„A jó dalok az univerzum által inspirálódott üzenetek, engem is tanítanak” (Pásztor Anna)

2024.02.29. 10:35, Recorder.hu

pasztoranna_650.jpg

(X) Az idén 20 éves Anna and the Barbies egy chilles „színházi” koncertestet varázsol a Várkert Bazárba március 17-én. Pásztor Anna a versek és a zene segítségével keresi majd az élet nagy kérdéseire a választ, amiben Novák Péter színész is a segítségére lesz. Az énekesnő elmondta, milyen különleges szálak kötik a színházhoz, miért koncertezik páratlan maskarákban és az interjúból kiderül, mi is az, ami akkora örömöt szerez neki, mint egy zacskó gumicukor elfogyasztása.

Miért kapta a színházi jelzőt a koncert?

A színházat a génjeimben hordozom! Nem mindenki tudja, de három apukát is kaptam a sorstól, közös bennük, hogy ezer szállal kötődnek a színházhoz. Mostohaapám, Pásztor Gyula Kaposváron játszott, gyerekkoromban a takarásban kuksoltam és lestem az előadásokat. Ott volt akkoriban Molnár Piroska színművésznő, ő lett az én fogadott nagymamám. Másik apukám Bereményi Géza író, aki fél életét színházban töltötte. Vér szerinti apukám lovas színházakban kaszkadőrködött. A színház mindig a produkcióim része volt, a Várkert Bazárban is így lesz. A zene mellett a dalszöveg kap főszerepet, ezért olyan művészt kerestem, akinek a szájából hitelesen szól a dalszöveg versként. Így esett a választás Novák Péterre. Elárulom, nemcsak szavalni, énekelni is fog.

Kosztümmel vagy indián tollakkal készülsz?

Elegánsabb szettel, amit a nőiesség és egyfajta letisztultság jellemez majd. Nagy eséllyel a békésebb rajongók jönnek majd, akik már nem akarnak habzó szájjal az első sorban kordont rágni, mert elmúlt az a problémájuk, amit velünk akartak kiüvölteni a fesztiválokon. Egy zenei burok adja majd az est vázát, de hagyok helyet az improvizációnak is. Ezúttal nem kell időre leengednem a majmokat a plafonról, chilles, érzékeny koncert lesz, amin az Anna and the Barbies-számok tematikusan csokorba szedve hangzanak el. Szó lesz életről, halálról, szerelemről, igazságról és a kvantumfizikáról is. Lesz egy ráadás attrakciónk, bemutatom a 20 év 20 dalszöveg exkluzív kiadványunkat.

aatb_varkert_650.jpg

Tanultad valaha a dalszerzést?

Gyerekkorom óta művelem. Ha valamivel kapcsolatban mondhatom, hogy talentumot kaptam hozzá, akkor ez az. Ennek ellenére némelyik dalomról nem is tudom, hogyan pottyan ki. A jó dalok az univerzum által inspirálódott üzenetek, engem is tanítanak.

Húszéves a zenekar. A kezdetekhez képest hol tart most?

Alapvetően az albumokhoz köthetőek a korszakok, ha ránézek egy-egy borítóra, felidéződnek a lelki utazásaim. A Passionfruit, az első albumunk igazi mesevilág tele pozitivitással. Táncos koreográfusként egy ideig a Moulin Rouge-ban voltam művészeti vezető, itt tartottuk a lemezbemutatót. Barokk, punk jelmezekben elképesztő show-t csináltunk.

A vad smink, a látványos maskarák a védjegyeddé váltak.

A Medallion lemezzel indult a metamorfózis korszaka. A szélsőséges énemnek kellett egy védőburok. Leggyakrabban celebrációs vezetőnek öltöztem, mert a koncert egy ünnep, először magamat celebrálom föl, föl és még feljebb energiába, aztán a zenekart, és utána a közönséget, hogy együtt ünnepeljük meg, hogy élünk, hogy játszunk, hogy szabadok vagyunk. Mindenkiben van egy varázsló, csak ezt sokszor elfelejtjük. A következő fontos állomást a Fonogram-díjas Ánem! jelentette, az Év albuma lett.

Büszke vagy a díjakra?

Örültem, de igazán akkor tudom megdicsérni magamat, amikor egy jó szám születik. Az olyan, mintha egy zacskó gumicukrot egyben megennék. És büszkeség egy jól sikerült koncert is, de az is, amikor a tűzijáték előtt a Duna fölött megszólal a Márti dala.

Mindig tudod, ha egy dal jó?

A Márti dalát az univerzum küldte, azt biztosan tudtam. De előfordult, hogy bizonytalankodtam és egy bírálat miatt átírtam valamit, az eredmény mindig rossz lett. A párom és az öcsém kritikája a mérvadó.

A testvéred a zenekar tagja. A kezdetektől az?

Gyerekkorunk óta együtt vagyunk mindenben, a zenekarban is. Az elején ő még ápolóként dolgozott, nulla alvással jött a fellépésekre, de mindig ott állt velem a színpadon. Bár sok mindenben különbözünk, nagyon jó testvérek vagyunk. A zene a lételemünk. A világjárvány idején évekig nem voltak koncertjeink, de mi akkor is dalokat írtunk. Történjék bármi, ez így lesz a jövőben is. Már dolgozunk az új lemezen, amit idén szeretnénk kiadni.

Interjú: NZSA. Fotók: Kleb Attila.

ANNA AND THE BARBIES 20 - SZÍNHÁZI... / VENDÉG: NOVÁK PÉTER
Helyszín: Várkert Bazár
Időpont: 2024. március 17. 19.00
Belépő: 6900 Ft-tól
Jegyvásárlás és információ. Facebook-esemény.

 pasztoranna2_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/02/29/a_jo_dalok_az_univerzum_altal_inspiralodott_uzenetek_engem_is_tanitanak_pasztor_anna
„A jó dalok az univerzum által inspirálódott üzenetek, engem is tanítanak” (Pásztor Anna)
süti beállítások módosítása