Ukrán népdalok, olasz képregényhősök és vidám katasztrófák – Szombaton Hilarious Disasters az Opusban!

2024.02.29. 13:09, srecorder

hilariousdisasters_byklaudiakrupa.jpg

Szláv rituálékból, futurista költészetből, ukrán folkból és még a metálból is merít a kijevi zongorista, Kateryna Ziabliuk jazzegyüttese, a Hilarious Disasters, akik március 2-án az Opus Jazz Clubban adnak energikus, improvizatív koncertet.

Az ukrán jazz egyik fiatal tehetsége, a zongorista-zeneszerző Kateryna Ziabliuk alig egy éve alapította meg tapasztalt lengyel jazz-zenészekkel a Hilarious Disasterst. A Kijev és Milánó mellett Krakkóban is tanult Ziabluk aktív részese a lengyel színtérnek, játszott például a lengyelek első női instrumentális jazzkvartettjével, az elmúlt években nagyobb feltűnést keltő O.N.E Quartettel, TANŌK néven pedig a lengyel jazzénekessel, Natalia Kordiakkal hozott össze álomvilágokba reptető duót, amiben sámándobolással, élő elektronikával és free jazz-zel keltik életre a szláv népi szertartások archaikus hangulatát.

A Hilarious Disastersben a krakkói szabadzenei színtér ismert zenészeivel játszik együtt, és a korábbiaknál is mélyebbre nyúl inspirációért az ukrán népzenében. Saját szerzeményei mellett kevésbé ismert ukrán népdalokat is feldolgoznak szabad improvizációik során, de első albumukon, a Krakkóban élőben rögzített Aporia, Drafts & Hilarious Disasters-ön értelmeztek újra szláv folkot, rögtönöztek futurista költők gondolataira, és az olasz képregényhős, a lakonikus tengerészkapitány, Corto Maltese alakját is megidézték egy dalciklus erejéig.

A Kateryna Ziabliuk (zongora, ének), Łukasz Jankowski (altszaxofon, fuvola), Alex Clov (tenorszaxofon), Filip Botor (nagybőgő) és Piotr Szałajko (dob) felállású Hilarious Disasters minden koncertje más és más, alkalomról alkalomra változtatják a darabok alakját és hangszerelését, de free jazz és ukrán folk közt ingázó zenéjük mindig sodróan energikus és játékos marad. Komplikált, az embert megkavaró érzelmeket járnak körül, de hagynak teret a jól elhelyezett zenei vicceknek is. Nem lesz ez másképp az Opus Jazz Clubban sem, ahová a nagy múltú lengyel verseny, a Jazz Juniors 2023-as BMC különdíjasaiként érkeznek.

Ziabliuk egy rövid, angol nyelvű workshopot is tart szombaton 14:30-tól a BMC Könyvtárában azoknak, akik kíváncsiak rá, hogy az ukrán népzene hogyan emelhető át a modern improvizált zenébe. A workshopra a belépés ingyenes, hangszeres képzettség nem szükséges.

Jazz Juniors: Hilarious Disasters
Helyszín: Opus Jazz Club (1152 Mátyás utca 8.)
Időpont: 2024. március 2. 20.00
Belépő: 3200 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény. További infók.

nyitókép: Klaudia Krupa

https://recorder.blog.hu/2024/02/29/ukran_nepdalok_olasz_kepregenyhosok_es_vidam_katasztrofak_szombaton_hilarious_disasters_az_opusban
Ukrán népdalok, olasz képregényhősök és vidám katasztrófák – Szombaton Hilarious Disasters az Opusban!
süti beállítások módosítása