Kifinomult kamarazene a Dalinda énekesnőjétől – Pénteken Uljana Quartet a MáraiKultban!

2024.01.09. 07:38, srecorder

356417690_293743356523348_3750203838282827135_n.jpg

Etnojazzes hangulatok, szabadon áramló improvizációk és egy magával ragadó énekesnő: Paár Julcsi január 12-én a MáraiKult intim hangulatú, akusztikus sorozatán játszik az Uljana Quartettel.

Paár Julcsi több világ- és népzenei formációnak volt már az énekese, mostanában az egyre szebb sikereket elérő Dalinda a capella trióból, valamint a gyerekmesealbumok műfaját felfrissítő Hangoló-projektből lehet ismerős. Legfrissebb formációja, az Uljana Quartet 2022 tavaszán debütált, és azért is különleges, mert közös nevezőre hozza Julcsi különböző zenei világait: itt a népzene csak kiindulópont, és bátrabban rugaszkodik el a jazz és a világzene irányába.

Mindig is nyitott ember voltam zeneileg, sokféle zenét szeretek kipróbálni, hallgatni. Legközelebb hozzám a népzene áll, illetve a jazz, a kortárs improvizatív zene és az experimentális vonal. A jazzel párhuzamosan rengeteg etno-gyökerű zene is hatással van rám, mint a blues vagy a soul, amiknek kicsit nyersebb, ősibb zenei gyökerei vannak, és ezek a hatások részemről benne vannak a dalokban is” – mesélte Julcsi a Recordernek, amikor azt is elárulta, hogy zenészként ebben az együttesében érezte magát a legmeztelenebbnek és a legőszintébbnek. „Ezek a dalok nagyon erősen rólam szólnak.”

Az Uljana Quartet még a Covid idején öltött formát, amikor Julcsi és férje, Bognár András sokat ötletelt bőgő-ének duóban. „Mit kezd a legmélyebb vonós hangszer a legelemibb hangszerrel, az énekkel? Rengeteg jazzpéldát ismerünk erre, de a népzenei gyakorlatban soha nincs ez a két hangszer összepárosítva, mert az énekes vagy egyedül, vagy zenekarral, esetleg furulyával, brácsával kísérve énekel, a bőgő pedig annyira funkcionális a népi hangszerelésben – kísér, a tánc alá muzsikál, és nem az éneket támasztja meg –, hogy ez a párosítás számunkra új távlatokat nyitott. Nagy kihívást jelentett bőgőre intonálni: egy cimbalom eleve ad egyfajta szőnyeget, egy erősebb tonalitásérzetet, mégis amikor bőgővel énekelek, az olyan erősen megtart, hogy az ének száll, repül felette. Olyan, mint amikor az ég és a föld összeér egy ponton.”

Az Uljana Quartet nagy sikerrel mutatta be élőben a különféle madárfajok köré épülő, lírai dalciklusát, forgattak velük rendhagyó lakáskoncertfilmet (ami elérhető a Cinego-n), és 2022-ben felléptek a Music Hungary friss tehetségeket bemutató, veszprémi showcase fesztiválján. A zenekarban Kováts Gergő szaxofonon, Szabó Dániel cimbalmon, Bognár András nagybőgőn játszik, Paár Julcsi pedig csodálatosan énekel: nem gyakran koncerteznek, de ha igen, az mindig élményszámba megy, már csak ezért sem érdemes kihagyni pénteki fellépésüket a MáraiKult – Márai Sándor Művelődési Ház dísztermében, ahol most is bensőséges hangulatban ülhetjük körbe előadás alatt a zenészeket.

Márai KÖR Akusztik – Uljana Quartet
Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)
Időpont: 2024. január 12. 19.00
Belépő: 2500 Ft
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

nyitókép: Bezzeg Photography

https://recorder.blog.hu/2024/01/09/kifinomult_kamarazene_a_dalinda_enekesnojetol_penteken_uljana_quartet_a_maraikultban
Kifinomult kamarazene a Dalinda énekesnőjétől – Pénteken Uljana Quartet a MáraiKultban!
süti beállítások módosítása