„Adjon az Isten a nevetéshez erőt” – Magyarradar! Itt a Görbe Bögre első EP-je, a Fától a Fényt

2023.12.11. 15:04, srecorder

gorbebogre_analog_10-min.jpg

Henteskedés, bólogatós baszó riffek és furcsa hangulati hullámzás – így jellemzi magát a magyar altert pszichedelikus-progresszív rockként játszó Görbe Bögre, akiknek ma jelent meg első EP-je, és ezzel a lendülettel a Magyarradarunkra is felkerültek.

Mikor indult: A Görbe Bögre 2015-ben indult, jelenlegi felállásában 2020 óta zakatol.

Hol indult: Budapest.

Tagok, hangszerek: Gerdesits Pál – gitár, Kaminszki Szergej – dob, Takáts „Sapi” Márton – ének, basszusgitár, dalszöveg.

Stílus: Alternatív pszichedelikus-prog-rock.

Hatások: All Them Witches, John Frusciante, Stoned Jesus, King Crimson, Deep Purple, Muse, Kispál és a Borz, 30y.

Kiadó: Görbe Bögre Records.

gorbebogre.jpg

Történet: Alapításunk 2015-re datálható, jelenlegi formáját 2020-ban nyerte el a zenekar. Erősségünk, hogy mindhárman más zenei világból érkezünk, így vegyül a magyar alternatív, a pszichedelikus vonal és a 70-es évek hard rockja egy sajátos fúzióban. Fennállásunk óta végigjártuk a budapesti underground szinte összes állomását, idén októberben már a szárazföldet is elhagytuk, ugyanis lehetőségünk adódott az A38 Hajó orrában muzsikálni. Kisebb fesztiválok vendégei is lehettünk, mint a Vagabond Korzó, a Roxiget Fesztivál és az Arbaro Fesztivál.

Megjelenések: Állomás (single, 2023.09.01), Emberszív (single, 2023.10.24.), FÁTÓL a FÉNYT (EP, 2023.12.11.)

Küldetés: Célunk megragadni azokat az embereket, akik már nem elégednek meg a popkulturális sztenderdekkel, de még nem is csak a tört ütemmutatós matekzenét részesítik előnyben. Persze mindenkit szívesen látunk, a lényeg, hogy a bennünk alakuló zenét magáévá tehessék. Mindenik embernek...

Jövőkép: Növekvő sikerű fesztivál- és koncertszereplések. Hogy a színpad előtt, mögött vagy fölött, az meg majd eldől.

Mellékprojektek: Gerdesits Pál – Black Nose & Purple Hands, Kaminszki Szergej – Cry Free [Deep Purple tribute], Heep Freedom [Uriah Heep tribute], Marlboro Man.

Szexepil: Jó kiállású, már-már szimpatikus zenekartagok, bólogatós baszó riffek, henteskedés és furcsa hangulati hullámzás, mindehhez hagymához hasonló rétegelt szövegek. Mi kell még?

Legnagyobb eredmény, elismerés: Tavaly bejutottunk az Öröm a Zene országos döntőjébe, idén elnyertük a Fülesbagoly tehetségkutatón a „Legjobb férfi énekes” és a „Legjobb dalszövegíró” díjakat. Meg hogy egyikünk apja sem mondta még, hogy szar lenne a zenekar.

Dalról dalra a Fától a Fényt EP:

Állomás – Vitányi Dávid „Viti”

Az Állomás volt az a dal, amivel elsőként kezdtünk el közösen dolgozni, nagyon fluid volt a közös munka mert a srácok felkészültek és alázatosak voltak. Már a preproduction alatt körvonalazódott, hogy ez lesz az a vonal, ami jó fog nekik állni. A felvételek alatt igyekeztem kicsit kimozdítani őket a konfortzónájukból, hogy még nyersebb érzéssel álljanak bele a dalokban. Szuper volt az egész, velük készítettem első produceri/hangmérnöki munkám.

