker.jpg

Tavalyi telt házas koncertje után első albumával tér vissza az Opusba az ambientes jazz, a sokévszázados brit folk és a kortárs kamarazene finom keverékét játszó trió március 28-án.

Három éve, a franciák egyik legmenőbb fesztiváljára, a Jazzdorra állt össze a Shadowlands, vagyis Robin Fincker francia szaxofonos-klarinétos, Kit Downes angol zongorista és Lauren Kinsella ír énekesnő triója. Tavaly januárban nagysikerű koncertet adtak az Opus Jazz Clubban is, a napokban pedig megjelent debütáló albumuk. Az Ombres-ről elsőként az 5-6 évszázada énekelt, máig gyakran feldolgozott Death and the Lady című angol népdal jelent meg, de Nick Drake édesanyjának, a költő-zenész Molly Drake-nek is megzenésítették két versét Finckerék (Woods In May, The First Day), és játszanak olyan dalt, amit az angliai cigányok énekeltek (Georgie), a 20. századi protest songok világába pedig Aunt Molly Jackson vezet (Roll On Buddy).

A HOLDAT VONYÍTÓ KUTYA – NICK DRAKE BÚCSÚLEMEZÉRŐL

Az album címét Jackie Berridge egyik festménye ihlette (Shadowlands Too), amely az absztrakció eszközeivel sugallja a tenger közelségét, mert ahogy Fincker megjegyzi, ők sem hangról hangra játsszák el a dalokat, inkább állandóan mozgó, alakot váltó árnyak formájában idézik meg azok tartalmát és hangulatát.

Robin Finckert a Deep Ford tagjaként vagy Vincent Courtois Tosca-projektjéből is ismerhetjük, leghíresebb zenekara pedig a Courtois-val és Daniel Erdmann-nal alkotott triója (Nothing else című albumuk tavaly jelent meg a BMC Records-nál, ami most az Ombres-t is kiadta). A BBC Jazz Awardot is nyert Kit Downes jelenleg leginkább az ENEMY trióval és a Deadeye zenekarral járja a világot, szólólemezeit pedig a rangos ECM kiadó adja ki. Lauren Kinsellát a Björkre is kikacsintó popjazz-duójában, a Snowpoetben is érdemes meghallgatni, de Finckerékkel való együttműködése azért is izgalmas, mert eddig még nem énekelt ilyen, folkban gyökerező zenét. 

Kit Downes, Lauren Kinsella, Robin Fincker: Shadowlands – lemezbemutató
Helyszín: Opus Jazz Club
Időpont: 2024. március 28. (csütörtök) 20.00
Belépő: 3500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

Fotó: Huszti István.

https://recorder.blog.hu/2024/03/25/brit_folkdalok_ciganyzenek_es_nick_drake_felmenoi_csutortokon_shadowlands_az_opus_jazz_clubban
Brit folkdalok, cigányzenék és Nick Drake felmenői – Csütörtökön Shadowlands az Opus Jazz Clubban!
süti beállítások módosítása