13 év után újra Budapesten játszik a Tinariwen

2024.03.18. 11:56, srecorder

tinariwen.jpg

Az afrikai bluest, hipnotikus sivatagi rockot játszó Tinariwen 13 év után újra Budapestre jön, és az Akvárium Klub NagyHalljában koncertezik szeptemberben.

A mali illetõségû, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar 1979-ben alakult Algériában, ahol kezdetben esküvőkön és nagyobb ünnepségeken játszottak. Nem sokkal később egy a tuareg ellenállás ellen harcosokat kiképző líbiai menekülttáborba kerültek, ahol több évet töltöttek. Ezért aztán nem meglepő módon a tuareg stílusjegyek és a pszichedelikus gitárzenék ötvözetéből kialakult dallamok dalszövegeiben visszaköszönnek politikai megnyilvánulások, és a felkelés melletti kiállás.

Bár a zenekar hangzását általában sivatagi bluesként jellemzik, zenéjüket nehéz beskatulyázni, hiszen olyan világzenét játszanak, amiben fellelhetőek a blues, a rock és a népzene elemei is. Hangzásviláguk rendkívül egyedi és teljesen magával ragadja az embert. Színpadi jelenlétük emellett már csak azért is érdekes, mert a hagyományos tuareg ruházatban állnak színpadra, ami nagyrészben elfedi arcukat.

A Tinariwennek tavaly jelent meg a kilencedik stúdióalbuma, az Amatssou. A lemez különleges körülmények között készült, mivel egy mauritaniai táborban vették fel, gyakorlatilag a csillagok alatt: a dél-algériai sivatag egyik oázisában, sziklacsúcsok és égmeredő homokkövek között, sátrakból rögtönzött stúdióban rögzítették az albumot. A lemezen  a bendzsó, a hegedű és a pedal steel gitár zökkenőmentesen keveredik a tuareg zenekar védjegyévé vált kígyózó gitárvonalakkal és hipnotikus groove-okkal.

A zenekar több mint 40 éves fennállása alatt több mint 1100 koncertet adott világszerte, és az eddig megjelent kilenc album közül hármat Grammy-díjra is jelöltek. Ebből egy, a Tassili el is nyerte a legjobb világzenei albumnak járó díjat 2012-ben.

Szeptember 9-én az Akvárium Klub NagyHalljában adnak majd különleges koncertet, amit nem érdemes kihagyni. Jegyek március 22-én 11 órától kaphatók.

Tinariwen
Helyszín:
 Akvárium Klub
Időpont: 2024. szeptember 9. 19.00
Belépő: 8900 Ft (early bird), 10500 Ft (elővételben), 11900 Ft (helyszínen), 19900 Ft (VIP karzatjegy)
Jegyvásárlás + további infó. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2024/03/18/13_ev_utan_ujra_budapesten_jatszik_a_tinariwen
13 év után újra Budapesten játszik a Tinariwen
süti beállítások módosítása