Emberszív – Gerdesits Pál

Ez volt a legelső dal, amit elejétől a végéig közösen írtunk, személy szerint úgy gondolom, hogy korrekt antré kerekedett belőle. Félreértés ne essék, a kislemez mindegyik dalát magaménak érzem, csak például az Alíz vagy a Fák esetében már félig-meddig kialakult koncepciókat írtunk át. Szeretek elveszni a zene egy-egy apró kis hülyeségében, az Emberszívben például nagyon szeretem, ahogy kb. két perctől elkezdi az egész dalt lebegtetni-hullámoztatni a gyorsra tekert phaser effekt. Elég eklektikus szám, de szerintem jól szerveztük az utazás dramaturgiáját, nem dob le. A megírása környékén épp a King Crimson Thrak lemezét hallgattam szarrá, mindemellett hatásaiban szerintem felfedezhető némi All Them Witches, Pink Floyd és Iron Maiden is. De ezt már inkább a befogadókra bíznám.

Fák, Víz, Szél – Takáts „Sapi” Márton

A Fák, Víz, Szél egy számomra nagyon fontos dal. Egy viszonylag ellentmondásos közegben született egy iszonyat zsibongó réten, ahol az egyetlen elszakadásomat az erdőben felhúzott függőágy jelentette. Nehéz élethelyzetben voltam, mindenhol falakba ütköztem, nagy elvárások és még nagyobb elválások között. A teljes szöveget itt írtam. Az erdőben egy függőágyon a beszűrődő fények között. Milyen a megbocsátás? Van-e egyáltalán? Mi van, ha nincs? Ezekre a kérdésekre is kerestem a választ. Büszke vagyok rá, hogy szerintem ezeket az érzéseket a zenével is alá tudtuk támasztani, elhagyva az EU-komfort verze/refrén skatulyákat, és egy olyan világot építve, ahol a végén mégis ott van a remény és a feloldozás. Az ember igenis képes tanulni és változni is.

Alíz – Kaminszki Szergej

Érdekesség, hogy a kislemezünk négy száma közül pont ez az, aminek megszületésénél nem voltam jelen, sőt a zenekar tagja sem voltam még, mégis a mostani számaink közül, főleg stílusát tekintve, talán ez a dal áll hozzám a legközelebb.

Emlékszem, amikor 2015-ben még a közönség soraiból először hallottam az Alíz egy korai verzióját, rögtön fel is fedeztem magamnak, hogy zenei hangulatát tekintve néhol a korai Black Sabbath-ot idézi (amit nagy pozitívumként könyveltem el), ami azért is volt számomra meglepő, mert az akkori zenekartól eléggé távol állt ez a műfaj. Azóta számos verziója volt már az Alíznak, de mai formáját Pali csatlakozásakor nyerte el, ekkor álltunk neki újragondolni azokat a régi számainkat, amelyeknél azt éreztük, hogy működhetnek az új keményebb-pszichedelikus stílusunkban.

A mai napig nem tudom a szöveg pontos mondanivalóját, de azt tudom, hogy Sapit egy Alice in Chains-plakát ihlette meg. Az egyik legerőteljesebb számunknak tartom, és úgy vettem észre, a közönség is hasonlóan vélekedik. Aki többet szeretne megtudni, az ne olvasson tovább, hanem hallgassa meg!

 

A Görbe Bögre december 14-én a szintén alterrockos Sorbonne Sexual előtt mutatja be első lemezét a Turbinában. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

 

Görbe Bögre a Facebookon. Instagramon.

Fotók: Schór Ádám.

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/12/11/adjon_az_isten_a_neveteshez_erot_magyarradar_itt_a_gorbe_bogre_elso_ep-je_a_fatol_a_fenyt
„Adjon az Isten a nevetéshez erőt” – Magyarradar! Itt a Görbe Bögre első EP-je, a Fától a Fényt
süti beállítások módosítása