Pénteken Lee Olivér a MáraiKultban!

2023.11.21. 15:24, srecorder

396009979_719050710245819_9043573222346748941_n.jpg

Az ék frontembere és a grunge szupergroup Trillion gitárosa, Lee Olivér évek óta zenél már szólóban is, november 24-én a MáraiKultban viszont már új zenekarával lép fel a saját neve alatt. Akusztikus rockolás, érzékeny történetmesélés – ez lesz Olivér első koncertje az egész életét megváltoztató nashville-i útja után.

Lee Olivért sokan ismerhetik onnan, hogy öt évig játszott Deep Purple-t a Cry Free-vel, gitárosként kísérte Jon Lordot, Ken Hensley-t és Stewart Copelandet is, de tagja Egyedi Péter Mmamt zenekarának, és egyre többet dolgozik producerként is (például az aurevoir.-ral). A szólókoncertezés sokáig hobbi volt számára, aztán szép lassan rájött, mennyire fontos neki ez zenészként.

„Ma már nem tudom elképzelni, hogy ne foglalkozzak az akusztikus gitáros, történetmesélő énemmel, úgyhogy fejest ugrottam ebbe a témába. Azonnal egyértelművé vált az is, hogy a végtelenségig ezt nem fogom egyedül csinálni, mert szeretek másokkal együtt alkotni, játszani” – meséli Olivér, aki 2022 nyarán a Police-dobos Stewart Copeland zenekarában játszott a Győri Filharmonikusokkal, ahol összebarátkozott Szeifert Bálinttal, a Mörk basszusgitárosával, és ezzel megalapozta új zenekarát is.

lee-oliver-zenekar.jpgLee Olivér és zenekara. Fotó: Göndör Dániel (still.moods).

„Elég intenzív kezdése volt ez egy emberi kapcsolatnak, úgyhogy egyértelmű volt számomra, hogy őt keresem meg ezzel a témával. Két nappal később Cseke Dani, az aurevoir. zenekar parádés szaxofonosa a SZIN-en bedobta, hogy nem játszunk-e együtt. Szabó Árpi pedig számomra az egyetlen hegedűs, mandolinos, aki felmerül, vele már többször játszottam duóban. Az ölünkbe hullott ez a helyzet, próbáltunk hármat, és úgy éreztem, hogy mindig így kéne játszani. Azóta volt pár fantasztikusan sikerült koncertünk, az izgatottságtól remegve várom a Márais fellépést” – mondja Olivér, aki egy másik sorsfordító eseményt is átélt nemrég: októberben elkísérte Áron Andrást, Schoblocher Barbarát és Vadas Géza operatőrt a nashville-i útjukra, ahogy arról a Carolina live session premierjében András is mesélt. „Túlzás nélkül mondhatom, hogy megváltoztatta az életemet ez az út, és ez lesz az első Lee Olivér-koncert azóta. Alig várom, hogy egy kicsit tükörbe nézhessek november 24-én!”

A műsor gerincét Olivér saját dalai adják, ék-számokat nem játszanak, de Led Zeppelint például igen. Hangzásuk kifejezetten izgalmas és gazdag (érdemes megnézni az Akusztik-os fellépést), és nagylemez is készül ebben a felállásban, ez már biztos.

Lee Olivér koncert
Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)
Időpont: 2023. november 24. 19.00
Belépő: 1500 Ft (elővételben), 2000 Ft (helyszínen)
Jegyvásárlás. Facebook-esemény.

https://recorder.blog.hu/2023/11/21/penteken_lee_oliver_a_maraikultban
Pénteken Lee Olivér a MáraiKultban!
süti beállítások módosítása